Verhuizen checklist 2024: Wat je echt niet moet vergeten

Geschreven door: | Tips

Download onze verhuischecklist

DD slash MM slash JJJJ

Hoera, je hebt je contract voor je nieuwe huis getekend! Dat gave huis is nu echt officieel van jou. Je weet al op welke datum je de sleutel krijgt. Tot die tijd fantaseer je over de inrichting: waar komt de eettafel? Welke kleur worden de muren? Waar komt dat hippe vloerkleed? Het is tijd voor de verhuizen checklist.

Ontvang onze verhuischecklist gratis per mail!

Voer hieronder je gegevens in om direct de exclusieve Verhuischecklist van Student Verhuis Service per mail te krijgen!

Ontvang tips die elke verhuizing tot een succes maken, inbegrepen in onze checklist.

DD slash MM slash JJJJ

Wat te regelen bij verhuizing?

Verhuizen, dat heeft heel wat voeten in de aarde.

Voordat je echt kunt genieten van je nieuwe huis, staat je echter nog een grote taak te wachten: de verhuizing. Het klinkt zo simpel: al je spullen inpakken, vervoeren en daarna weer uitpakken en een nieuwe plek geven.

Er komt echter een stuk meer bij kijken. Zo moet je voor of na je verhuizing:

 • Fiscale zaken regelen;
 • Je nieuwe adres doorgeven aan verschillende instanties;
 • Je officieel inschrijven bij je nieuwe gemeente en bij onder andere een nieuwe huisarts en tandarts;
 • Nieuwe contracten afsluiten voor gas, water, licht, internet, televisie en telefonie;
 • Zorgen dat je verzekeringen op orde zijn;
 • Een offerte aanvragen voor je verhuizing!

Maar wat moet nu wanneer? En hoe zorg je dat je niets belangrijks vergeet? Wat precies te regelen bij een verhuizing? Hoe hou je het overzicht over die verhuizen to do list die eindeloos lang lijkt? En hoe zorg je er voor dat je al die vakjes op de verhuizen checklist op tijd hebt afgestreept, oftewel: hoe zorg je dat je op tijd klaar bent voor je verhuizing en niets vergeet?

Verhuizing plannen met een verhuischecklist

Je verhuizing goed uitvoeren begint met je verhuizing goed plannen. Om je verhuizing écht goed te plannen, is het slim om alles vast te leggen. Als je alle taken die je voor je verhuizing moet uitvoeren, overzichtelijk op een to do list zet, kun je die lijst systematisch afwerken. De lijst werkt dan als een checklist waarvan je steeds de gedane taken kunt afstrepen. Je ziet zo precies waar je bent gebleven, wat je al hebt gedaan en welke taken je nog te wachten staan. Deze overzichtelijke manier van je verhuizing voorbereiden kan een hoop rust geven.

De checklist is helemaal handig om mee te werken als alle taken in de juiste volgorde staan. Je weet dan precies waar je moet beginnen, of je op schema loopt en wanneer je bijvoorbeeld je adreswijziging moet doorgeven aan de gemeente.

Waar vind ik een verhuischecklist?

Heb je geen tijd om zo’n uitgebreide verhuischecklist te maken? Geen nood! Wij hebben de checklist natuurlijk al voor je gemaakt.

Als professionele verhuizer hebben we dagelijks te maken met mensen die gaan verhuizen. Bij veel van die mensen levert een verhuizing stress op, omdat ze rondlopen met vragen als:

 • Ik ga verhuizen, wat moet ik regelen?
 • Wie moet ik inlichten over mijn verhuizing?
 • Hoe kan ik mijn verhuizing plannen, wat is de beste manier en waar begin ik?

Om het allemaal zo overzichtelijk mogelijk te houden, hebben we de ultieme verhuischecklist voor je samengesteld. Zo weet je altijd precies wat er moet gebeuren en zie je geen enkel aspect over het hoofd! Ook ‘kleine dingetjes’, zoals tips over hoe lang je de kat moet binnenhouden na de verhuizing en kleingeld dat nodig is voor parkeermeters en winkelwagentjes, worden niet over het hoofd gezien.

