Hoe handelen bij woningontruiming? Onze 5 tips!

Geschreven door: | Tips

Download onze verhuischecklist

DD slash MM slash JJJJ

Wanneer u te maken krijgt met een woningontruiming is dit vaak een erg ingrijpende en emotionele gebeurtenis. Het kan verschillende redenen hebben waarom er een ontruiming plaatsvindt. Dit kan het leegmaken van een woning na overlijden zijn of het oude huis leegmaken nadat uw ouders naar een verzorgingshuis zijn gegaan. Wat de reden ook is, wat goede tips en hulp bij woningontruiming kunnen u net dat steuntje in de rug bieden.

Woningontruiming na overlijden

Wanneer een dierbaar familielid of goede vriend is overleden, moet de woning worden leeggehaald. Dit kan een erg emotionele gebeurtenis zijn als u nog midden in het rouwproces zit. Als u naast de uitvaart en uw verdriet ook nog met een woningontruiming te maken krijgt, kan het raadzaam zijn een goed verhuisbedrijf met ervaring in huisontruiming in te schakelen. Zij zullen met respect het huis leegmaken en veegklaar voor u opleveren. Vooraf zal via en gesprek met u worden bepaald waar de spullen heen moeten. Het is ook mogelijk om de inboedel op verschillende plaatsen te laten afleveren. Zo kan worden gedacht aan een opslag, een kringloopwinkel en naar een adres van een familielid of vriend.

Leeghalen woning senioren

Wanneer uw ouders of oudere vrienden een plaatsje in het verzorgingshuis krijgen, moet u vaak op korte termijn de oude woning leeghalen. Ten eerste is het voor de senioren vaak een grote stap, ze verlaten immers het huis waar ze jarenlang hebben gewoond en verruilen het voor de allerlaatste fase van hun leven. In vele gevallen gaat de oudere met een seniorenverhuizing kleiner wonen. Wanneer ze op een afdeling komen, zal waarschijnlijk de hele inboedel achterblijven in het huis wat wordt verlaten. Er zal door familie en bekenden dus moeten worden gekeken naar waar welke spullen heen moeten. Als er geen tijd is om deze spullen uit te zoeken, kan ervoor worden gekozen voor inboedel opslaan in een loods. U kunt dan op een later tijdstip, op het gemak, de spullen verdelen.

5 tips bij woningontruiming

Of u nu een woning ontruimt na overlijden of nadat uw ouders naar een verzorgingshuis gaan, de spullen die achterblijven hebben een emotionele waarde. Het ontruimen kan dus een hoop tijd in beslag nemen als u dit zelf doet. Sommige mensen willen zo snel mogelijk de woning leeghalen, terwijl anderen het huis graag zo lang mogelijk in de oude staat willen houden. Welke situatie ook op die van u van toepassing is, wij geven u graag wat tips om u op weg te helpen.

 1. Zorg voor een coördinator

Het is aan te raden om 1 persoon binnen de familie of vriendenkring aan te wijzen als coördinator van de woningontruiming. Zo wordt voorkomen dat er onnodig taken blijven liggen of dubbel worden gedaan. Met een goede coördinator kan de woningontruiming snel en doeltreffend worden volbracht.

 1. Neem de tijd die nodig is

Neem voldoende tijd voor het leegmaken van het huis. Denk goed na wat er met het huis en de inboedel moet gebeuren. Neem geen overhaaste beslissingen. De opzegtermijn van een huurhuis is maximaal 6 maanden na overlijden. Wacht uiteraard niet met het huis leeghalen tot op het allerlaatste moment, maar verspreidt de taken over de gehele periode.

 1. Neem de administratie onder de loep

Bekijk goed wat er administratief en financieel allemaal geregeld moet worden. Denk aan:

 • De hypotheek
 • Openstaande leningen
 • Rekeningen
 • Verzekeringen
 • Abonnementen
 • Lidmaatschappen

Breng de gehele administratie in kaart en kijk waar u mogelijk al zaken kunt stopzetten om onnodige kosten te voorkomen. Het beste is om iemand aan te wijzen die de administratie op zich neemt.

