Verhuisstress te lijf: 9 praktische tips (die werken!)

Geschreven door: | Tips

Download onze verhuischecklist

DD slash MM slash JJJJ

Verhuizen. Zodra het woord valt, voelen sommige mensen de stress al opkomen. Een verhuizing is namelijk niet iets dat je zomaar even regelt. Het is vaak een onoverzichtelijk en langdurig proces. Zo erg zelfs, dat er een specifieke naam voor bestaat: verhuisstress.

Veel mensen ervaren stress voor, tijdens en zelfs na de verhuizing. Deze verhuisstress kan verschillende oorzaken hebben. In deze blog vind je 9 praktische tips tegen verhuisstress en inzichten uit onderzoek naar verhuisstress.

Verhuizen en stress: onderzoek geeft inzicht in verhuisstress

Uit Amerikaans onderzoek naar verhuisstress is gebleken dat de stressfactor bij verhuizingen onder andere afhangt van:

  • De verandering in je leven waarvan de verhuizing het begin is.
    Verhuis je bijvoorbeeld omdat je gaat trouwen of een nieuwe baan hebt? Dan is de verhuizing eigenlijk nog maar het begin, en volgt er een heel nieuw leven waar je aan moet wennen.
  • De hoge verwachtingen die je hebt van je nieuwe woonplaats.
    Mensen hebben vaak hoge verwachtingen: ze verhuizen naar het perfecte huis in de ideale buurt, met een geweldige woonplaats en een optimale reistijd naar het werk. Deze druk draagt bij aan verhuisstress (en kan achteraf leiden tot spijt of zelfs heimwee).

Uit het onderzoek blijkt dat verhuisstress niet alleen afhankelijk is van de verhuizing zelf, maar ook van externe factoren, zoals je verwachtingen van de nieuwe situatie en de verandering die de verhuizing met zich meebrengt.

Kortom, verhuisstress volledig vermijden lukt nooit helemaal. Het is belangrijk om je verhuizing goed voor te bereiden en op tijd te beginnen, zodat de stress over de verhuizing zelf binnen de perken blijft. Daarnaast is het goed om stil te staan bij het grotere geheel: een verhuizing staat bijna nooit op zichzelf, want het markeert vaak het begin van een nieuwe levensfase. Het is daarom belangrijk om goed te onderzoeken wat je nieuwe woning en situatie je daadwerkelijk zullen brengen. Op deze manier worden je verwachtingen realistischer, wat de verhuisstress nog verder kan beperken.

Stress voor verhuizing tegengaan: een goed begin is het halve werk

Je bod op dat geweldige huis is net geaccepteerd. Je kunt bijna niet geloven dat dit straks jouw thuis zal zijn.

Als het moment van euforie voorbij is (en de champagne gedronken is, terwijl de wildste plannen voor het inrichten van je nieuwe woning zijn besproken), is het slim om rustig te beginnen met de voorbereidingen voor de verhuizing. De sleuteloverdracht is misschien pas over een halfjaar, maar een goede voorbereiding kan verhuisstress grotendeels voorkomen.

Je hoeft natuurlijk niet direct verhuisdozen te bestellen en meteen te beginnen met inpakken, maar met de volgende tips zorg je voor minimale verhuisstress.

De 9 tips tegen verhuisstress

Tip 1: Adreswijziging doorgeven

Houd bij van welke instanties je post ontvangt. Je kunt elke avond een adreswijziging sturen naar de instanties en personen die je die dag post hebben gestuurd, of je verzamelt de afzenders en stuurt bijvoorbeeld eens per week je adreswijzigingen in één keer. Zo voorkom je dat je op het laatste moment in de stress raakt omdat je je adreswijziging nog aan alle instanties moet doorgeven.

Tip 2: Spullen uitzoeken en wegdoen

Als je in de lente je winterkleding opbergt, kijk dan meteen eens kritisch naar je kledingkast. Wat draag je niet meer, of wat past niet meer? Deze kleding kun je direct wegdoen, bijvoorbeeld naar de kringloopwinkel. Zo hoef je je kleding niet meer uit te zoeken tijdens het inpakken, wat tijd bespaart en verhuisstress vermindert.

Een bijkomend voordeel van het vroegtijdig uitzoeken van je spullen is dat er waarschijnlijk minder in de vuilnisbak belandt. In “the heat of the moment” gooi je sneller dingen weg, terwijl je nu de tijd hebt om spullen naar de kringloopwinkel te brengen of weg te geven. Zo maak je anderen blij met je spullen, en bovendien is hergebruik beter voor het milieu.

Tip 3: Begin op tijd met inpakken

Het inpaktempo verschilt voor iedereen. Heb je alleen een studentenkamer die leeggeruimd moet worden? Dan kun je bijvoorbeeld drie dagen van tevoren beginnen met het inpakken van verhuisdozen en ben je op tijd klaar. Maar woon je in een groot huis waar je al jaren woont, met een zolder vol dozen waarvan je de inhoud niet meer weet? Dan heb je ook nog heel wat uitzoekwerk te doen.

