Wanneer je gaat verhuizen, is dat altijd een drukke periode in je leven. Er verandert veel, zoals je baan en vooral je leefomgeving. Daarnaast zijn er allerlei zaken waar je rekening mee moet houden om ervoor te zorgen dat alles goed geregeld is en je geen vervelende verrassingen achteraf hebt. We helpen je graag op weg door de volgende punten met je door te nemen:
Verhuizen naar andere gemeente checklist
Om te beginnen hebben we een checklist opgesteld, zodat je alvast wat handvatten hebt voor je verhuizing naar een andere gemeente. Zoals eerder genoemd, komt er veel kijken bij een verhuizing in het algemeen, en nog net iets meer wanneer je naar een andere gemeente verhuist. Met de volgende checklist helpen we je een stukje op weg:
- Voer overal je adreswijziging door. Denk hierbij aan je bank, het wijzigen van je adres in je DigiD, en meld je binnen 5 dagen na de verhuizing bij de gemeente waarin je gaat wonen. Tegenwoordig kun je al je adreswijzigingen online doorgeven.
- Regel een nieuwe huisarts en apotheek. Bij een verhuizing naar een andere gemeente is het belangrijk om tijdig een huisarts te regelen, zodat je snel geholpen kunt worden als dat nodig is. Het is handig om dit niet op het laatste moment te doen.
- Zoek een nieuwe tandarts. Dit werkt op dezelfde manier als het vinden van een huisarts in je nieuwe gemeente.
- Regel gas, water en licht. Misschien kun je het abonnement overnemen van de vorige bewoners, anders kun je online gemakkelijk aanbieders vergelijken en de beste optie voor jou kiezen.
- Regel telefoon, internet en tv. Vaak kun je het beste een abonnement afsluiten bij dezelfde provider als voor je mobiele telefoon. Bij KPN, bijvoorbeeld, kun je een pakket afsluiten waarmee je korting krijgt.
- Zorg voor goede verhuisdozen en verpakkingsmaterialen.
- Huur een goede verhuisservice in.
Met deze punten hebben we de algemene zaken voor je op een rij gezet. Daarnaast is het belangrijk om, als je kinderen hebt, op tijd samen op zoek te gaan naar een nieuwe school. Als je bijvoorbeeld een bedrijfsverhuizing naar een andere gemeente hebt gepland, moet je dit doorgeven aan de Kamer van Koophandel.
Post verhuizen
Het belangrijkste is dat je je adres doorgeeft aan de instanties waar je post van ontvangt, zoals de belastingdienst. Gelukkig kun je dit tegenwoordig eenvoudig regelen door je adres te wijzigen via DigiD. We leven in een digitaal tijdperk, waarin veel post via e-mail wordt verstuurd. Dat scheelt een hoop bij het doorgeven van je adreswijziging. Bij een verhuizing naar een andere gemeente is het echter belangrijk om overal je nieuwe adres door te geven, zodat je niet steeds op en neer hoeft te rijden naar je oude adres voor de post.
Aan bedrijven geef je je adreswijziging apart door. Denk hierbij aan de goede doelen die je steunt, de partij waar je je inboedel- of opstalverzekering hebt afgesloten (check ook of deze verzekeringen aangepast moeten worden nu je verhuist!) of de tijdschriften waar je een abonnement op hebt.
Gescheiden en verhuizen naar andere gemeente
Naast situaties waarin je verhuist naar een andere gemeente voor een baan of een mooie woning, zijn er ook minder leuke omstandigheden, zoals een scheiding, waardoor je naar een andere gemeente verhuist. Ben je gescheiden en ga je verhuizen naar een andere gemeente? Let er dan op dat als je de achternaam van je partner hebt aangenomen tijdens het huwelijk, je deze terug verandert naar je eigen naam bij de verhuizing.
Kinderen met je ex-partner
Wanneer je gedeelde voogdij hebt over je kinderen met je ex-partner, moet je ex akkoord gaan met de verhuizing naar een andere gemeente. Dit is belangrijk omdat je kinderen mogelijk minder contact zouden hebben met jou of je ex-partner, afhankelijk van de gemeente waar je kinderen naar school gaan.
Bijstand en verhuizen naar andere gemeente
Verhuizen naar een andere gemeente met behoud van uitkering
Je ontvangt je bijstandsuitkering van de gemeente waarin je woont. Dit betekent dat je bijstandsuitkering stopt wanneer je naar een andere gemeente verhuist. Om te voorkomen dat je zonder inkomsten komt te zitten, moet je minstens drie maanden voor je verhuizing je uitkering aanvragen bij je nieuwe gemeente. De gemeente heeft namelijk acht weken de tijd om een besluit te nemen en mag dit met nog eens vier weken verlengen. Het is zonde om een maand zonder inkomsten te zitten, wat direct kan leiden tot een huurachterstand in je nieuwe woning.
Vergoeding van verhuiskosten
Je verhuiskosten kunnen worden vergoed wanneer je een bijstandsuitkering hebt. Hiervoor kun je bijzondere bijstand voor verhuiskosten aanvragen. Het is echter belangrijk dat je een geldige reden hebt, zoals gezondheidsredenen. Wil je gewoon verhuizen naar een andere gemeente omdat je dat leuk vindt, dan kom je niet in aanmerking voor een verhuiskostenvergoeding. In dat geval kun je kiezen voor een flexibele verhuisservice, waarbij je bijvoorbeeld alleen verhuishulp inschakelt of een verhuislift huurt. Zo houd je de verhuiskosten laag.
Verhuizing doorgeven
Een praktische zaak die je moet regelen, is het verhuisbericht naar je vrienden, familie en collega’s. Dit kun je zo leuk maken als je zelf wilt. Maak bijvoorbeeld een creatieve video waarin je je nieuwe woning laat zien. Je kunt ook een e-card versturen waarin je meteen iedereen uitnodigt voor een afscheidsfeestje, zodat je de spullen kunt weggeven die je niet meeneemt. Het kan lastig zijn om vrienden en familie achter te laten, maar op deze manier kun je op een leuke manier afscheid nemen.
Ontvang onze verhuischecklist gratis per mail!
Voer hieronder je gegevens in om direct de exclusieve Verhuischecklist van Student Verhuis Service per mail te krijgen!
Veelgestelde vragen over het verhuizen naar een andere gemeente
Voor het communiceren van je nieuwe adres aan niet-digitale contacten, overweeg een telefonisch verhuisbericht of kaart te versturen.
Elke gemeente heeft eigen regels voor parkeervergunningen; raadpleeg de website van de nieuwe gemeente voor specifieke aanvraaginformatie.
Om je in te schrijven bij lokale verenigingen of clubs, bezoek hun websites of locaties voor informatie over lidmaatschap en inschrijvingsprocedures.
Lokaal verhuisbedrijf
Last but not least: regel een lokaal verhuisbedrijf. Zo verhuis je snel en efficiënt. Wanneer je bijvoorbeeld gaat verhuizen naar Haarlem, is het slim om een verhuisbedrijf in Haarlem in te schakelen. Verhuis je vanuit Utrecht, dan is een verhuisbedrijf in Utrecht een goed idee. Een lokaal verhuisbedrijf weet precies welke route het beste is en kan je bovendien alvast wat vertellen over de gemeente waar je naartoe verhuist.