Verhuizen checklist 2023: wat u echt niet moet vergeten

Geschreven door: Harm | Tips

Hoera, u hebt uw contract voor uw nieuwe huis getekend! Dat gave huis is nu echt officieel van u. U weet al op welke datum u de sleutel krijgt. Tot die tijd fantaseert u over de inrichting: waar komt de eettafel? Welke kleur worden de muren? Waar komt dat hippe vloerkleed? Het is tijd voor de verhuizen checklist.

Wat te regelen bij verhuizing?

Verhuizen, dat heeft heel wat voeten in de aarde.

Voordat u echt kunt genieten van uw nieuwe huis, staat u echter nog een grote taak te wachten: uw verhuizing. Het klinkt zo simpel: al uw spullen inpakken, vervoeren en daarna weer uitpakken en een nieuwe plek geven.

Er komt echter een stuk meer bij kijken. Zo moet u voor uw verhuizing:

 • Fiscale zaken regelen;
 • Uw nieuwe adres doorgeven aan verschillende instanties;
 • U officieel inschrijven bij uw nieuwe gemeente en bij onder andere een nieuwe dokter, tandarts;
 • Nieuwe contracten afsluiten voor gas, water, licht, internet, televisie en telefonie;
 • Zorgen dat uw verzekeringen op orde zijn.
 • Offerte aanvragen voor uw verhuizing

Maar wat moet nu wanneer? En hoe zorgt u dat u niets belangrijks vergeet? Wat precies te regelen bij een verhuizing? Hoe houdt u het overzicht over die verhuizen to do list die eindeloos lang lijkt? En hoe zorgt u dat u al die vakjes op de verhuizen to do list op tijd hebt afgestreept, oftewel: hoe zorgt u dat u op tijd klaar bent voor uw verhuizing en niets vergeet?

Verhuizing plannen met een verhuischecklist

Uw verhuizing goed uitvoeren begint met uw verhuizing goed plannen. Om uw verhuizing écht goed te plannen, is het slim om alles vast te leggen. Als u alle taken die u voor uw verhuizing moet uitvoeren, overzichtelijk op een to do list zet, kunt u die lijst systematisch afwerken. De lijst werkt dan als een checklist waarvan u steeds de gedane taken kunt afstrepen. U ziet zo precies waar u bent gebleven, wat u al hebt gedaan en welke taken u nog te wachten staan. Deze overzichtelijke manier van uw verhuizing voorbereiden kan een hoop rust geven.

De checklist is helemaal handig om mee te werken als alle taken in de juiste volgorde staan. U weet dan precies waar u moet beginnen, of u op schema loopt en wanneer u bijvoorbeeld uw adreswijziging moet doorgeven aan de gemeente.

Waar vind ik een verhuischecklist?

Hebt u geen tijd om zo’n uitgebreide verhuischecklist te maken? Geen nood! Wij hebben de checklist al voor u gemaakt.

Als professionele verhuizer hebben we dagelijks te maken met mensen die gaan verhuizen. Bij veel van die mensen levert een verhuizing stress op, omdat ze rondlopen met vragen als:

 • Ik ga verhuizen, wat moet ik regelen?
 • Wie moet ik inlichten over mijn verhuizing?
 • Hoe kan ik mijn verhuizing plannen, wat is de beste manier en waar begin ik?

Om het allemaal zo overzichtelijk mogelijk te houden, hebben we de ultieme verhuischecklist voor u samengesteld. Zo weet u altijd precies wat er moet gebeuren en ziet u geen enkel aspect over het hoofd! Ook ‘kleine dingetjes’, zoals tips over hoe lang u de kat moet binnenhouden na de verhuizing en kleingeld dat nodig is voor parkeermeters en winkelwagentjes, worden niet over het hoofd gezien.

 

 

Ontvang onze Verhuischecklist per mail!

Vul hieronder uw gegevens in en ontvang de enige echte Verhuischecklist direct per mail!

