Hoelang de kat binnenhouden na een verhuizing

Geschreven door: | Tips

Download onze verhuischecklist

DD slash MM slash JJJJ

Wie weleens een verhuizing heeft meegemaakt, weet dat verhuizen in sommige gevallen een behoorlijk stressvolle tijd oplevert. Wat voor een mens al stressvol is, is voor een kat waarschijnlijk nog heftiger. Daarom is het goed om jezelf de volgende vraag te stellen: “Hoelang de kat binnenhouden na een verhuizing?

Een kat merkt namelijk erg snel dat er iets gaat gebeuren aan de vertrouwde omgeving. Zo voelen ze instinctief aan dat de mensen in huis zich stressvol gedragen en dat er wat aan de hand is. Katten zijn echte territoriumdieren en wanneer dit territorium verandert of in gevaar komt dan heeft dat een grote impact op het dier. Het is daarom belangrijk om deze stress voor het huisdier te minimaliseren tijdens het verhuizen.

  • Kat voelt de stress aan;
  • Territorium verandert / komt in gevaar;
  • Hou de kat 2 tot 6 weken binnen na verhuizing;
  • Hou het kattengedrag goed in de gaten.

Wat doen ter voorbereiding op de verhuizing

Katten merken ontzettend snel dat er iets gaat veranderen aan hun vertrouwde omgeving in en rondom huis. Aan het verplaatsen van spullen en de gedragsverandering van het baasje wordt de kat zenuwachtig en gespannen. Daarom is het belangrijk om deze periode voor de verhuizing de kat zo min mogelijk van deze verandering mee te geven. De beste oplossing hiervoor is door de kat tijdens het verhuizen even tijdelijk op een ander adres te brengen. Denk hierbij aan vrienden, kennissen of familie in de buurt. Eventueel kan de kat ook ondergebracht worden in een pension. Zo heeft de kat het minste last van alle drukte in de oude woning.

Kies je ervoor om de kat toch in het oude huis te laten verblijven, dan is het verstandig om een aparte kamer in te richten voor de kat. Maak deze kamer dan als eerste klaar en plaats hier vervolgens het eet- en drinkbakje van de kat, de transportkooi of reismand met een vertrouwd kleedje en eventueel bekende speeltjes voor het beestje. Zo krijgt de kat de meeste rust en kan het alvast wennen aan de transportkooi. Als tip is het goed om bekende speeltjes alvast in de kooi kunnen plaatsen, waardoor de kat eerder geneigd is om de kooi in te gaan.

Wat doen tijdens de verhuizing?

Wanneer de verhuisdag is aangebroken is het verstandig om de kat zo lang mogelijk in de kamer te laten. Haal het beestje op het laatste moment uit de kamer en neem de transportkooi mee naast je in de auto. Dit is de meest vertrouwde manier voor de kat. Op de plek van bestemming richt je weer een kattenkamer in met alle favoriete speeltjes en plaats je de kat voorlopig in deze kamer. Zo heeft het beestje geen last van alle stress en werkzaamheden in de nieuwe woning. Laat het beest met het verhuizen rustig aan de nieuwe omgeving wennen. Let wel op dat de kat niet kan ontsnappen en geef de kat eventueel een halsbandje met een telefoonnummer.

Is de kat gechipt? Zorg dan dat het nieuwe adres doorgegeven wordt aan de database. Let ook op dat vertrouwde geuren voor de kat behouden blijven tijdens het verhuizen. Was dus nooit een deken of kussen waar het beestje op ligt tijdens de verhuizing.

Is de kat op een logeeradres? Breng de kat dan pas in de nieuwe woning wanneer de nieuwe woning af is. Zo kan de kat direct wennen aan de nieuwe omgeving zonder daar ook nog stress te hoeven ervaren.

Doe dit altijd zelf en laat je kat niet door een verhuisbedrijf of verhuishulp vervoeren. Praat tijdens het vervoer altijd tegen de kat, zodat de kat bekende geluiden hoort tijdens de verhuizing.

Antwoord op de vraag: “Hoelang kat binnenhouden?”

Verhuizen is niet leuk voor de kat en daarom is het goed om de kat te laten wennen op eigen tempo. Om te voorkomen dat de kat wegloopt of terugloopt naar de oude woning, is het verstandig om de kat 2 tot 6 weken binnen te houden. Let hierbij wel op het gedrag van de kat tijdens deze weken. Gedraagt de kat zich als vanouds, dan kan de kat eerder naar buiten om te ontdekken.

Plaats de kat nooit buiten de nieuwe woning wanneer het beestje duidelijk zenuwachtig is. Een andere optie is om de kat aan een lijntje in de tuin te laten wennen. Blijf wel bij de kat tijdens deze momenten om te zien of de kat niet in paniek raakt en zich verstrikt in het lijntje.

Belangrijk is om tijdens de verhuizing de stress zo min mogelijk te maken voor de kat en het beestje zo gerust mogelijk te stellen. De overgang dient soepel te verlopen en wanneer dat het geval is, dan is de kat binnen korte tijd weer gewend aan de nieuwe omgeving!

Hulp bij verhuizing?

Kun je hulp gebruiken bij het verhuizen van je overige spullen? Met ons verhuisbedrijf in Amsterdam, kun je zeer voordelig worden verhuisd door heel Nederland. Informeer vrijblijvend naar de mogelijkheden van onze verhuisservice.

Veelgestelde vragen bij het verhuizen van een kat

Let op tekenen van stress zoals overmatig miauwen, verstoppingsgedrag, of veranderingen in eet- en slaappatronen. Het bieden van een veilige en liefdevolle omgeving zal je kat helpen zich thuis te voelen.

Om je kat te helpen sneller aan te passen, introduceer geleidelijk aan nieuwe ruimtes en zorg voor vertrouwde items zoals speeltjes en dekens.

Als je kat probeert te ontsnappen in het nieuwe huis, zorg dan voor een veilige en rustige omgeving en beperk toegang tot buitendeuren.

Meer over verhuizen:

Blijf op de hoogte en volg ons op sociale media

Neem contact op, of vraag een prijsindicatie aan

Wij vertellen je natuurlijk graag meer over onze diensten en werkwijze.
0900 - 1787
Offerte aanvragen