Elk onderdeel van het aquarium vraagt een andere methode. Naast de vissen en waterdieren, moet je ook goed aan de andere onderdelen denken. Hieronder lees je hoe je dit moet doen.
Het water verhuizen
Na het transport moet je je vissen weer in het oude water terugdoen. Dat verkleint namelijk de negatieve impact van de verhuizing op de vissen, want hierin zitten de bacteriën die het ecosysteem behouden. Neem daarom al het water mee naar het nieuwe huis, zodat je dit kunt hergebruiken. Gebruik hier afsluitbare emmers of eventueel jerrycans voor.
De waterplanten verhuizen
Om te voorkomen dat de waterplanten door de verhuizing slijmerig worden, verhuis je ze in een vistransportzak. Deze vul je met aquariumwater en laat je voor de helft gevuld met lucht. Zo verhuis je de planten levend en worden ze dus ook niet slijmig.
De bodembedekking verhuizen
Als je een aquarium hebt dat hoger dan 1 meter is, moet je ook de bodembedekking verwijderen. Schep de bodembedekking voorzichtig op nadat je het water en de planten eruit hebt gehaald. Dit doe je bijvoorbeeld met een plastic stoffer en blik of ander schepje. De bodembedekking doe je daarna in een afsluitbare emmer. Heb je niet genoeg afsluitbare emmers? Doe dan een eerst een vuilniszak in een gewone emmer en knoop deze na het scheppen dicht.
Het filtermateriaal verhuizen
Het filtermateriaal verhuis je ook in het huidige aquariumwater. Het is belangrijk dat je de filters niet schoonmaakt, want dan gaan de belangrijke bacteriën uit het water dood. Heb je een extern filter? Dan moet je deze laten draaien in een grote emmer met water uit het aquarium tijdens de verhuizing. Let op! Het filter kan maximaal 24 uur zonder zuurstof. Wanneer het filter langer dan 24 uur uit staat, moet je hem alsnog reinigen.
De vissen en andere waterdieren verhuizen
De vissen verhuis je ook in het huidige aquariumwater. Je kunt ze het beste in een donkere bak verhuizen om de stress voor de vissen te beperken. Het is aan te raden om de vissen in een koelbox of afsluitbare emmer (ingewikkeld met aluminiumfolie) te transporteren. Dat voorkomt namelijk temperatuurverschillen in het water. Controleer altijd of er in de box of emmer geen scherpe randjes zitten.
Heb je twijfels? Doe de vissen dan in vistransportzakjes en daarna terug in de box of emmer. Dit zorgt namelijk voor extra bescherming. Let op! Zorg naast genoeg water in het zakje ook dat er voldoende zuurstof in de zak, de emmer of box zit. Voeg altijd minimaal 50% lucht toe.