Verhuisstress te lijf: 9 praktische tips (die werken!)

Geschreven door: | Tips

Download onze verhuischecklist

DD slash MM slash JJJJ

Verhuizen. Als het woord valt, voelen sommige mensen de verhuis stress al. Want een verhuizing, dat is niet iets dat even in de gauwigheid geregeld wordt. Het is een vaak onoverzichtelijk en langdurig proces, die verhuizing. Zo zeer zelfs dat we een specifieke naam hebben voor het gevoel dat dat bij veel mensen oproept: verhuisstress.

Veel mensen ervaren stress voor, tijdens en zelfs na de verhuizing. Deze verhuisstress kan veel uiteenlopende oorzaken hebben. In deze blog vindt u 9 praktische tips tegen verhuisstress en inzichten uit onderzoek naar verhuisstress.

Verhuizen en stress: onderzoek geeft inzicht in verhuisstress

Uit Amerikaans onderzoek naar verhuisstress is gebleken dat de stressfactor bij verhuizingen onder andere afhangt van:

  • De verandering in uw leven waarvan de verhuizing het begin is.
    Verhuist u bijvoorbeeld omdat u trouwt of een nieuwe baan heeft? Dan is de verhuizing eigenlijk nog maar het begin en volgt er op de verhuizing een hele nieuw leven waar u aan moet wennen.
  • De hoge verwachtingen die u hebt van uw nieuwe woonplaats.
    De verwachtingen van mensen zijn vaak hooggespannen: zij gaan verhuizen naar het perfecte huis in de perfecte buurt in een geweldige woonplaats en de reistijd naar het werk wordt optimaal. Deze druk draagt bij aan verhuisstress (en kan achteraf leiden tot spijt van uw verhuizing of zelfs heimwee).

Uit het onderzoek blijkt dat verhuisstress niet enkel afhankelijk is van de verhuizing zelf, maar ook van externe factoren, zoals de verwachtingen van de nieuwe situatie en de verandering die een verhuizing brengt.

Kortom: verhuisstress vermijden lukt nooit helemaal. Het is zaak om een verhuizing goed voor te bereiden en op tijd te beginnen om de stress over de verhuizing zelf binnen de perken te houden. Daarnaast is het ook goed om stil te staan bij het grotere geheel: een verhuizing staat vrijwel nooit op zichzelf, omdat met een verhuizing vaak een nieuwe levensfase aanbreekt. Belangrijk is daarom om op onderzoek uit te gaan naar wat uw nieuwe woning en uw nieuwe situatie u werkelijk gaan brengen. Op deze manier worden uw verwachtingen van uw verhuizing realistisch, wat de verhuisstress nog verder kan beperken.

Stress voor verhuizing tegengaan: een goed begin is het halve werk

Uw bod op die geweldige woning is net geaccepteerd. U kunt niet geloven dat dat geweldige huis straks uw thuis is.

Als het moment van euforie voorbij is (en de champagne genuttigd is, waarbij steeds wildere plannen voor het inrichten van de nieuwe woning ter sprake zijn gekomen), is het slim om rustig te beginnen met de voorbereidingen van de verhuizing. De sleuteloverdracht is misschien pas over een halfjaar, maar een goede voorbereiding kan verhuisstress voor een groot gedeelte voorkomen.

U hoeft natuurlijk niet direct verhuisdozen te bestellen en driftig te beginnen met inpakken, maar met de volgende tips zorgt u voor minimale verhuisstress.

De 9 tips tegen verhuisstress

Tip 1: Adreswijziging doorgeven

Houd bij van welke instanties u post krijgt. U kunt elke avond even een adreswijziging sturen aan de instanties en personen die u die dag post hebben gestuurd, of de afzenders opsparen en bijvoorbeeld eens per week uw adreswijzigingen in bulk versturen. Zo voorkomt u een stressvole verhuizing op het laatste moment, als u ineens uw adreswijziging aan alle instanties moet doorgeven.

 

Tip 2: Spullen uitzoeken en wegdoen

Ruimt u in de lente uw winterkleding op, kijk dan gelijk eens kritisch naar de inhoud van uw kledingkast. Wat draagt u niet meer, wat past niet meer? Deze kleding kunt u dan gelijk wegdoen, bijvoorbeeld naar de kringloopwinkel. Zo hoeft u uw kleding niet meer uit te zoeken op het moment van inpakken, en dat scheelt tijd en dus verhuisstress.

Bijkomend voordeel van vroeg uitzoeken van uw spullen: er gaat waarschijnlijk minder de vuilnisbak in. ‘In the heat of the moment’ worden dingen eerder weggegooid, terwijl u nu de tijd neemt om spullen bijvoorbeeld naar de kringloopwinkel te brengen of weg te geven. Zo maakt u anderen blij met uw spullen. Daarnaast is hergebruik goed voor het milieu.

 

 

Tip 3: Begin op tijd met inpakken

Het inpaktempo is voor iedereen anders. Hoeft er alleen maar een studentenkamer leeggeruimd te worden? Dan kan u hiermee op tijd klaar zijn als u bijvoorbeeld 3 dagen van tevoren begint met verhuisdozen inpakken. Heeft u juist een groot huis waar u al jaren woont en waarvan de zolder vol staat met dozen met onbekende inhoud? Dan heb u ook nog heel wat uitzoekwerk te doen. Zet op elke doos in welke kamer van uw nieuwe huis deze terecht moet komen, en wat erin zit. Het scheelt straks bij het uitpakken veel tijd en frustratie als alle dozen al in het juiste vertrek staan.

