Verhuizen naar het buitenland: zo pak je het aan

Geschreven door: | Informatie

Download onze verhuischecklist

DD slash MM slash JJJJ

Ga je naar het buitenland verhuizen?

Verhuizen naar het buitenland is een bijzonder avontuur. Toch heeft zo’n verhuizing ook veel voeten in de aarde. Voor het vertrek is het belangrijk dat je al veel geregeld hebt. Zo kun je de emigratie zo zorgeloos als mogelijk laten verlopen. Zie je door de bomen het bos niet meer? Dat snappen we. Hieronder lees je alles over verhuizen naar het buitenland, zodat je niets over het hoofd ziet. 

Afhankelijk per bestemming

Wat je allemaal moet regelen, hangt af van het land waar je naartoe verhuist. Het is altijd slim om vooraf de buitenlandse vertegenwoordiging te raadplegen, ofwel: de Nederlandse ambassade in het land van bestemming. Ga je bijvoorbeeld emigreren naar Frankrijk, vraag dan informatie op bij de Nederlandse ambassade in Frankrijk. Zij zijn op de hoogte van de specifieke zaken die je moet regelen.

Toch zijn er wat algemene zaken waar je altijd aan moet denken. Zorg in ieder geval dat belastingen, zorgverzekering, diploma’s, pensioenen en uitkeringen goed geregeld zijn. Dit zijn essentiële zaken die je tot in detail ingedekt wilt hebben.

 

Bankzaken in het buitenland

Als je gaat emigreren dan wil je dat jouw bankzaken op orde zijn. Een vraag die wij vaak krijgen, is: “Kan ik mijn Nederlandse bankrekening houden als ik emigreer?” Dit is mogelijk. Je kunt een betaalrekening, een opgebouwd pensioen en een hypotheek op een Nederlands onderpand behouden. Wel is het belangrijk om te weten dat je deze producten niet kunt uitbreiden. De huidige status kun je dus laten staan, maar je kunt geen nieuwe diensten aanvragen.

Zeker als je binnen Europa verhuist, zijn bovenstaande regels gemakkelijk toe te passen. Staat er een emigratie buiten Europa op de planning, bijvoorbeeld naar de Verenigde Staten of het Verenigd Koninkrijk, dan gelden er andere regels. Zorg dat je hiervan op de hoogte bent, voordat je gaat emigreren.

Checklist emigreren: dit is wat je moet regelen

Het is vaak prettig als je een lijstje af kunt vinken met zaken die je al geregeld hebt. Dit zorgt voor overzicht en geeft een indicatie of je op de goede weg bent. Check hieronder wat je allemaal moet regelen in onze ‘Verhuizen naar het buitenland checklist”:

  • Controleer of je een visum nodig hebt. Als je verhuist naar een land binnen de Europese Unie, heb je geen visum nodig. Bij andere landen is het slim om de ambassade te raadplegen. Het aanvragen van een visum kan best even duren. Doe dit dus op tijd.
  • Zorg dat je digID kloppend is. Het bezit van een digID is essentieel om Nederlandse zaken vanuit het buitenland te kunnen regelen. Zorg ervoor dat deze voor vertrek is aangevraagd én gedownload op je telefoon.
  • Schrijf je uit bij je gemeente. Regel dit vijf dagen voor vertrek. Wil je je inschrijven bij een nieuwe gemeente in het buitenland, dan kunnen zij vragen om een bewijs van uitschrijving. Vraag hier naar bij je gemeente als je je uitschrijft.
  • Controleer of al je documenten geldig zijn. Het is van groot belang is dat belangrijke documenten nog gelden. Controleer daarom tijdig of je rijbewijs, paspoort en ID-kaart niet zijn verlopen en vraag indien nodig tijdig de nieuwe documenten aan.
  • Laat andere documenten legaliseren. Om ervoor te zorgen dat diploma’s, geboorte- of huwelijksaktes in het buitenland als geldig gezien worden, moet je deze legaliseren. Hiermee kun je aantonen dat het document ‘echt’ is.

Verhuizen naar buitenland met kinderen

Als je met kinderen naar het buitenland verhuist, komt er nog meer om de hoek kijken. Je wilt bijvoorbeeld dat je kinderen in het buitenland goed onderwijs kunnen volgen. Zorg er dus ook voor dat je je tijdig in het onderwijs van het land van bestemming verdiept. Misschien wil je wel dat jouw kinderen Nederlands onderwijs blijven volgen om de Nederlandse taal en cultuur te onderhouden. Verdiep je dan in deze mogelijkheden, zodat je dit op tijd kunt regelen.  