Vergeet ook niet uw verhuizing door te geven aan de gemeente. Bent u hier te laat mee, dan kunt u een boete krijgen. Lees in ons artikel ‘Verhuizing doorgeven: aan wie?‘ precies aan wie en wanneer u uw verhuizing moet doorgeven.

 1. Huur opzeggen of huis verkopen?

Moet het (ouderlijk) huis worden verkocht of is het een huurhuis? In geval van een huurhuis geldt een wettelijk termijn van zes maanden. Hou hierbij rekening met een opzegtermijn van één maand. Wanneer het gaat om een koopwoning, schakel dan tijdig de makelaar in. De makelaar kan u vertellen hoe u de woning verkoop klaar maakt.

 1. Verdelen inboedel

Het daadwerkelijke huis leegruimen gaat meestal de meeste tijd inzitten. Wij raden u aan eerst eens een ronde door het huis te lopen en te kijken wie wat graag zou willen hebben. Werk met labels. Label de spullen die naar verschillende locaties moeten. Wanneer u een verhuisbedrijf inschakelt voor woningontruiming, kunnen zij in één oogopslag zien welke spullen waarheen moeten. Dit scheelt veel tijd en bespaart u op de kosten voor woningontruiming.

Waar beginnen met opruimen inboedel?

Wanneer u het leeg te halen huis binnenstapt, zal deze vraag ongetwijfeld in u opkomen: waar te beginnen met het opruimen van inboedel? Loop de eerste keer met alle mensen die u tijdens de woningopruiming helpen, een rondje door het huis. Hiermee kunt u vast een indruk krijgen van de omvang van de ontruiming. Iedereen kan alvast aangeven welke (grote) spullen hij of zij graag willen hebben. Ga vervolgens met labels of gekleurde post-its nogmaals door het huis en plak op spullen die u graag wilt hebben een briefje.

Bespreek daarnaast met naasten die niet helpen bij het leegruimen van de woning, wat zij graag willen bewaren. Waar voor u misschien geen waarde heeft, kan voor een ander een grote sentimentele waarde hebben.

Het is verstandig om kamer voor kamer te werk te gaan, zodat het overzicht kan worden behouden tijdens de ontruiming van de woning.

Voordelen inschakelen verhuisbedrijf woningontruiming

Het inschakelen van een verhuisbedrijf met de nodige ervaring in een huisontruiming, kan de naaste familie een hoop stress ontnemen. Een verhuisbedrijf met ervaring helpt u tijdens deze lastige fase. Zij kunnen u begeleiden tijdens het leeghalen van de woning en gaan met respect om met u en de inboedel. Daarnaast kunnen alle spullen in één keer worden verhuisd naar de plaats van bestemming. Het verhuisbedrijf kan alle spullen in één keer in de verhuiswagen plaatsen en vervolgens op verschillende locaties wegbrengen. Het goed labelen van de verschillende spullen is hierbij van groot belang!

Wat zijn de kosten voor woningontruiming?

Wat kost een woningontruiming? Er is niet zomaar een vaste prijs voor thet leeghalen van een huis noemen. De kosten voor woningontruiming zijn geheel afhankelijk van de volgende factoren:

 • De hoeveelheid inboedel
 • De hoeveelheid verschillende locaties waar spullen heen moeten worden gebracht
 • De afstand die de verhuiswagen moet afleggen
 • De tijd voor de woningontruiming zelf

Vraag vrijblijvend een offerte aan om een indicatie te krijgen van de kosten voor uw huisontruiming.

Neem contact op, of vraag een prijsindicatie aan

Wij vertellen je natuurlijk graag meer over onze diensten en werkwijze.
0900 - 1787
Verhuiskosten berekenen