Heimwee na verhuizing? 5 tips!

Geschreven door: | Tips

Download onze verhuischecklist

DD slash MM slash JJJJ

Waar de ene persoon direct heel gelukkig is en blij wordt van alles wat nieuw is na een verhuizing, heeft de andere persoon de grootste moeite zich aan te passen aan de nieuwe omgeving en de veranderde situatie. Heb je spijt na het verhuizen of last van heimwee naar je oude woonplaats en je oude leven? In dit artikel zetten we een aantal tips op een rij die je helpen om te gaan met heimwee na een verhuizing.

Spijt van verhuizing: je bent niet de enige

Spijt van een verhuizing of heimwee na een verhuizing? Je bent niet de enige.

Een verhuizing is een ingrijpende gebeurtenis die je hele leven kan veranderen. Verhuis je naar een huis twee straten verderop, dan is hier misschien weinig sprake van. Je woont dan immers nog in dezelfde buurt, blijft dezelfde mensen op straat tegenkomen en houdt dezelfde baan.

Heel anders kan dat zijn bij mensen die bijvoorbeeld naar een heel andere hoek van het land verhuizen, bijvoorbeeld van Den Helder naar Dordrecht. Je hele leven kan dan veranderen door de verhuizing: je woont in een andere buurt met misschien een heel andere sfeer, andere mensen en andere omgangsvormen. Je hebt een andere baan en ziet je vrienden en bekenden uit je oude woonplaats veel minder vaak.

Enkele andere oorzaken voor heimwee na een verhuizing of zaken die na het verhuizen spijt kunnen veroorzaken, zijn hieronder beschreven.

Verhuizing naar een appartement

Verhuizen naar een appartement is iets wat veel senioren doen op het moment dat de zorg voor een grote woning hen te veel wordt. Heb je lang vrij gewoond en ben je nu vanwege praktische redenen of vanwege ouderdom naar een appartement verhuisd? Dan kun je last krijgen van spijt van de verhuizing naar een appartement. Je mist bijvoorbeeld de vrijheid, de tuin en het weidse uitzicht en je voelt je opgesloten. Hoewel je weet dat je de juiste beslissing hebt gemaakt, kan het soms zo voelen alsof dit niet zo is.

Verhuizen voor de liefde

Verhuizen voor de liefde is in principe een mooie gebeurtenis: je relatie is klaar voor een volgende stap en je besluit te gaan samenwonen of te trouwen. Verhuis je voor je partner naar zijn of haar woonplaats, dan kan dit echter ook heimwee na de verhuizing veroorzaken.

Juist door je hoge verwachtingen van het leven samen kan de realiteit soms tegenvallen. Je vrienden wonen ver weg, je hebt misschien weinig aansluiting bij de vrienden van je partner. Hier speelt het contrast ook mee: je partner is al geheel bekend met zijn of haar eigen woonsituatie en heeft vrienden en familie in de buurt wonen, terwijl voor jou juist het tegendeel waar is. Deze tegenstelling kan uitlopen op heimwee na de verhuizing.

Heimwee na emigratie

Emigreren is een grote stap. Je laat veel achter en hebt vaak een lange voorbereidingsperiode achter de rug. Vlak voor vertrek is het dan tijd om afscheid te nemen. Niet alleen van familie en vrienden, maar ook van je vertrouwde woonomgeving en je baan en vaste ritme.

Heimwee na emigratie is dan ook geen vreemd verschijnsel. Het is fijn als je bij de mensen hoort die na een emigratie steeds alles van de zonnige kant bekijken en vooral nieuwsgierig zijn naar al het nieuwe dat het andere land brengt, maar dit hoeft zeker niet voor iedereen het geval te zijn.

Bij een emigratie speelt vaak mee dat zowel de eigen verwachtingen als de verwachtingen van vrienden of familie hooggespannen zijn. Hierdoor kan heimwee als falen voelen. Dit is echter niet het geval: heimwee is een gevoel dat veel mensen hebben als zij moeten wennen aan een nieuwe omgeving, en het is dus niet iets om je voor te schamen.

Heimwee na verhuizing? Lees deze tips!

Hieronder vind je wat tips die je helpen om te gaan met heimwee na je verhuizing.

Tip 1: Onderneem leuke dingen

Heimwee na een verhuizing kan verergeren als je bij de pakken neer gaat zitten. Probeer de deur uit te gaan en verken je nieuwe wijk. Stel jezelf een doel, bijvoorbeeld: vandaag wil ik uitzoeken wat ik allemaal op de markt kan krijgen en waar de supermarkt zit waar ik voortaan mijn boodschappen ga doen.

Ook thuis leuke dingen doen is een goed idee. Lees je bijvoorbeeld graag? Pak dan je favoriete boek erbij en maak een goede kop thee of koffie.

