Heimwee na verhuizing? 5 tips!

Geschreven door: | Tips

Verhuiskosten berekenen

Binnen 5 minuten een prijsindicatie
Dezelfde dag een gratis vrijblijvende offerte op maat
Met korting tot 30%!

Waar de ene persoon direct heel gelukkig is en blij wordt van alles wat nieuw is na een verhuizing, heeft de andere persoon de grootste moeite zich aan te passen aan de nieuwe omgeving en de veranderde situatie. Hebt u spijt na het verhuizen of last van heimwee naar uw oude woonplaats en uw oude leven? In dit artikel zetten we een aantal tips op een rij die u helpen om te gaan met heimwee na een verhuizing.

Spijt van verhuizing: u bent niet de enige

Spijt van een verhuizing of heimwee na een verhuizing? U bent niet de enige.

Een verhuizing is een ingrijpende gebeurtenis die uw hele leven kan veranderen. Verhuist u naar een huis twee straten verderop, dan is hier misschien weinig sprake van. U woont dan immers nog in dezelfde buurt, blijft dezelfde mensen op straat tegenkomen en houdt dezelfde baan.

Heel anders kan dat zijn bij mensen die bijvoorbeeld naar een heel andere hoek van het land verhuizen, bijvoorbeeld van Den Helder naar Dordrecht. Uw gehele leven kan dan veranderen door de verhuizing: u woont in een andere buurt met misschien een heel andere sfeer, andere mensen en andere omgangsvormen. U hebt een andere baan en ziet uw vrienden en bekenden uit uw oude woonplaats veel minder vaak.

Enkele andere oorzaken voor heimwee na een verhuizing of zaken die na het verhuizen spijt kunnen veroorzaken, zijn hieronder beschreven.

Verhuizing naar een appartement

Verhuizen naar een appartement is iets wat veel senioren doen op het moment dat de zorg voor een grote woning hen te veel wordt. Hebt u lang vrij gewoond en bent u nu vanwege praktische redenen of vanwege ouderdom naar een appartement verhuisd? Dan kunt u last krijgen van spijt van de verhuizing naar een appartement. U mist bijvoorbeeld de vrijheid, de tuin en het weidse uitzicht en u voelt zich opgesloten. Hoewel u weet dat u de juiste beslissing hebt gemaakt, kan het soms zo voelen alsof dit niet zo is.

Verhuizen voor de liefde

Verhuizen voor de liefde is in principe een mooie gebeurtenis: uw relatie is klaar voor een volgende stap en u besluit te gaan samenwonen of te trouwen. Verhuist u voor uw partner naar zijn of haar woonplaats, dan kan dit echter ook heimwee na de verhuizing veroorzaken.

Juist door uw hoge verwachtingen van het leven samen kan de realiteit soms tegenvallen. Uw vrienden wonen ver weg, u hebt misschien weinig aansluiting bij de vrienden van uw partner. Hier speelt het contrast ook mee: uw partner is al geheel bekend met zijn of haar eigen woonsituatie en heeft vrienden en familie in de buurt wonen, terwijl voor u juist het tegendeel waar is. Deze tegenstelling kan uitlopen op heimwee na de verhuizing.

Heimwee na emigratie

Emigreren is een grote stap. U laat veel achter en hebt vaak een lange voorbereidingsperiode achter de rug. Vlak voor vertrek is het dan tijd om afscheid te nemen. Niet alleen van familie en vrienden, maar ook van uw vertrouwde woonomgeving en uw baan en vaste ritme.

Heimwee na emigratie is dan ook geen vreemd verschijnsel. Het is fijn als u bij de mensen hoort die na een emigratie steeds alles van de zonnige kant bekijken en vooral nieuwsgierig zijn naar al het nieuwe dat het andere land brengt, maar dit hoeft zeker niet voor iedereen het geval te zijn.

Bij een emigratie speelt vaak mee dat zowel de eigen verwachtingen als de verwachtingen van vrienden of familie hooggespannen zijn. Hierdoor kan heimwee als falen voelen. Dit is echter niet het geval: heimwee is een gevoel dat veel mensen hebben als zij moeten wennen aan een nieuwe omgeving, en het is dus niet iets om u voor te schamen.

 

Heimwee na verhuizing? Lees deze tips!

Hieronder vindt u wat tips die u helpen om te gaan met heimwee na uw verhuizing.

Tip 1: Onderneem leuke dingen

Heimwee na een verhuizing kan verergeren als u bij de pakken neer gaat zitten. Probeer de deur uit te gaan en verken uw nieuwe wijk. Stel uzelf een doel, bijvoorbeeld: vandaag wil ik uitzoeken wat ik allemaal op de markt kan krijgen en waar de supermarkt zit waar ik voortaan mijn boodschappen ga doen.

