8 opvallende trends in de huizenmarkt in 2018

Recente verhuiscijfers en cijfers over de huizenmarkt in Nederland komen in dit artikel op tafel. Wat zijn de trends tijdens het verhuizen en in de verhuismarkt? En waarom gaan de huizenprijzen nog steeds zo hard omhoog? Lees alles over huizen, verhuizen en de huizenmarkt!

Gaat u binnenkort ook verhuizen? Bereid u dan goed voor zodat u een succesvolle verhuizing tegemoet kunt gaan. Wilt u graag weten wat een verhuizing gaat kosten? Dat kan eenvoudig via een online inboedelcalculator.

Hoe ontwikkelt de huizenmarkt zich?

Nu wij bijna op de helft van 2018 zijn aangekomen, kunnen wij concluderen dat de huizenprijzen flink zijn gestegen. Vanaf 2014 zitten de prijzen die je voor een huis moet betalen in de lift. Een reden voor deze stijging is met name de lage hypotheekrente, daarnaast zijn er nog meer factoren die meespelen aan deze explosieve groei, namelijk:

  • Hoge huurprijzen, vanwege een gebrek aan voldoende huurwoningen. Betaalbare huurhuizen voor de middenklasse zijn erg schaars.
  • Grote vraag naar koophuizen en een beperkt aanbod; Door de crisis was de nieuwbouw tijdelijk op een laag pitje komen te staan.
  • De mogelijkheid om te verhuizen wordt vergroot doordat eigen huizen met winst kunnen worden verkocht en de stap dus kleiner is om te gaan verhuizen.
  • Door de nihile spaarrentes worden huizen vaker gekocht als belegging. Kopers concurreren met vermogende investeerders.

Huizenprijzen blijven stijgen

Wederom zijn er nieuwe records gebroken op de huizenmarkt! In het eerste kwartaal van 2018 is de gemiddelde huizenprijs gestegen met 9% ten opzichte van een jaar eerder. Er is sprake van de grootste stijging in 16 jaar tijd! In 2008 was er een piek in de huizenprijzen, waarna ze tot 2013 zakten tot in een dieptepunt. Ten opzichte van dit dal, zijn de huizenprijzen inmiddels zo’n 25% gestegen. Ten opzichte van de piek in 2008 zijn de huizenprijzen vergelijkbaar met nu. Het aantal verkochte woningen is vanaf januari wel afgenomen.

Hypotheekrente loopt op

Het is de verwachting dat de hypotheekrente dit jaar wat gaat oplopen, maar nog steeds staat hij historisch laag. Het blijft voorlopig dus nog steeds aantrekkelijk om een huis te kopen.

Krapte op de huizenmarkt

De vraag naar een koophuis is groter dan het aanbod. Door de Nationale Woonagenda is voorspeld dat tot 2025 jaarlijks 75.000 extra woningen nodig zijn om aan de vraag te kunnen voldoen.

Hypotheeknormen veranderd

In 2018 zijn de hypotheeknormen minder ruim geworden. Dit betekent dat u niet meer kunt lenen dan dat de woning waard is. Ook is de maximale te verkrijgen hypotheek lager voor bepaalde doelgroepen.

Door de enorme krapte op de huizenmarkt, wordt het kopen van een huis voor jonge gezinnen en starters steeds moeilijker. Een populair huis, met een redelijke prijs wordt voor dit type mensen onbereikbaar, waardoor veel jonge mensen en jongen gezinnen vertrekken naar de randgemeenten van de grote steden. Een groot voordeel hiervan is wel dat veel meer regio’s kunnen mee profiteren van de aantrekkende huizenmarkt. Ondanks de krapte op de huizenmarkt, blijft het kopen van een huis in 2018 aantrekkelijk en een stuk betaalbaarder dan huren in de vrije sector.

Huizenprijzen in de grote steden

Student Verhuis Service is veel actief in de grote steden als verhuisbedrijf Amsterdam, verhuisbedrijf Rotterdam, verhuisbedrijf Den Haag en verhuisbedrijf Utrecht. In die steden zien we dat de prijzen inmiddels tot boven het piekmoment in 2008 zijn gestegen. Door deze flinke stijging van de huizenprijzen in de vier grote steden, stijgen ook de landelijke huizenprijzen. In Amsterdam stijgen de huizenprijzen het hardst, maar liefst +26% ten opzichte van zomer 2008. In Den Haag betaal je nu 5% meer voor een huis en in Utrecht en Rotterdam ligt de huizenprijs zo’n 13% hoger.

Hoeveel mensen verhuizen er jaarlijks?

In het jaar 2017 zijn er 1.885.413 mensen verhuisd. Het jaar ervoor waren dit er zo’n 100.000 minder. Zal 2018 een record gaan vestigen? We zullen het nog even moeten afwachten.. Volgens de cijfers van het CBS neemt het aantal verhuisde personen toe met zo’n 100.000 per jaar.

Woningtrends

Wat tegenwoordig een manier is om aan nieuwe woningen te komen is het verbouwen van bestaande fabriekspanden, kantoren en winkels. Dit type huizen zijn tegenwoordig erg populair. In 2016 zijn er zo’n 8000 woningen op de markt gekomen door het transformeren van een oud gebouw tot woonhuis. Eindhoven spant de kroon met dit soort transformaties, gevolgd door Amsterdam en Den Haag.

Trends in verhuizen

Naast de trend dat steeds meer jonge gezinnen vanuit de grote stad naar randgemeentes vertrekken, is er ook een afname van het aantal jongeren dat richting universiteitssteden vertrekt. In Utrecht nam het aantal jongeren dat zich vestigden de afgelopen jaren af. In Leiden en Eindhoven groeide dit aantal wel. Dit is mogelijk te verklaren doordat het studiefinancieringsstelsel is gewijzigd van een basisbeurs als gift, naar een basisbeurs als lening.

Daarnaast verhuizen er opvallend minder ouderen. Ondanks de vergrijzing die komende jaren drastisch gaat plaatsvinden, blijven steeds meer ouderen zelfstandig thuis wonen. Ook na het overlijden van hun dierbare. Hierdoor vinden er aanzienlijk minder verhuizingen plaats in deze oudere generatie. De prognose is dat het aantal alleenstaande vrouwen in 2050 zal oplopen tot 1,2 miljoen, ten opzichte van 655.000 in het jaar 2015. Het aantal alleenstaande mannen stijgt minder hard. De prognose is dat dit stijgt van 260.000 (2015) naar 650.000 (2050).

Ook plannen om binnenkort te verhuizen? Student Verhuis Service helpt u graag met een kwalitatief hoogwaardige verhuizing voor een scherpe prijs! U kunt voor verschillende diensten bij ons terecht, of het nu gaat om het huren van verhuisdozen of een verhuislift. Of als u alleen op zoek bent naar een goede verhuisservice voor u stressvrije verhuizing. Onze tips voor u is om u goed van tevoren te bedenken waarmee u graag geholpen wilt worden tijdens het verhuizen van uw inboedel.