Belastingdienst verhuizing doorgeven: dit moet je weten 

Geschreven door: | Informatie

Download onze verhuischecklist

DD slash MM slash JJJJ

Moet ik mijn verhuizing doorgeven aan de belastingdienst?

Als je gaat verhuizen komen er vaak een hoop administratieve taken op je af. Bijvoorbeeld het doorgeven van de verhuizing aan de gemeente, huisarts en andere instanties. In sommige gevallen moet je ook aan de Belastingdienst je verhuizing doorgeven. In deze blog vertelt Student Verhuis Service je alles wat je hierover moet weten.

Verhuizing doorgeven Belastingdienst: dat moet in deze situaties

Meestal hoef je jouw adreswijziging niet aan de Belastingdienst door te geven. De Belastingdienst krijgt deze namelijk door via de gemeente. Je vraagt je misschien af: ”wanneer moet ik dan wel mijn verhuizing doorgeven aan de Belastingdienst?”. Voldoe je aan één van onderstaande punten, dan moet je de verhuizing dus wel doorgeven aan de Belastingdienst. 

 • Je wilt je post ontvangen op een ander adres dan je woonadres of vestingsadres; 
 • Je wilt je postadres veranderen naar je woonadres of vestingsadres; 
 • Je woont buiten Nederland en verhuist buiten Nederland; 
 • Je bent terug in Nederland komen wonen en wil je postadres veranderen naar je woonadres; 
 • Je bent de contactpersoon na een overlijden; 
 • Je bent de contactpersoon voor een afgifte schenkbelasting; 
 • Je bent bewindvoerder voor een klant die onder beschermingsbewind staat; 
 • Je bent ondernemer, maar staat niet ingeschreven bij de Kamer van Koophandel; 
 • Je vormt met andere ondernemers een fiscale eenheid.  

Krijg je huurtoeslag? Ook dan moet je informatie aan de Belastingdienst doorgeven. 

 

Verhuizing doorgeven Belastingdienst toeslagen: wanneer moet dat?

Ga je in een ander huurhuis wonen? En krijg je daar ook huurtoeslag voor? Dan moet je jouw nieuwe huur wel aan de belastingdienst doorgeven. Je kunt dit doen wanneer het nieuwe adres in ‘’Mijn toeslagen’’ staat. Meestal is dat binnen 1 tot 5 werkdagen nadat de gemeente jouw verhuizing heeft verwerkt. De Belastingdienst past daarna de huurtoeslag voor je aan.  

Verhuis je naar een woning waar je geen toeslag meer voor krijgt? Bijvoorbeeld een koopwoning of een woning buiten Nederland? Zet je huurtoeslag dan stop.   

Hoe moet ik mijn postadres doorgeven Belastingdienst?

Wil je jouw postadres doorgeven aan de Belastingdienst? Via de website van de Belastingdienst download je een formulier en hierop kun je je gegevens invullen. Je noteert op welk postadres de post moet komen en stuurt dit formulier daarna via de post retour aan de Belastingdienst. Let op! Je kunt alleen gebruik maken van deze methode als je in Nederland woont of als je onderneming, stichting of vereniging in Nederland zit.  

Je kan het formulier in de volgende gevallen gebruiken: 

 • Je wilt post ontvangen op een ander adres dan het woonadres of vestingsadres; 
 • Je wilt voor de post van de Belastingdienst een ander postadres doorgeven; 
 • Je wilt het postadres weer veranderen naar je woonadres of vestingsadres. 

 

Adreswijzing Belastingdienst buitenland

Als je in het buitenland woont, heb je weer een ander formulier nodig om je adreswijziging bij de Belastingdienst te regelen. Op de website van de Belastingdienst vind je een speciaal formulier voor adreswijzigingen als je buiten Nederland woont en blijft wonen. Download het formulier, vul de juiste gegevens in en stuur het formulier retour. Kijk van tevoren goed of je wel het juiste formulier invult en dus niet per ongelijk het Nederlandse formulier hebt. Ga je emigreren of immigreren? Dan hoef je de verhuizing alleen aan de gemeente door te geven.  

Zonder zorgen verhuizen met Student Verhuis Service

Het organiseren van een verhuizing levert vaak een hoop stress op. Van het regelen van alle administratieve taken tot aan het inpakken en sjouwen met spullen. De verhuizing vaagt mentaal en fysiek veel van je. Wil je het jezelf makkelijker maken? Student Verhuis Service helpt je graag. Wij kunnen je bijvoorbeeld helpen met het demonteren van meubels, het leveren van een verhuiswagen of het uit handen nemen van al het zwarte til- en sjouwwerk.  

Vul vrijblijvend ons aanvraagformulier in en ontdek binnen enkele minuten waarmee we jou kunnen helpen. Heb je vragen? Neem gerust contact met ons op.  

Neem contact op, of vraag een prijsindicatie aan

Wij vertellen je natuurlijk graag meer over onze diensten en werkwijze.
0900 - 1787
Verhuiskosten berekenen