 • Inclusief gratis verhuisdozen coupon! 📦
 • Verhuischecklist voor een soepele verhuizing

  Als professioneel verhuizer doen we er alles aan om uw verhuizing zo soepel mogelijk te laten verlopen. Maar ook als u ervoor kiest om de verhuizing zelf uit te voeren, geven we wat tips voor het verhuizen. Deze tips zijn hieronder te vinden bij de to do list verhuizen. Met deze tips voor verhuizen komt u niet voor onverwachte verassingen te staan. Deze to do list hebben wij opgesteld met de kennis en ervaring over verhuizen die wij door de jaren heen hebben opgebouwd. Doordat wij altijd bezig zijn met het verhuizen van particulieren, maar ook van bedrijven, weten wij precies wat er bij een verhuizing komt kijken. Kunt u alleen nog maar denken: “Help, ik ga verhuizen!” en weet u niet waar u moet beginnen? Houd dan onze verhuizen to do list bij de hand!

  Voorbereiding: vanaf de definitieve aankoop van uw nieuwe huis

  • Oude huis verkopen. Moet u uw eigen huis nog verkopen? Neem dan tijdig contact op met een makelaar! Als u de verkoop van uw oude huis te krap plant, loopt u het risico dat uw huis nog niet verkocht is als u zelf al verhuist. Dan hebt u dus een tijdje dubbele lasten, wat niet fijn is in een tijd die sowieso al duur is door de aanschaf en inrichting van uw nieuwe huis. Bedenk u welke spullen u achter wil laten/over wilt laten nemen door de kopers van uw huis.
  • Fiscale zaken aanpassen. Een verandering in uw hypotheeklasten heeft uitwerking op bijvoorbeeld uw belasting. Ga na wat de uitwerking van uw veranderende hypotheeklasten is op uw fiscale status en zorg zo dat u later niet voor verrassingen komt te staan.
  • Werkzaamheden in nieuwe huis bepalen. Wat moet er gebeuren aan het nieuwe huis voordat u verhuist? Doet u dit zelf of laat u dit doen? Kijk ook naar de isolatie van het huis en vraag eventueel aan de verkopers om energierekeningen. Zo weet u of u ook extra isolatiewerkzaamheden moet of wilt uitvoeren.
  • Bepalen welke stijl u met de verbouwing wilt bereiken. Wilt u een landelijke of juist een moderne nieuwe keuken? Kiest u voor een parketvloer of voor een laminaatvloer op de eerste verdieping? Bepaal hoe uw huis er na de werkzaamheden uit moet zien en kies hiervoor de benodigde materialen uit.
  • Offertes opvragen. Vraag offertes op voor de werkzaamheden die u wilt laten uitvoeren.
  • Gereedschap regelen. Koop het benodigde gereedschap of vraag rond of u het kunt lenen van familieleden of vrienden. Ook huren kan een optie zijn.
  • Nieuwe huis opmeten. Maten opnemen van de ruimtes in het nieuwe huis: passen uw meubels en andere spullen in de nieuwe woning? Moet u een gedeelte van uw huidige meubels vervangen? Moet die vervanging gelijk plaatsvinden, of kan dat ook na de verhuizing? Passen uw huidige wasmachine/droger/koelkast/vriezer in uw nieuwe huis? Waar zitten de stopcontacten?
  • Navraag doen over bijzonderheden van uw nieuwe woning. Vraag bij de huidige bewoners na of er bijzonderheden aan het huis zijn waar u rekening mee moet houden.
  • Navraag doen over overname van zaken. Vraag na welke zaken de huidige bewoners achterlaten/ter overname aanbieden.