 

 

Tip 4: Neem op tijd vrije dagen op

We raden u aan om niet enkel op uw verhuisdag vrij te nemen, maar ook vlak voor de verhuizing al enkele dagen op te nemen. Zo hebt u voldoende tijd om ook de details te regelen, wat eraan bijdraagt dat uw verhuisstress op de verhuisdag zelf aanzienlijk zal afnemen.

Met op tijd vrij vragen van het werk voorkomt u dat er al belangrijke afspraken op uw gewenste verhuisdag zijn gepland waarbij u per se aanwezig moet zijn. Mocht dit toch al het geval zijn, dan bent u er op tijd bij en kunt u uw verhuisdag nog verzetten als dat echt nodig is.

 

Tip 5: Hulp inroepen van vrienden en familie

Is uw verhuisdatum vastgelegd? Schroom dan niet om vrienden en familie alvast te vragen naar eventuele hulp tijdens, vlak voor en vlak na de verhuizing. Door ver van te voren te vragen om hulp, zullen meer mensen nog een lege agenda hebben op en rond de dag van uw verhuizing. Hoe meer hulp u hebt bij uw verhuizing, hoe minder verhuisstress de verhuizing oplevert.

 

Tip 6: Maak lijstjes om verhuisstress tegen te gaan

Lijstjes maken: niet iedereen is er fan van. Een lijstje is echter de ideale manier om het hoofd leeg te maken: alles wat op een lijstje gezet is, hoeft vervolgens niet meer onthouden te worden. Maak verschillende lijstjes met zaken die u in verschillende periodes moet uitvoeren, bijvoorbeeld een maand voor de verhuizing, de week voor de verhuizing, de dag voor de verhuizing, op de verhuisdag zelf…

Zit de verhuisstress u zo dwars dat u ’s avonds de slaap niet kunt vatten? Een notitieblokje met pen op uw nachtkastje kan uitkomst bieden. Alles wat door uw hoofd spookt, schrijft u op. Dit is een truc die vaak verrassend goed werkt: doordat u weet dat u iets hebt opgeschreven en niet meer kan vergeten, maakt u uw hoofd leeg.

 

Tip 7: Maak vlak voor de verhuizing geen onnodige afspraken

Uw vrienden en kennissen zullen het zeker begrijpen als u in de week van de verhuizing niet gezellig tot in de vroege uurtjes het leven komt bespreken onder genot van een biertje. Focus u op de verhuizing. Als de verhuizing goed en wel achter de rug is en de verhuisstress verminderd is, is er genoeg tijd om weer af te spreken. Bijkomend voordeel is dat u uw vrienden en familie in uw nieuwe huis kunt uitnodigen.

 

Tip 8: Slim verhuizen = in fases verhuizen

Hebt u de mogelijkheid om uw inboedel in fases naar uw nieuwe huis te verhuizen? Maak hier dan zeker gebruik van! Zo kunt u al huisraad, seizoenskleding, gereedschap en andere zaken die u niet dagelijks nodig hebt, in fases verhuizen naar uw nieuwe woning. Mogelijk kunt u ook al wat meubels verhuizen. Zo hebt u op de verhuisdagzelf minder spullen te verhuizen en daardoor meer overzicht. Door bijvoorbeeld de keuken of de vaste kasten in uw nieuwe huis al vóór de verhuisdag in te ruimen, is er direct na het verhuizen minder uit te pakken, wat de verhuisstress vermindert.

 

Tip 9: Wees niet bang om zaken uit handen te geven

Voer uw verhuizing niet alleen uit, maar schakel hulp in. Vrienden en familie zijn al genoemd, maar ook een professioneel verhuisbedrijf kan de verhuisstress voor u tot een minimum beperken.

Verhuisbedrijven opereren in een zeer competitieve markt, wat de prijzen zeer laag houdt. Vraag eens vrijblijvend een offerte aan en u weet direct wat een verhuisbedrijf kost.

Ontvang onze verhuischecklist gratis per mail!

Voer hieronder je gegevens in om direct de exclusieve Verhuischecklist van Student Verhuis Service per mail te krijgen!

Ontvang tips die elke verhuizing tot een succes maken, inbegrepen in onze checklist.

DD slash MM slash JJJJ

Voorkom verhuisstress: Besteed uw verhuizing aan Student Verhuis Service uit

U kunt uw verhuizing volledig aan ons uitbesteden. Zo kunt u zich druk maken over de inrichting, de buurt verkennen en alles overlaten aan een ervaren verhuizer. U betaalt bij ons nooit de hoogste prijs, doordat wij een offerte op maat voor u maken.

  • Met ons interactieve aanvraagformulier ziet u gelijk een schatting van de kosten van uw verhuizing. Of u nu verhuist van Amsterdam naar Rotterdam of van Hilversum naar Utrecht. Student Verhuis Service is de dienstverlener voor al uw nationale verhuizingen.
  • U krijgt dezelfde dag een vrijblijvende offerte toegestuurd met een menselijke schatting en eventuele toelichting
  • Klik hieronder op de knop om gelijk de kosten van uw verhuizing te berekenen!

Neem contact op, of vraag een prijsindicatie aan

Wij vertellen je natuurlijk graag meer over onze diensten en werkwijze.
0900 - 1787
Verhuiskosten berekenen