Ook thuis leuke dingen doen is een goed idee. Leest u bijvoorbeeld graag? Pak dan uw favoriete boek erbij en maak een goede kop thee of koffie.

Probeer vooral dingen te doen die u in uw oude woonplaats ook met plezier deed. Op deze manier vertelt u uzelf dat u ook in uw nieuwe huis kunt genieten van uw favoriete activiteiten.

Tip 2: Probeer uw oude woonplaats eens eerlijk te bekijken

Veel mensen hebben de neiging om de toekomst rooskleuriger voor te stellen dan die daadwerkelijk was. Probeert u toch ook eens te denken aan de dingen waaraan u zich zou ergeren in uw oude woonplaats. Misschien had u een buurman die graag harde muziek draaide of werd het bijhouden van de grote tuin bij uw vorige woning u te veel. Vertel uzelf dat u uw oude woning dan wel mist, maar dat er ook zeker dingen zijn die positiever zijn aan uw nieuwe huis, zoals de afwezigheid van een luidruchtige buurman of een tuin die veel onderhoud vergt.

Tip 3: Benoem de positieve punten van uw nieuwe woonplaats en woning

Om aan uw nieuwe woning en woonplaats te wennen, helpt het om op de positieve punten te letten. U hebt dan misschien wel heimwee of spijt van uw verhuizing, maar er zijn toch ook positieve punten, bijvoorbeeld:

  • u hoeft niet mee al die trappen op en af
  • uw nieuwe huis ligt veel centraler
  • er zijn meer leuke evenementen in uw nieuwe woonplaats
  • uw huisdier heeft het beter naar zijn zin in uw nieuwe huis

Tip 4: Wees niet te streng voor uzelf

Heimwee na het verhuizen is vervelend, maar het is niet iets om u voor te schamen. Een verhuizing is nu eenmaal een ingrijpende verandering van uw leven.

Wees niet te streng voor uzelf. Ontken niet dat u heimwee hebt of spijt hebt van uw verhuizing. Praat erover met mensen die u vertrouwt. Het scheelt vaak al om een vervelend gevoel met iemand te delen. Contact met mensen is daarnaast een goede manier om heimwee een plek te geven.

Tip 5: Maak kennis met nieuwe mensen

Nieuwe mensen leren kennen in uw nieuwe omgeving is een grote stap voorwaarts die uw heimwee na het verhuizen kan doen verminderen. Van nieuwe mensen die ons liggen, krijgen we energie en gaan we de positieve kant inzien van de verhuizing.

Een goede manier om nieuwe mensen te leren kennen is door deel te nemen aan plaatselijke activiteiten of lid te worden van plaatselijke verenigingen. Kijk eens in de agenda in het streekblad of er binnenkort activiteiten georganiseerd worden die aansluiten bij uw interesses. U leert op zulke activiteiten mensen kennen met wie u sowieso een gezamenlijke interesse hebt.

Tip ter voorkoming van heimwee na verhuizing

Verhuizen kan emotioneel moeilijk zijn. Niet alleen na de verhuizing kan heimwee of spijt u bekruipen, maar ook al tijdens de verhuizing. De manier waarop de verhuizing plaatsvindt, kan invloed hebben op uw gevoel over uw nieuwe woonplaats. Een plezierige en stressvrije verhuizing zorgt ervoor dat u een positieve start maakt in uw nieuwe woning en nieuwe woonplaats.

Tip ter voorkoming van heimwee na verhuizing

Voor kwalitatief hoogstaande verhuizingen kunt u terecht bij Student Verhuis Service. Wij weten hoeveel stress en emoties een verhuizing teweeg kan brengen. Onze verhuizers gaan respectvol met uw veranderende situatie om en nemen u graag de zorgen om uw verhuizing uit handen. Zo zorgen wij dat uw meubels en spullen direct in de juiste kamer worden geplaatst. Wij kunnen desgewenst ook meubels weer monteren en neerzetten in uw nieuwe woning. Zo kunt u bijvoorbeeld uw zithoek direct weer in gebruik nemen na de verhuizing, wat ervoor zorgt dat u zich eerder thuis voelt in uw nieuwe woning.

Vindt u verhuizen emotioneel moeilijk en bent u bang voor heimwee na uw verhuizing? Wij verzorgen voor u een zorgenvrije en positieve verhuizing!

Eerst uw prijs berekenen? Dat kan binnen enkele minuten via ons onze online verhuiskostencalculator.

Neem contact op, of vraag een offerte aan.

Wij vertellen u natuurlijk graag meer over onze diensten en werkwijze.