  • Nagaan of alles functioneert. Ga na of alle apparatuur die de huidige bewoners achterlaten, functioneert.
  • Uitzoeken of u recht hebt op huurtoeslag. Bij huur van een nieuw huis: zoek uit of u recht hebt op huurtoeslag. Dit is te achterhalen via de Belastingdienst.
  • Nieuwe school/kinderopvang/huisarts/tandarts uitzoeken. Door deze zaken nu alvast te regelen, verkleint u de kans op een wachtlijst te komen en/of bij noodgevallen geen arts of tandarts te hebben. Ook bent u zo zekerder van een plek voor uw kind op de school en/of opvang van uw eerste keuze.
  • Verhuisdozen en ander verhuismateriaal regelen. Hoe eerder u dit doet, hoe eerder u kunt beginnen met uitzoeken en inpakken van uw spullen. Bij Student Verhuis Service kunt u ook voordelig verhuisdozen huren. Denk ook aan overige verhuisbenodigdheden, zoals verhuisdekens, spanbanden, matrashoezen, inpakmaterialen, witgoedhoezen, meubelhoezen, tape, een zwarte stift, etiketten voor op de dozen, etc.
  • Gas/water/licht/telefoon/internet omzetten of opnieuw afsluiten: Beëindig deze abonnementen of contracten voor uw oude woning en sluit deze af voor uw nieuwe woning. Dit is een goed tijdstip om nog eens prijzen en andere voorwaarden van verschillende aanbieders met elkaar te vergelijken.
  • Opruimen. Dit is de tijd om grondig op te ruimen. Wat wil je mee naar je nieuwe huis, wat niet? Om echt een frisse start te maken in je nieuwe woning, kun je ervoor kiezen een grondige opruimmethode toe te passen, zoals de methode van Marie Kondo. Gooi spullen die je niet meer nodig hebt, niet zomaar weg. Kan iemand in je omgeving jouw oude spullen misschien goed gebruiken? Anders maak je met veel spullen de kringloop blij. Vind je het niet erg om wat extra moeite te doen en wat bij te verdienen? Zet je spullen dan op Marktplaats.
  • Precieze verhuisdatum bepalen en verlof aanvragen. Overleg ook met uw werkgever zodat u ook daadwerkelijk vrij kunt krijgen op die dag en eventueel de dag erna. Zoekt u een verhuisbedrijf dat kan verhuizen in het weekend of in de avonduren?
  • Kiezen of u een professioneel verhuisbedrijf wilt inschakelen. Beslissen, evt aan de hand van verschillende offertes. Woont u op een etage? Dan kan een verhuislift handig zijn.
  • Familieleden en vrienden om hulp vragen bij het verhuizen en/of klussen. Vele handen maken licht werk. Vraag ook gelijk na of zij bijvoorbeeld verhuisdozen/verhuisdekens/spanbanden/steekwagentjes/hondjes te leen hebben.
  • Nagaan of u recht hebt op een verhuiskostenvergoeding. Verhuist u voor uw werk? Dan kan het zijn dat u recht hebt op verhuiskostenvergoeding. De voorwaarden om voor deze vergoeding in aanmerking te komen, vindt u op de site van de Rijksoverheid.
  • Eventuele opslagruimte regelen. Hebt u ook (tijdelijk) opslagruimte nodig? Hiervoor kunt u soms bij een verhuisbedrijf terecht (vraag ons naar de mogelijkheden).
  • Inboedel-, opstal- en andere verzekeringen regelen of omzetten.
  • Bepalen kookwijze in uw nieuwe huis. Wat voor fornuis hebt u in uw nieuwe huis? Zijn uw huidige pannen hiervoor geschikt? In ons stappenplan voor uw verhuizing vertellen we meer over de te nemen stappen.