Zorg ervoor dat je op elke doos noteert in welke kamer van je nieuwe huis deze terecht moet komen en wat erin zit. Dit bespaart je straks veel tijd en frustratie tijdens het uitpakken, omdat alle dozen al in de juiste kamer staan.

Tip 4: Neem op tijd vrije dagen op

We raden je aan om niet alleen op je verhuisdag vrij te nemen, maar ook enkele dagen ervoor. Zo heb je genoeg tijd om de laatste details te regelen, waardoor je verhuisstress op de verhuisdag zelf aanzienlijk afneemt.

Door op tijd vrij te vragen voorkom je dat er al belangrijke afspraken zijn ingepland op je gewenste verhuisdag waar je bij moet zijn. Mocht dit toch het geval zijn, dan ben je er op tijd bij en kun je eventueel je verhuisdag nog aanpassen.

Tip 5: Hulp inroepen van vrienden en familie

Is je verhuisdatum vastgelegd? Schroom dan niet om vrienden en familie op tijd te vragen om hulp tijdens, vlak voor, of na de verhuizing. Als je ver van tevoren vraagt, hebben meer mensen ruimte in hun agenda rond je verhuisdag. Hoe meer hulp je hebt, hoe minder verhuisstress je zult ervaren.

Tip 6: Maak lijstjes om verhuisstress tegen te gaan

Niet iedereen houdt van lijstjes, maar ze zijn de perfecte manier om je hoofd leeg te maken. Wat op een lijstje staat, hoef je niet meer te onthouden. Maak verschillende lijstjes voor wat je op verschillende momenten moet doen, bijvoorbeeld een maand voor de verhuizing, een week van tevoren, de dag ervoor, en op de verhuisdag zelf.

Heb je zoveel stress dat je ’s avonds niet kunt slapen? Houd een notitieblokje met een pen naast je bed. Alles wat door je hoofd spookt, kun je opschrijven. Deze truc werkt verrassend goed: doordat je het hebt opgeschreven, kun je het loslaten en je hoofd leegmaken.

Tip 7: Maak vlak voor de verhuizing geen onnodige afspraken

Je vrienden en kennissen zullen begrijpen dat je in de week van de verhuizing geen tijd hebt om urenlang bij te kletsen onder het genot van een biertje. Focus je op de verhuizing. Na de verhuizing, wanneer de stress is afgenomen, kun je weer afspreken. Een bijkomend voordeel is dat je je vrienden en familie kunt uitnodigen in je nieuwe huis.

Tip 8: Slim verhuizen = in fases verhuizen

Heb je de mogelijkheid om je inboedel in fases naar je nieuwe huis te verhuizen? Maak hier dan zeker gebruik van! Verhuis alvast spullen zoals huisraad, seizoenskleding, gereedschap en andere items die je niet dagelijks nodig hebt. Misschien kun je zelfs wat meubels verhuizen. Zo heb je op de verhuisdag zelf minder te verhuizen, wat zorgt voor meer overzicht. Door bijvoorbeeld de keuken of kasten al vóór de verhuisdag in te richten, heb je daarna minder uit te pakken en verminder je de verhuisstress.

Tip 9: Wees niet bang om zaken uit handen te geven

Doe de verhuizing niet alleen, maar schakel hulp in. Naast vrienden en familie kan een professioneel verhuisbedrijf je verhuisstress tot een minimum beperken.

Verhuisbedrijven opereren in een competitieve markt, waardoor de prijzen laag blijven. Vraag gerust vrijblijvend een prijsindicatie aan, zodat je weet wat een verhuisbedrijf kost.

Ontvang onze verhuischecklist gratis per mail!

Voer hieronder je gegevens in om direct de exclusieve Verhuischecklist van Student Verhuis Service per mail te krijgen!

Ontvang tips die elke verhuizing tot een succes maken, inbegrepen in onze checklist.

DD slash MM slash JJJJ

Voorkom verhuisstress: Besteed uw verhuizing aan Student Verhuis Service uit

Je kunt je verhuizing volledig aan ons uitbesteden. Zo kun jij je richten op het inrichten van je nieuwe huis, het verkennen van de buurt, en alles overlaten aan een ervaren verhuizer. Bij ons betaal je nooit de hoogste prijs, omdat we een offerte op maat voor je maken.

Met ons interactieve aanvraagformulier krijg je direct een schatting van de kosten van je verhuizing. Of je nu verhuist van Amsterdam naar Rotterdam of van Hilversum naar Utrecht, Student Verhuis Service is de dienstverlener voor al je nationale (en internationale) verhuizingen.

Je ontvangt dezelfde dag nog een vrijblijvende offerte met een persoonlijke schatting en eventuele toelichting. Klik hieronder op de knop om direct de kosten van je verhuizing te berekenen!

Meer over verhuizen:

Neem contact op, of vraag een prijsindicatie aan

Wij vertellen je natuurlijk graag meer over onze diensten en werkwijze.
0900 - 1787
Offerte aanvragen