Verhuischecklist voor een soepele verhuizing

Als professioneel verhuizer doen we er alles aan om jouw verhuizing zo soepel mogelijk te laten verlopen. Maar ook als je ervoor kiest om de verhuizing zelf uit te voeren, geven we je wat tips voor het verhuizen. Deze tips zijn hieronder te vinden bij de to do list verhuizen. Met deze tips voor verhuizen kom je niet voor onverwachte verrassingen te staan. Deze to do list hebben wij opgesteld met de kennis en ervaring over verhuizen die we door de jaren heen hebben opgebouwd. Doordat we altijd bezig zijn met het verhuizen van particulieren, maar ook van bedrijven, weten we precies wat er bij een verhuizing komt kijken. Kun je alleen nog maar denken: “Help, ik ga verhuizen!” en weet je niet waar je moet beginnen? Houd dan onze verhuizen to do list bij de hand!

Voorbereiding: vanaf de definitieve aankoop van je nieuwe huis

 • Oude huis verkopen. Moet je je eigen huis nog verkopen? Neem dan tijdig contact op met een makelaar! Als je de verkoop van je oude huis te krap plant, loop je het risico dat je huis nog niet verkocht is als je zelf al verhuist. Dan heb je dus een tijdje dubbele lasten, wat niet fijn is in een tijd die sowieso al duur is door de aanschaf en inrichting van je nieuwe huis. Bedenk welke spullen je achter wil laten/over wilt laten nemen door de kopers van je huis.
 • Fiscale zaken aanpassen. Een verandering in je hypotheeklasten heeft uitwerking op bijvoorbeeld je belasting. Ga na wat de uitwerking van je veranderende hypotheeklasten zijn op je fiscale status en zorg zo dat je later niet voor verrassingen komt te staan.
 • Werkzaamheden in je nieuwe huis bepalen. Wat moet er gebeuren aan het nieuwe huis voordat je verhuist? Doe je dit zelf of laat je dit doen? Kijk ook naar de isolatie van het huis en vraag eventueel aan de verkopers om energierekeningen. Zo weet je of je ook extra isolatiewerkzaamheden moet of wilt uitvoeren.
 • Bepalen welke stijl je met de verbouwing wilt bereiken. Wil je een landelijke of juist een moderne nieuwe keuken? Kies je voor een parketvloer of voor een laminaatvloer op de eerste verdieping? Bepaal hoe je huis er na de werkzaamheden uit moet zien en kies hiervoor de benodigde materialen uit.
 • Offertes opvragen. Vraag offertes op voor de werkzaamheden die je wilt laten uitvoeren.
 • Gereedschap regelen. Koop het benodigde gereedschap of vraag rond of je het kunt lenen van familieleden of vrienden. Ook huren kan een optie zijn.
 • Nieuwe huis opmeten. Maten opnemen van de ruimtes in het nieuwe huis: passen je meubels en andere spullen in de nieuwe woning? Moet je een gedeelte van je huidige meubels vervangen? Moet die vervanging gelijk plaatsvinden, of kan dat ook na de verhuizing? Passen je huidige wasmachine/droger/koelkast/vriezer in je nieuwe huis? Waar zitten de stopcontacten?
 • Navraag doen over bijzonderheden van je nieuwe woning. Vraag bij de huidige bewoners na of er bijzonderheden aan het huis zijn waar je rekening mee moet houden.
 • Navraag doen over overname van zaken. Vraag na welke zaken de huidige bewoners achterlaten/ter overname aanbieden.