   

  Voorbereiding: vanaf 3 maanden van tevoren

  • Adreswijziging doorgeven. Geef alle instanties alvast uw adreswijziging door. Vermeld hierbij duidelijk de datum waarop u op uw nieuwe adres gaat wonen.
  • Eventueel parkeervergunningen regelen. Nagaan of er parkeervergunningen nodig zijn op de verhuisdag en deze regelen.
  • Beginnen met inpakken. De spullen die u niet direct gebruikt eerst, en naarmate de maand vordert, pakt u steeds meer spullen in.
  • Kind(eren) voorbereiden op de verhuizing. Bespreek met uw kind dat er een verhuizing aankomt, wat dat inhoudt en wat dit voor het kind betekent.
  • Reiskostenvergoeding op het werk aanpassen. Krijgt u reiskostenvergoeding? Die is gebaseerd op het aantal kilometers dat u aflegt tussen uw huis en uw werk. Bij een verhuizing wijzigt dit aantal kilometers. Pas daarom uw reiskostenvergoeding aan. Raadpleeg voor meer informatie de belastingdienst.

  Voorbereiding: 1 maand van tevoren

  • De vriezer stap voor stap leegmaken. Kijk wat er nog in de vriezer zit en probeer regelmatig dingen uit de vriezer te eten.
  • Nadenken over handbagage. Voordat het daadwerkelijke inpakken begint: maak een lijst met de spullen die u direct bij de hand wilt hebben in uw nieuwe huis. Deze spullen verpakt u apart.
  • Belangrijke documenten apart houden. Houd ook belangrijke papieren en documenten apart die u nodig hebt bij de verhuizing.
  • Opvang regelen voor kinderen en/of huisdieren. Regel opvang voor kinderen en/of huisdieren voor op de verhuisdag.
  • Nieuw adres doorgeven aan kopers van uw oude huis. Zorg dat de nieuwe bewoners van uw oude huis uw nieuwe adres hebben. Zo kunnen zij post voor u die eventueel nog op uw oude adres binnenkomt, doorsturen. U kunt ook gebruikmaken van de verhuisservice van PostNL, waardoor uw post automatisch met u mee verhuist.

  Voorbereiding: week voor de verhuizing

  • Eten en drinken voor de verhuisdag verzorgen. Zorg voor eten en drinken voor op de verhuisdag en eventueel de dag erna.
  • De koelkast stap voor stap leegmaken. Kijk wat er nog in de koelkast (en eventueel in de vriezer) zit en probeer deze etenswaren deze week nog op te eten.
  • Zorgen voor muntgeld. Zorg dat u wat muntgeld in huis hebt. Dit kan goed van pas komen rond en op de verhuisdag, voor bijvoorbeeld winkelwagentjes of parkeermeters.
  • De was doen. Bereid de wasmachine na de laatste was voor op transport. Maak de slang los, laat deze leeglopen en plak deze vervolgens vast een de wasmachine. Zorg ook dat er in de wasmachine zelf geen water meer zit. Aan de achterkant van de wasmachine zie je een klepje. Kantel de wasmachine (door hem bijvoorbeeld op een verhoging te zetten), zet een emmer onder het klepje en maak het klepje open. Als er nog water in de wasmachine zat, loopt dit er nu uit. Fixeer vervolgens de trommel van de wasmachine met de transportbouten die ook in de wasmachine zaten toen u hem kocht.
  • Beschermviltjes controleren. Ga na of alle beschermviltjes nog goed onder de meubels zitten en vervang deze indien nodig. Zo voorkomt u dat u de vloer in uw nieuwe huis direct beschadigt. U kunt er ook voor kiezen dit na de verhuizing te doen. Zet dan de meubels in het nieuwe huis zo lang op bijvoorbeeld een verhuisdeken.
  • Meubels demonteren. Demonteer de demontabele meubels.
  • Schoonmaken. U hebt nu het grootste gedeelte van uw spullen ingepakt. Maak de plekken waar u bij kunt, alvast schoon, dit scheelt werk op de verhuisdag. Houd hierna de schoonmaakspullen apart en zet hier vast een doos of tas voor klaar. U hebt de schoonmaakspullen nog nodig op de verhuisdag zelf.
  • Nabellen verhuishulp. Bel nog even alle belangrijke partijen na die bij uw verhuizing helpen (evt. verhuisbedrijf, vrienden, kennissen): is er geen miscommunicatie geweest?

  Op de verhuisdag

  • Op tijd opstaan. Sta op tijd op! Beter te veel tijd dan te weinig.
  • Goed ontbijten. Een verhuizing kan een stressvolle aangelegenheid zijn, leg een goede basis voor de dag
  • Laatste spullen inpakken. Pak nu (na gebruik) de spullen in die u tot op het laatste moment nodig had. Wilt u zaken gelijk weer tot uw beschikking hebben in uw nieuwe huis? Let er dan op dat de doos of tas apart wordt gehouden.
  • Handbagage apart houden. Houd uw handbagage apart en zorg dat deze niet verdwijnt in een verhuiswagen of transportbus. Denk ook aan de schoonmaakmiddelen die u nog nodig hebt voor de laatste schoonmaakbeurt straks, houd deze ook apart. In uw handbagage doet u ook uw muntgeld dat u apart hebt gehouden.
  • Meterstanden opnemen. Neem meterstanden op, zowel in uw oude als straks in uw nieuwe huis.
  • Laatste keer nalopen van alle ruimtes. Loop na het inpakken ruimte voor ruimte na. Bent u echt niets vergeten? Loop ook de schuur, kelder en zolder nog eens na. Vergeet ook dingen als gordijnen, wandplanken en plafondlampen niet.
  • Inladen. Tijd om in te laden! Probeer alle transportruimte te benutten: stapel dozen recht op elkaar en laad grote meubelen (eventueel gedemonteerd) eerst in. Vul lege ruimtes op met zachte spullen, bijvoorbeeld tassen met kleding, kussens, knuffels of handdoeken.
  • Laatste schoonmaakwerkzaamheden. Zijn alle spullen ingeladen? Dan is het tijd om de laatste schoonmaakwerkzaamheden uit te voeren.
  • Schadecheck uitvoeren. Bekijk na het uitladen of er geen schade is ontstaan aan spullen.

