Verhuizen met kinderen: hoe doe je dat?

Geschreven door: | Informatie

Download onze verhuischecklist

DD slash MM slash JJJJ

Binnenkort verhuizen met kinderen?

Een gezinsverhuizing brengt vaak een hoop onrust met zich mee. Vooral voor kinderen kan een verhuizing heel spannend zijn. Dat is natuurlijk ontzettend begrijpelijk, maar niet nodig. Een verhuizing kan namelijk ook erg leuk zijn. Om de verhuizing zo soepel mogelijk te laten verlopen is het daarom belangrijk om je kinderen goed te begeleiden. Zowel voor, tijdens als na de verhuizing. In deze blog lees je hoe je het beste kunt verhuizen met kinderen.

Kinderen voorbereiden op de verhuizing

Het idee van verhuizen kan bij kinderen best wat onnodige stress veroorzaken. Kinderen weten namelijk nog niet goed wat ze van een verhuizing kunnen verwachten. Hoe je de kinderen zo goed mogelijk voorbereid op de verhuizing verschilt per leeftijd.

Pasgeboren baby’s (0-1 maand)

Pasgeboren baby’s ontwikkelen zich in de eerste maand al op sociaal en emotioneel vlak. Een pasgeboren baby voelt daarom heel goed de emoties en stemming van de ouders aan. Ben je gestresst? Dan zal je baby dit ook voelen. Zorg bij een verhuizing met een pasgeboren baby voor een goede planning en een verhuischecklist. Hoe minder stress je ervaart, hoe minder stress de baby overneemt.

Baby’s en dreumesen (0-2 jaar)

In de leeftijd van 0 tot 2 jaar werkt het goed om de slaapkamer zo veel mogelijk hetzelfde te houden. Richt de kamer waar mogelijk net zo in zoals de oude slaapkamer. Zorg er ook voor dat de geur van het bedje hetzelfde blijft. Was het laken dus nog even niet. Zo kan het slaapritueel van je baby of dreumes zo veel mogelijk hetzelfde blijven. Slapen is namelijk erg belangrijk op deze leeftijd.

Peuters (2-3 jaar)

Lees je peuter een boekje voor over verhuizen. Samen een boekje lezen zorgt ervoor dat je peuter voor het eerst kennismaakt met het onderwerp verhuizen. Ook voor een peuter is het fijn als de nieuwe slaapkamer herkenningspunten heeft. Zet bijvoorbeeld een bekend knuffeltje of vertrouwd stuk speelgoed op een herkenbare plek neer.

Kleuters en oudere kinderen (4+ jaar)

Kinderen houden van duidelijkheid. Vertel je kind dus pas dat je gaat verhuizen als de verhuisplannen concreet zijn. Breng het nieuws daarna op een positieve en enthousiaste manier. Voor je kind is het fijn om te merken dat de ouders het zien zitten. Betrek je kind daarna bij de verhuizing. Breng bijvoorbeeld samen een bezoek aan het nieuwe huis en wandel een rondje door de toekomstige buurt.

Hoe laat je kinderen kennismaken met een nieuw huis?

Kinderen vinden het fijn om voor de verhuizing het nieuwe huis en de nog onbekende buurt te verkennen. Laat je kinderen dus van tevoren al kennismaken met het nieuwe huis. Breng bijvoorbeeld al wat tijd samen in het huis door. Wandel een rondje door het huis en tuin én laat zien waar de kamers van je kinderen zijn. Als jouw kinderen al oud genoeg zijn kun je ze ook betrekken bij de inrichting van hun nieuwe kamer. Om te wennen aan de nieuwe buurt is het een goed idee om langs een rondje langs de speeltuin of nieuwe school te wandelen.

Afscheid nemen van het oude huis

Het is niet gek als je zoon of dochter nog niet enthousiast is over de verhuizing. Je kind verlaat namelijk zijn fijne en vertrouwde omgeving. Bied daarom een luisterend oor. Geef je kind de ruimte om deze gevoelens er te laten zijn. Het is belangrijk dat je kind zich gesteund voelt.

Maar hoe laat je kinderen afscheid nemen van het oude huis? En misschien ook wel van vriendjes en vriendinnetjes? Ga langs bij bekenden in de buurt om gedag te zeggen. Laat je kinderen daarnaast trakteren op de kinderopvang of op school. Hierdoor is het makkelijker om mentaal afscheid te nemen van het oude huis en de bekende omgeving. Het kan ook een goed idee zijn om samen wat foto’s te maken van het oude huis en deze te printen in een fotoboekje. Zo heeft je kind altijd een tastbare herinnering aan het voormalige huis.

