Aquarium verhuizen

Geschreven door: | Uitdagende Objecten

Download onze verhuischecklist

DD slash MM slash JJJJ

Praktisch stappenplan om jouw aquarium veilig te verhuizen

Ga je binnenkort verhuizen? En heb je thuis een aquarium dat mee moet? Dan kan het een grote uitdaging voor je zijn om het aquarium te transporteren. Het aquarium is namelijk niet alleen groot, zwaar en breekbaar, het is ook de vertrouwde omgeving van je zoet- of zoutwater vissen. Voor de vissen is de verhuizing erg stressvol. In dit blog lees je hoe je je aquarium zo goed mogelijk naar je nieuwe huis verhuisd en welke materialen je daarvoor nodig hebt.

Voorbereidingen voor het verhuizen van je aquarium

De vissen, bacteriën en waterplanten in het aquarium kunnen maximaal 12 tot 16 uur buiten het aquarium overleven. Daarom is het belangrijk om de verhuizing van het aquarium goed voor te bereiden. Hiermee voorkom je namelijk dingen waar je niet aan hebt gedacht en zorg je ervoor dat de waterdieren uit het aquarium zo min mogelijk stress ervaren. Houd er rekening mee dat je minimaal 1 dag vrij moet houden om het aquarium goed te verhuizen. Tref daarnaast de volgende voorbereidingen voordat je hiermee begint:

  • Kies voor de verhuisdag al een plek voor het aquarium in het nieuwe huis. Meet direct op of het aquarium hier past controleer ook of de aansluiting hier past;
  • Check of het aquarium door alle deuren, trappen en andere ruimtes past. Het tillen van het aquarium is zwaar, dus je wilt hierbij niet voor verrassingen staan;
  • Regel dat je alle benodigde spullen in huis hebt om het aquarium te verhuizen. Denk aan afsluitbare emmers, vistranssportzakken, waterkwaliteitstestkit en andere materialen afhankelijk van jouw situatie;
  • Maak foto’s van de aansluiting van het aquarium voordat je het los maakt. Zo sluit je weer eenvoudig het aquarium in het nieuwe huis aan.

Het aquarium met of zonder water verhuizen?

Je vraagt je misschien af of je het aquarium met of zonder water moet verhuizen? Het antwoord hierop hangt af van het soort aquarium dat je hebt. Heb je een groot aquarium (groter dan 1 meter hoog), dan moet je al het water en de volledige inhoud, zoals de bodembedekking eruit halen. Het is anders te zwaar om te tillen en te risicovol om het aquarium veilig te verhuizen.

Heb je een kleiner aquarium (kleiner dan 1 meter hoog)? Dan moet je de vissen, planten en een groot deel van het water uit het aquarium halen. Doe je dit niet, dan kan de druk op het aquarium te hoog worden waardoor het gaat lekken of uit elkaar klapt. Het beste is om vanaf de bodembedekking 5 centimeter water in het aquarium te houden. Dat zorgt er namelijk voor dat het ecosysteem en de bacteriën goed behouden blijven.

Hoe verhuis ik de inhoud van mijn aquarium?

Elk onderdeel van het aquarium vraagt een andere methode. Naast de vissen en waterdieren, moet je ook goed aan de andere onderdelen denken. Hieronder lees je hoe je dit moet doen.

 

Het water verhuizen

Na het transport moet je je vissen weer in het oude water terugdoen. Dat verkleint namelijk de negatieve impact van de verhuizing op de vissen, want hierin zitten de bacteriën die het ecosysteem behouden. Neem daarom al het water mee naar het nieuwe huis, zodat je dit kunt hergebruiken. Gebruik hier afsluitbare emmers of eventueel jerrycans voor.

 

De waterplanten verhuizen

Om te voorkomen dat de waterplanten door de verhuizing slijmerig worden, verhuis je ze in een vistransportzak. Deze vul je met aquariumwater en laat je voor de helft gevuld met lucht. Zo verhuis je de planten levend en worden ze dus ook niet slijmig.

 

De bodembedekking verhuizen

Als je een aquarium hebt dat hoger dan 1 meter is, moet je ook de bodembedekking verwijderen. Schep de bodembedekking voorzichtig op nadat je het water en de planten eruit hebt gehaald. Dit doe je bijvoorbeeld met een plastic stoffer en blik of ander schepje. De bodembedekking doe je daarna in een afsluitbare emmer. Heb je niet genoeg afsluitbare emmers? Doe dan een eerst een vuilniszak in een gewone emmer en knoop deze na het scheppen dicht.

 

Het filtermateriaal verhuizen

Het filtermateriaal verhuis je ook in het huidige aquariumwater. Het is belangrijk dat je de filters niet schoonmaakt, want dan gaan de belangrijke bacteriën uit het water dood. Heb je een extern filter? Dan moet je deze laten draaien in een grote emmer met water uit het aquarium tijdens de verhuizing. Let op! Het filter kan maximaal 24 uur zonder zuurstof. Wanneer het filter langer dan 24 uur uit staat, moet je hem alsnog reinigen.

 

De vissen en andere waterdieren verhuizen

De vissen verhuis je ook in het huidige aquariumwater. Je kunt ze het beste in een donkere bak verhuizen om de stress voor de vissen te beperken. Het is aan te raden om de vissen in een koelbox of afsluitbare emmer (ingewikkeld met aluminiumfolie) te transporteren. Dat voorkomt namelijk temperatuurverschillen in het water. Controleer altijd of er in de box of emmer geen scherpe randjes zitten.