Probeer vooral dingen te doen die je in je oude woonplaats ook met plezier deed. Op deze manier vertel je jezelf dat je ook in je nieuwe huis kunt genieten van je favoriete activiteiten.

Tip 2: Probeer je oude woonplaats eens eerlijk te bekijken

Veel mensen hebben de neiging om de toekomst rooskleuriger voor te stellen dan die daadwerkelijk was. Probeer toch ook eens te denken aan de dingen waaraan je je zou ergeren in je oude woonplaats. Misschien had je een buurman die graag harde muziek draaide of werd het bijhouden van de grote tuin bij je vorige woning je te veel. Vertel jezelf dat je je oude woning dan wel mist, maar dat er ook zeker dingen zijn die positiever zijn aan je nieuwe huis, zoals de afwezigheid van een luidruchtige buurman of een tuin die veel onderhoud vergt.

Tip 3: Benoem de positieve punten van je nieuwe woonplaats en woning

Om aan je nieuwe woning en woonplaats te wennen, helpt het om op de positieve punten te letten. Je hebt dan misschien wel heimwee of spijt van je verhuizing, maar er zijn toch ook positieve punten, bijvoorbeeld:

  • Je hoeft niet meer al die trappen op en af.
  • Je nieuwe huis ligt veel centraler.
  • Er zijn meer leuke evenementen in je nieuwe woonplaats.
  • Je huisdier heeft het beter naar zijn zin in je nieuwe huis.

Tip 4: Wees niet te streng voor jezelf

Heimwee na het verhuizen is vervelend, maar het is niet iets om je voor te schamen. Een verhuizing is nu eenmaal een ingrijpende verandering van je leven.

Wees niet te streng voor jezelf. Ontken niet dat je heimwee hebt of spijt hebt van je verhuizing. Praat erover met mensen die je vertrouwt. Het scheelt vaak al om een vervelend gevoel met iemand te delen. Contact met mensen is daarnaast een goede manier om heimwee een plek te geven.

Tip 5: Maak kennis met nieuwe mensen

Nieuwe mensen leren kennen in je nieuwe omgeving is een grote stap voorwaarts die je heimwee na het verhuizen kan verminderen. Van nieuwe mensen die ons liggen, krijgen we energie en gaan we de positieve kant inzien van de verhuizing.

Een goede manier om nieuwe mensen te leren kennen is door deel te nemen aan plaatselijke activiteiten of lid te worden van plaatselijke verenigingen. Kijk eens in de agenda in het streekblad of er binnenkort activiteiten georganiseerd worden die aansluiten bij je interesses. Je leert op zulke activiteiten mensen kennen met wie je sowieso een gezamenlijke interesse hebt.

Tip ter voorkoming van heimwee na verhuizing

Verhuizen kan emotioneel moeilijk zijn. Niet alleen na de verhuizing kan heimwee of spijt je bekruipen, maar ook al tijdens de verhuizing. De manier waarop de verhuizing plaatsvindt, kan invloed hebben op je gevoel over je nieuwe woonplaats. Een plezierige en stressvrije verhuizing zorgt ervoor dat je een positieve start maakt in je nieuwe woning en nieuwe woonplaats

Student Verhuis Service voor het voorkomen van verhuis stress

Voor kwalitatief hoogstaande verhuizingen kun je terecht bij Student Verhuis Service. We weten hoeveel stress en emoties een verhuizing teweeg kunnen brengen. Onze verhuizers gaan respectvol met jouw veranderende situatie om en nemen graag de zorgen om je verhuizing uit handen. Zo zorgen we ervoor dat jouw meubels en spullen direct in de juiste kamer worden geplaatst. We kunnen desgewenst ook meubels weer monteren en neerzetten in je nieuwe woning. Zo kun je bijvoorbeeld je zithoek direct weer in gebruik nemen na de verhuizing, wat ervoor zorgt dat je je eerder thuis voelt in je nieuwe woning.

Vind je verhuizen emotioneel moeilijk en ben je bang voor heimwee na je verhuizing? We verzorgen voor jou een zorgenvrije en positieve verhuizing!

Eerst je prijs berekenen? Dat kan binnen enkele minuten via onze online verhuiskostencalculator.

Ontvang onze verhuischecklist gratis per mail!

Voer hieronder je gegevens in om direct de exclusieve Verhuischecklist van Student Verhuis Service per mail te krijgen!

Ontvang tips die elke verhuizing tot een succes maken, inbegrepen in onze checklist.

DD slash MM slash JJJJ

Neem contact op, of vraag een prijsindicatie aan

Wij vertellen je natuurlijk graag meer over onze diensten en werkwijze.
0900 - 1787
Verhuiskosten berekenen