Wennen aan het nieuwe huis

Houd na de verhuizing vast aan oude gewoontes. Het is voor je kinderen namelijk fijn om met rust en regelmaat aan het nieuwe huis te kunnen wennen. Dit kan bijvoorbeeld op dezelfde tijd naar bed gaan zijn of doorgaan met een boekje lezen voor het slapen. Zo verandert het onzekere gevoel van je zoon of dochter in een gevoel van veiligheid.

 

Stimuleer je zoon of dochter ook om zelf de nieuwe buurt te verkennen of om klasgenootjes thuis uit te nodigen. Zo gaat het nieuwe huis sneller als een nieuw thuis aanvoelen. Heeft je kind veel heimwee? Heb dan aandacht voor dit gevoel. Misschien is het fijn voor je kind om nog een keer in de oude buurt te kijken of met bekende vriendjes of vriendinnetjes te spelen.

Tips voor verhuizen met kinderen

Met kinderen verhuizen kan dus een uitdaging zijn. De verhuizing vraagt niet alleen veel organisatie en planning, maar ook aandacht voor de emoties van je kinderen tijdens deze overgang. Onderstaande tips kunnen helpen bij een soepelere verhuizing.

  1. Maak een proefrit: Maak een proefrit met de auto van het nieuwe huis naar bijvoorbeeld school. Zo kunnen je kinderen alvast zien wat ze van de rit kunnen verwachten.
  2. Stuur een verhuiskaart: Schrijf samen met je zoon of dochter een verhuiskaart voor vriendjes en vriendinnetjes. Zo stel je hen op de hoogte en kun je ze eventueel direct uitnodigen voor de housewarming.
  3. Maak een doos die als eerste opengaat: Maak een doos met daarin de belangrijkste spullen van jouw kind. Bijvoorbeeld met hun favoriete knuffel of speelgoed. Bij aankomst in het nieuwe huis hebben je kinderen dan direct hun vertrouwde spullen.
  4. Laat je kinderen hun eigen verhuisdoos labelen: Laat de kinderen hun eigen verhuisdoos labelen met stickers of tekeningen. Zo voelen zij zich bij de verhuizing betrokken.
  5. Regel een oppas op de dag van verhuizen: De dag van verhuizen verloopt vaak hectisch. Dat is niet fijn voor je kind. Regel daarom oppas voor je zoon of dochter bij bijvoorbeeld familie of vrienden.
  6. Maak een fotoalbum van de oude woning en omgeving als aandenken: Laat je kinderen hun eigen fotoalbum maken van de oude woning en omgeving als aandenken aan de tijd die ze daar hebben doorgebracht.
  7. Laat je kinderen helpen met kiezen: Laat je kinderen meehelpen met kiezen voor de inrichting van hun nieuwe kamer. Door bijvoorbeeld het zelf uitkiezen van behang ervaren kinderen meer controle over de verhuizing.
  8. Maak een “verhuisschatkaart”: Maak een kaart met daarop locaties waar je kinderen een “schat” kunnen vinden in het nieuwe huis, zoals hun nieuwe kamer of de speelkamer.
  9. Plan een verhuisfeestje: Laat je kinderen uitnodigingen maken voor een verhuisfeestje in het nieuwe huis en nodig hun vriendjes en vriendinnetjes hiervoor uit.
  10. Plan tijd samen in: Plan na de verhuizing tijd in om samen met je kinderen leuke dingen te doen in de nieuwe omgeving. Ga bijvoorbeeld naar de speeltuin of een ijsje eten. Zo kunnen ze wennen aan de nieuwe omgeving en zullen zij zich sneller thuis voelen.

Zonder stress verhuizen met kinderen?

Wil je zonder zorgen verhuizen? Student Verhuis Service neemt graag al het zware til- en sjouwwerk van je uit handen. Ook voor hulp bij het plannen van een soepele verhuizing voor jou en je kind ben je bij ons aan het juiste adres. Zo houd je meer tijd over om met de kinderen door te brengen. Vul vrijblijvend het aanvraagformulier in en ontdek waarmee we jou kunnen helpen.

Neem contact op, of vraag een prijsindicatie aan

Wij vertellen je natuurlijk graag meer over onze diensten en werkwijze.
0900 - 1787
Verhuiskosten berekenen