Heb je twijfels? Doe de vissen dan in vistransportzakjes en daarna terug in de box of emmer. Dit zorgt namelijk voor extra bescherming. Let op! Zorg naast genoeg water in het zakje ook dat er voldoende zuurstof in de zak, de emmer of box zit. Voeg altijd minimaal 50% lucht toe.

Let op de vissen tijdens het vervoer

Voor de vissen is het transport een moment vol stress. Daarom is het belangrijk om een aantal stappen te nemen en de stress voor de vissen te beperken.

  • Doe minimaal 3 tot 4 weken voor de verhuizing geen nieuwe vissen meer in het aquarium;
  • Voer de vissen vanaf 2 dagen voor het transport niet meer. De vissen kunnen prima een paar dagen zonder voeding;
    • Door de stress kunnen de vissen meer ontlasting produceren. Dat vergiftigt het water en door minder te voeren verminder je dus watervervuiling.
  • Houd de bakken met vissen zo recht en stabiel mogelijk tijdens het transport. Rijd rustig en voorkom dat het water gaat klotsen. Ook daar krijgen de vissen namelijk stress van.

Zelf veilig de aquariumbak van A naar B verhuizen

De meeste aquaria zijn groot, zwaar en breekbaar. Om het aquarium zelf veilig en heel naar de nieuwe locatie te brengen, zijn er een aantal punten die je niet moet vergeten. Hieronder lees je welke punten dit zijn.

Het is belangrijk om het aquarium waar je de bodembedekking nog hebt inzitten nooit zomaar in een keer op te tillen. Door het gewicht kan de onderkant namelijk los komen. Schuif daarom een dunne plaat hout onder het aquarium en til hem dan met de plaat op. Om je aquarium extra te beschermen kun je het aquarium inpakken met noppenfolie en/of verhuisdekens. Het geheel kun je vast zetten met tape of een spanband.

Ga je een groot aquarium verhuizen? Dan kan het handig zijn om glaszuigers te gebruiken. Je hebt dan beter grip op het glas. Om het aquarium te kunnen tillen heb je 3 tot 4 mensen nodig.  Als je thuis een egale vloer zonder drempels hebt, kan je ook gebruik maken van een hondje om het aquarium te verplaatsen. Gebruik hierbij wel materiaal wat de schokken kan opvangen, zoals piepschuim. Huur eventueel een verhuislift als het aquarium van boven naar beneden komt.

Het aquarium weer installeren in het nieuwe huis

Ga zo snel mogelijk aan de slag met het installeren van het aquarium op de nieuwe locatie. Zo hoeven de vissen niet te lang uit het aquarium te blijven en behoud je de beste waterkwaliteit. Het aquarium herstellen doe je op onderstaande manier.

 

Stap 1: Het eerste wat je doet, is het terugplaatsen van de bodembedekking, waterplanten en het filter. Giet vervolgens het oude aquariumwater terug. Om te voorkomen dat de bodembedekking omhoog komt, raden we aan om een bord op de bedekking te zetten. Daarna kan je het water langzaam op het bord gieten. Hierdoor wordt het water gelijkmatiger verdeeld.

 

Stap 2: Laat de vissen weer aan het water wennen. Hoe je dat doet, hangt af van de manier waarop je de vissen hebt getransporteerd.

Vissen in een bak, box of emmer vervoerd
Laat met behulp van een hevel en een klein pompje circulatie plaatsvinden tussen het aquarium en de bak, box of emmer met vissen. Na circa een week kan je alle vissen met een netje overzetten naar het aquarium.

Vissen in transportzakken vervoerd

Ook als je de vissen in een vistransportzak hebt verhuisd, moeten ze langzaam aan het water in het aquarium wennen. Ondanks dat je het oude water gebruikt, kan het door de verhuizing veranderd zijn in temperatuur. Leg de transportzak met de vis in het aquarium en laat hem ongeveer 60 minuten liggen. Giet daarna steeds een klein beetje aquariumwater in de zak. Uiteindelijk kan je de vis daarna van het zakje naar het water verhuizen.

 

Stap 3: Het is belangrijk om de weken na je verhuizing goed op je vissen te letten. Door de stress van de verhuizing zijn ze extra vatbaar voor ziektes. Check dagelijks even hoe de vissen zich gedragen en controleer het nitrietgehalte in het water. Indien nodig kun je wat extra waterplanten toevoegen om een nitraatpiek te voorkomen.

Stap 4: Voeg de komende vier weken geen nieuwe vissen aan het aquarium toe. Gun de vissen eerst wat rust en voorkom dat er opnieuw stress ontstaat.

Hulp bij het transporteren van het zware aquarium?

Het is niet gek dat je opziet tegen het transporten van het aquarium. Het is immers een kwetsbare en vooral zware bak. Wil je jouw energie liever in andere taken rondom de verhuizing steken, maar niet te veel geld uitgeven? Logisch.

De ervaren verhuizers van de Student Verhuis Service nemen deze zware klus graag voor je uit handen. Er wordt gewerkt met professioneel materiaal, zoals een verhuiswagen en indien nodig een verhuislift. Zo wordt jouw aquariumbak goedkoop, snel en veilig van A naar B gebracht. Benieuwd naar de mogelijkheden? Vul vrijblijvend ons aanvraagformulier in en ontvang binnen 5 minuten een indicatie van de kosten of neem contact met ons op. We maken het je graag makkelijker!

Meer over verhuizen:

Neem contact op, of vraag een prijsindicatie aan

Wij vertellen je natuurlijk graag meer over onze diensten en werkwijze.
0900 - 1787
Offerte aanvragen