  Tijdens de week na de verhuizing

  • Aanmelden bij de gemeente.
  • Buren leren kennen. Bel eens aan bij de buren en maak kennis met de mensen uw wijk.
  • Verstuur verhuisberichten. Belangrijke instanties hebt u eerder al op de hoogte gesteld, maar voor uw vrienden en familie is een verhuisbericht ook handig. Via de e-mail is de snelste manier.
  • Bedankjes regelen. Regel bedankjes voor de vrienden en familieleden die u hebben geholpen bij uw verhuizing.
  • Praktische informatie bij de gemeente opvragen.
  • Kat binnenhouden. Een kat kan na de verhuizing van slag zijn omdat hij zich ineens niet meer in zijn vertrouwde territorium bevindt. Houd uw kat daarom binnen totdat deze zich weer normaal gedraagt, net als in het oude huis. Als uw kat zich weer normaal gedraagt, beschouwt hij uw nieuwe huis als zijn thuis en kan hij voorzichtig de nieuwe buurt gaan verkennen. In onze blog ‘Hoelang de kat binnenhouden na een verhuizing’ leest u meer.

  Veel gestelde vragen:

  Q: Wanneer inschrijven bij een gemeente?

  A: Het aanmelden bij je nieuwe gemeente dient binnen 5 werkdagen te worden gedaan. Vraag bij de gemeente informatie op over wanneer het afval wordt opgehaald, over of u een afvalpas of pas voor de milieustraat nodig hebt, over hondenbelasting en gemeentelijke heffingen. Vaak is deze informatie ook online te vinden op de website van uw gemeente.

  Q: Wat kost een verhuizing?

  A: Een complete verhuizing is kostbaar. Het houdt hierbij niet op bij de verhuisservice. De verhuisservice is maar een klein onderdeel van de totale verhuizing. Wat verhuizers kosten is in onze ogen niets om geheimzinnig over te doen, hoewel er op internet juist maar weinig informatie te vinden is over wat een verhuizing met een verhuisbedrijf nu echt kost. Hier een overzicht van onze tarieven (exclusief btw):

  Q: Aan wie moet ik mijn verhuizing doorgeven?

  A: Je verhuizing moet je in ieder geval doorgeven aan: de gemeente, telefonie -en internetbedrijven, uw bank, kranten en tijdschriften en de verhuisservice van PostNL. Verder is het ook handig om dit aan familieleden, werkgever en collega’s, sportorganisaties, scholen en andere verenigingen. Wil je een volledige opsomming hierover vinden: Lees dan de blog “verhuizing doorgeven aan wie“.

  Heb je nog steeds vragen voor ons? Neem dan contact op met met ons via het formulier. U kunt ook een vrijblijvende prijsopgave doen via onze offerteformulier.

  Onze voordelige tarieven

  Verhuizer: €32,50 /u
  Handyman: €40,-/u
  Verhuiswagen: €35,-/u
  Verhuislift: €30,-/u
  Brandstof: €0,94/km
  Binnen 5 minuten een prijsindicatie
  Dezelfde dag een gratis vrijblijvende offerte op maat
  Met korting tot 30%!

  Neem contact op, of vraag een offerte aan.

  Wij vertellen u natuurlijk graag meer over onze diensten en werkwijze.