Ook is het in diverse landen mogelijk om Nederlandse kinderbijslag te blijven ontvangen. Vaak geldt dit voor landen binnen de Europese Unie. Controleer dus of je in het betreffende land nog recht hebt op de kinderbijslag voor je kinderen.  

Kun je zomaar naar het buitenland verhuizen?

Zoals inmiddels wel duidelijk is, kun je niet van de één op de andere dag besluiten om naar het buitenland te vertrekken. Hier gaat veel aan vooraf. Ga je voor langer dan acht maanden naar het buitenland binnen een periode van één jaar (hoeft geen aansluitende periode te zijn), dan moet je dit aangeven bij de gemeente. De gemeente zorgt er vervolgens voor dat dit doorgegeven wordt aan andere overheidsinstanties en regelt de uitschrijving.

Bij de meeste gemeenten kun je een emigratie online regelen. Je hebt hiervoor een geldig digID nodig. Aan het uitschrijven zijn geen kosten verbonden.

 

AOW meenemen naar het buitenland

Ontvang je in Nederland een AOW-uitkering, dan is het in sommige landen mogelijk om deze ook in het land van bestemming te ontvangen. Dit kan het volledige bedrag zijn, maar er zijn ook landen waar je recht hebt op slechts een deel van de AOW. Controleer daarom op tijd of je nog recht hebt op de AOW als je naar het buitenland gaat verhuizen.

Verhuizen naar het buitenland: schakel hulp in

Verhuizen naar het buitenland is anders dan een verhuizing in Nederland: je kunt vaak niet de gehele inboedel meenemen. Bedenk daarom vroegtijdig welke spullen je wel of niet mee wilt nemen. Heb je vastgesteld welke spullen je mee wilt nemen, dan is het tijd om een concreet plan van aanpak te maken. Kies er bijvoorbeeld voor om een verhuisbedrijf in te schakelen. Naast alle zaken die je moet regelen, kan het namelijk prettig zijn om de verhuizing in de handen van een verhuisbedrijf te leggen. Zo kun jij je volledig focussen op de formele zaken, terwijl de verhuizing van je inboedel op rolletjes verloopt.

 

Student Verhuis Service: internationaal verhuisbedrijf

Bij Student Verhuis Service ondersteunen we je graag bij een internationale verhuizing. Door onze jarenlange ervaring weten we maar al te goed dat er veel stress bij een emigratie komt kijken. Daarom proberen onze ervaren verhuizers je altijd volledig te ontzorgen. Vanaf het moment dat de inboedel in Nederland wordt ingeladen tot aan het adres in het buitenland vertrouw je op één en hetzelfde team aan verhuizers, die je zijde niet zullen verlaten. Daarnaast is de gehele inboedel naar het buitenland te allen tijde verzekerd.

Let er wel op dat het niet mogelijk is om met de verhuizers mee te rijden naar het buitenland. Wil je een bezichtiging inplannen voor een verhuizing naar het buitenland? Dit is mogelijk, maar hiervoor vragen wij wel om jezelf als geïnteresseerd aan te melden in de vaste prijzen die wij aanbieden.

Daarom kies je voor Student Verhuis Service bij emigratie

  • Altijd een vaste prijs: geen verrassingen achteraf
  • Geen gecombineerde transporten, enkel jouw inboedel wordt verhuisd
  • Altijd een handyman aanwezig als extra service
  • Veilig en verzekerd verhuizen tot €2.500.000
  • Onze meest ervaren verhuizers

 

Vraag een offerte aan

Verzekerd zijn van een veilige en zorgeloze verhuizing naar het buitenland? Student Verhuis Service ondersteunt je hier graag bij. Wij vertellen je graag meer over onze service en werkwijze. Neem contact met ons op voor meer informatie. Het is niet mogelijk om een offerte via het aanvraagformulier in te vullen voor een verhuizing naar het buitenland. Hier komen namelijk meer zaken bij kijken en hier houdt het aanvraagformulier geen rekening mee.

Ontvang onze verhuischecklist gratis per mail!

Vul hieronder je gegevens in en ontvang de enige echte Verhuischecklist van Student Verhuis Service direct per mail!

Inclusief handige tips om elke verhuizing tot een succes te maken

DD slash MM slash JJJJ

Neem contact op, of vraag een offerte aan.

Wij vertellen u natuurlijk graag meer over onze diensten en werkwijze.