Verhuizen naar andere gemeente? Hier moet u aan denken

Wanneer u gaat verhuizen is dat altijd een drukke periode in uw leven. Er verandert veel zoals uw baan en vooral uw leefomgeving. Daarnaast zijn er een hoop zaken waar rekening mee gehouden moet worden zodat u alles geregeld heeft en geen nare verassingen achteraf ondervindt. Wij helpen u een stuk op weg door hierbij de volgende punten met u door te nemen:

 1. Verhuizen naar een andere gemeente checklist
 2. Gescheiden en verhuizen naar een andere gemeente
 3. Bijstand en verhuizen naar een andere gemeente
 4. Verhuizen naar andere gemeente met behoud van uw uitkering
 5. Verhuizing doorgeven
 6. Lokaal verhuisbedrijf

Verhuizen naar andere gemeente checklist

Om te beginnen hebben we een checklist opgesteld zodat u alvast wat handvatten heeft voor uw verhuizing naar een andere gemeente. Zoals eerdergenoemd is er een hoop geregel gemoeid bij een verhuizing in het algemeen en net iets meer wanneer u naar een andere gemeente verhuist. Met de volgende checklist verhuizen naar een andere gemeente helpen wij u een stukje op weg:

 • Voer overal uw adreswijziging door. Denk aan uw bank, uw adres wijzigen in uw DigiD en tot 5 dagen na de verhuizing bij de gemeente waarin u gaat wonen. Tegenwoordig kunt u al uw adreswijzigingen online doorgeven.
 • Regel een nieuwe huisarts en apotheek. Bij verhuizen naar een andere gemeente huisarts regelen is van belang omdat u zo snel mogelijk geholpen wil worden als u ergens last van heeft. Dan komt u er niet op het moment zelf pas achter dat u nog een nieuwe huisarts moet regelen.
 • Regel een nieuwe tandarts. Hierbij geldt hetzelfde als een huisarts vinden in uw nieuwe gemeente.
 • Regel uw gas, water en licht. Misschien kunt u een abonnement overnemen van de vorige bewoners en anders kunt u online gemakkelijk aanbieders vergelijken en voor u de beste optie kiezen.
 • Regel telefoon, internet en tv. Hierbij kunt u vaak het beste een abonnement afsluiten bij dezelfde provider als uw mobiele telefoon wanneer u deze heeft. Bijvoorbeeld bij KPN kunt u dan een pakket afsluiten waardoor u korting krijgt.
 • Regel goede verhuisdozen en verpakkingsmaterialen.
 • Regel een goede verhuisservice.

Met deze punten hebben we de algemene zaken voor u opgenoemd. Hiernaast is het van belang dat wanneer u kinderen heeft, u tijdig samen naar een nieuwe school op zoek gaat en wanneer u bijvoorbeeld een bedrijfsverhuizing naar een andere gemeente gepland heeft staan, moet u dit doorgeven aan de kamer van koophandel.

Post verhuizen

Het belangrijkste is dat u uw adres doorgeeft aan de instanties waar u post van krijgt zoals de belastingdienst. Gelukkig kunt u dit tegenwoordig redelijk eenvoudig regelen door adres wijzigen in DigiD. Daarnaast leven we in een digitaal tijdperk waarin veel post via de mail wordt verstuurd. Dat scheelt een hoop met doorgeven van uw adreswijziging. Bij verhuizen naar een andere gemeente is het wel van belang dat u overal de adreswijziging goed doorgeeft aangezien u geen zin heeft om telkens op en neer te rijden naar uw oude adres voor de post.

Aan bedrijven geeft u uw adreswijziging apart door. Denk hierbij aan de goede doelen die u steunt, de partij waar u een inboedel- of opstalverzekering hebt afgesloten (check ook of deze verzekeringen gewijzigd moeten worden nu u verhuist!) of de tijdschriften waar u een abonnement op hebt.

Gescheiden en verhuizen naar andere gemeente

Naast situaties waarin u verhuist naar een andere gemeente voor een baan of simpelweg een mooie woning, zijn er ook meer nare omstandigheden waardoor u verhuist naar een andere gemeente zoals een scheiding. Bent u gescheiden en gaat u verhuizen naar een andere gemeente? Let er dan op dat u wanneer u de achternaam van uw partner heeft aangenomen tijdens het huwelijk, u dit terug verandert naar uw eigen naam bij de verhuizing.

Kinderen met uw ex-partner

Wanneer u gedeelde voogdij over uw kinderen heeft met uw ex-partner, moet uw ex akkoord gaan met de verhuizing naar een andere gemeente. Die regel is er omdat uw kinderen dan eventueel minder contact met u of uw ex-partner zouden hebben door de gemeente waarin uw kinderen naar school gaan.

Bijstand en verhuizen naar andere gemeente

Een andere situatie die zich voordoet waarin met een aantal bijzondere factoren rekening gehouden moet worden, is bijstand en verhuizen naar een andere gemeente. Begin op tijd met het regelen hiervan.

Verhuizen naar andere gemeente met behoud van uitkering

U krijgt uw bijstandsuitkering van de gemeente waarin u woont. Uw bijstandsuitkering stopt dus bij verhuizen naar een andere gemeente. Om te voorkomen dat u in de problemen komt en geen inkomsten meer heeft, moet u minstens 3 maanden voor uw verhuizing uw uitkering aanvragen bij uw nieuwe gemeente. Zij hebben namelijk acht weken om een besluit te nemen en mogen dit met nog vier weken verlengen. Het is zonde wanneer u een maand lang geen inkomsten heeft waardoor u meteen een huurachterstand oploopt in uw nieuwe woning.

Vergoeding verhuiskosten

Uw verhuiskosten kunnen vergoed worden wanneer u in de bijstand zit. Dan vraagt u bijzondere bijstand verhuiskosten aan. Het is echter wel van belang dat u een goede reden heeft zoals gezondheidsredenen. Wanneer u gewoon wil verhuizen naar een andere gemeente omdat u dit leuk lijkt, krijgt u geen verhuiskostenvergoeding. Dan kunt u wel terecht bij een flexibele verhuisservice waar u bijvoorbeeld alleen verhuishulp kunt inschakelen of een verhuislift huren. Zo heeft u geen hoge verhuiskosten.

Verhuizing doorgeven

Nog een praktische zaak die geregeld moet worden, is het verhuisbericht naar uw vrienden, familie en collega’s. Dit kunt u zo leuk maken als u zelf wilt. Maak bijvoorbeeld een creatieve video waarin u de nieuwe woning laat zien. Anderzijds kunt u ook een e-card versturen waarin u meteen iedereen uitnodigt voor een afscheidsfeestje, waardoor u de spullen kunt weggeven die u niet meeverhuist. Het kan lastig zijn om vrienden en familie achter te laten, maar op deze manier kunt u leuk afscheid nemen.

Lokaal verhuisbedrijf

Last but not least; regel een lokaal verhuisbedrijf. Op die manier verhuist u zo snel en efficiënt mogelijk. Wanneer u bijvoorbeeld gaat verhuizen naar Eindhoven, kunt u het beste een verhuisbedrijf Eindhoven inschakelen, terwijl een verhuisbedrijf Nijmegen een goed idee is als u vanuit Nijmegen verhuist. Een lokaal verhuisbedrijf weet precies op welke route hij bijvoorbeeld het beste kan nemen en kan u alvast iets vertellen over de gemeente waarnaar u verhuist.