 • Nagaan of alles functioneert. Ga na of alle apparatuur die de huidige bewoners achterlaten, functioneert.
 • Uitzoeken of je recht hebt op huurtoeslag. Bij huur van een nieuw huis: zoek uit of je recht hebt op huurtoeslag. Dit is te achterhalen via de Belastingdienst.
 • Nieuwe school/kinderopvang/huisarts/tandarts uitzoeken. Door deze zaken nu alvast te regelen, verklein je de kans op een wachtlijst te komen en/of bij noodgevallen geen arts of tandarts te hebben. Ook ben je zo zekerder van een plek voor je kind op de school en/of opvang van je eerste keuze.
 • Verhuisdozen en ander verhuismateriaal regelen. Hoe eerder je dit doet, hoe eerder je kunt beginnen met uitzoeken en inpakken van je spullen. Bij Student Verhuis Service kun je ook voordelig verhuisdozen huren. Denk ook aan overige verhuisbenodigdheden, zoals verhuisdekens, spanbanden, matrashoezen, inpakmaterialen, witgoedhoezen, meubelhoezen, tape, een zwarte stift, etiketten voor op de dozen, etc.
 • Gas/water/licht/telefoon/internet omzetten of opnieuw afsluiten: Beëindig deze abonnementen of contracten voor je oude woning en sluit deze af voor je nieuwe woning. Dit is een goed tijdstip om nog eens prijzen en andere voorwaarden van verschillende aanbieders met elkaar te vergelijken.
 • Opruimen. Dit is de tijd om grondig op te ruimen. Wat wil je mee naar je nieuwe huis, wat niet? Om echt een frisse start te maken in je nieuwe woning, kun je ervoor kiezen een grondige opruimmethode toe te passen, zoals de methode van Marie Kondo. Gooi spullen die je niet meer nodig hebt, niet zomaar weg. Kan iemand in je omgeving jouw oude spullen misschien goed gebruiken? Anders maak je met veel spullen de kringloop blij. Vind je het niet erg om wat extra moeite te doen en wat bij te verdienen? Zet je spullen dan op Marktplaats.
 • Precieze verhuisdatum bepalen en verlof aanvragen. Overleg ook met je werkgever zodat je ook daadwerkelijk vrij kunt krijgen op die dag en eventueel de dag erna. Zoek je een verhuisbedrijf dat kan verhuizen in het weekend of in de avonduren?
 • Kiezen of je een professioneel verhuisbedrijf wilt inschakelen. Beslissen, evt aan de hand van verschillende offertes. Woon je op een etage? Dan kan een verhuislift handig zijn.
 • Familieleden en vrienden om hulp vragen bij het verhuizen en/of klussen. Vele handen maken licht werk. Vraag ook gelijk na of zij bijvoorbeeld verhuisdozen/verhuisdekens/spanbanden/steekwagentjes/hondjes te leen hebben.
 • Nagaan of je recht hebt op een verhuiskostenvergoeding. Verhuis je voor je werk? Dan kan het zijn dat je recht hebt op verhuiskostenvergoeding. De voorwaarden om voor deze vergoeding in aanmerking te komen, vind je op de site van de Rijksoverheid.
 • Eventuele opslagruimte regelen. Heb je ook (tijdelijk) opslagruimte nodig? Hiervoor kun je soms bij een verhuisbedrijf terecht (vraag ons naar de mogelijkheden).
 • Inboedel-, opstal- en andere verzekeringen regelen of omzetten.
 • Bepalen kookwijze in je nieuwe huis. Wat voor fornuis heb je in je nieuwe huis? Zijn je huidige pannen hiervoor geschikt? In ons stappenplan voor je verhuizing vertellen we meer over de te nemen stappen.

 

Voorbereiding: vanaf 3 maanden van tevoren

 • Adreswijziging doorgeven. Geef alle instanties alvast je adreswijziging door. Vermeld hierbij duidelijk de datum waarop je op je nieuwe adres gaat wonen.
 • Eventueel parkeervergunningen regelen. Nagaan of er parkeervergunningen nodig zijn op de verhuisdag en deze regelen.
 • Beginnen met inpakken. De spullen die je niet direct gebruikt eerst, en naarmate de maand vordert, pak je steeds meer spullen in.
 • Kind(eren) voorbereiden op de verhuizing. Bespreek met je kind dat er een verhuizing aankomt, wat dat inhoudt en wat dit voor het kind betekent.
 • Reiskostenvergoeding op het werk aanpassen. Krijg je reiskostenvergoeding? Die is gebaseerd op het aantal kilometers dat je aflegt tussen je huis en je werk. Bij een verhuizing wijzigt dit aantal kilometers. Pas daarom je reiskostenvergoeding aan. Raadpleeg voor meer informatie de belastingdienst.

Voorbereiding: 1 maand van tevoren

 • De vriezer stap voor stap leegmaken. Kijk wat er nog in de vriezer zit en probeer regelmatig dingen uit de vriezer te eten.
 • Nadenken over handbagage. Voordat het daadwerkelijke inpakken begint: maak een lijst met de spullen die je direct bij de hand wilt hebben in je nieuwe huis. Deze spullen verpak je apart.
 • Belangrijke documenten apart houden. Houd ook belangrijke papieren en documenten apart die je nodig hebt bij de verhuizing.
 • Opvang regelen voor kinderen en/of huisdieren. Regel opvang voor kinderen en/of huisdieren voor op de verhuisdag.
 • Nieuw adres doorgeven aan kopers van je oude huis. Zorg dat de nieuwe bewoners van je oude huis je nieuwe adres hebben. Zo kunnen zij post voor je die eventueel nog op je oude adres binnenkomt, doorsturen. Je kunt ook gebruikmaken van de verhuisservice van PostNL, waardoor je post automatisch met je mee verhuist.

Voorbereiding: week voor de verhuizing

 • Eten en drinken voor de verhuisdag verzorgen. Zorg voor eten en drinken voor op de verhuisdag en eventueel de dag erna.
 • De koelkast stap voor stap leegmaken. Kijk wat er nog in de koelkast (en eventueel in de vriezer) zit en probeer deze etenswaren deze week nog op te eten.
 • Zorgen voor muntgeld. Zorg dat je wat muntgeld in huis hebt. Dit kan goed van pas komen rond en op de verhuisdag, bijvoorbeeld voor winkelwagentjes of parkeermeters.
 • De was doen. Bereid de wasmachine na de laatste was voor op transport. Maak de slang los, laat deze leeglopen en plak deze vervolgens vast aan de wasmachine. Zorg er ook voor dat er in de wasmachine zelf geen water meer zit. Aan de achterkant van de wasmachine zie je een klepje. Kantel de wasmachine (bijvoorbeeld door hem op een verhoging te zetten), zet een emmer onder het klepje en maak het klepje open. Als er nog water in de wasmachine zat, loopt dit er nu uit. Fixeer vervolgens de trommel van de wasmachine met de transportbouten die ook in de wasmachine zaten toen je hem kocht.
 • Beschermviltjes controleren. Ga na of alle beschermviltjes nog goed onder de meubels zitten en vervang deze indien nodig. Zo voorkom je dat je de vloer in je nieuwe huis direct beschadigt. Je kunt er ook voor kiezen dit na de verhuizing te doen. Zet dan de meubels in het nieuwe huis zo lang op bijvoorbeeld een verhuisdeken.
 • Meubels demonteren. Demonteer de demontabele meubels.
 • Schoonmaken. Je hebt nu het grootste gedeelte van je spullen ingepakt. Maak de plekken waar je bij kunt, alvast schoon. Dit scheelt werk op de verhuisdag. Houd hierna de schoonmaakspullen apart en zet hier vast een doos of tas voor klaar. Je hebt de schoonmaakspullen nog nodig op de verhuisdag zelf.
 • Nabellen verhuishulp. Bel nog even alle belangrijke partijen na die bij je verhuizing helpen (bijvoorbeeld het verhuisbedrijf, vrienden, kennissen): is er geen miscommunicatie geweest?

Op de verhuisdag

 • Op tijd opstaan. Sta op tijd op! Beter te veel tijd dan te weinig.
 • Goed ontbijten. Een verhuizing kan een stressvolle aangelegenheid zijn, leg een goede basis voor de dag.
 • Laatste spullen inpakken. Pak nu (na gebruik) de spullen in die je tot op het laatste moment nodig had. Wil je zaken gelijk weer tot je beschikking hebben in je nieuwe huis? Let er dan op dat de doos of tas apart wordt gehouden.
 • Handbagage apart houden. Houd je handbagage apart en zorg dat deze niet verdwijnt in een verhuiswagen of transportbus. Denk ook aan de schoonmaakmiddelen die je nog nodig hebt voor de laatste schoonmaakbeurt straks, houd deze ook apart. In je handbagage doe je ook het muntgeld dat je apart hebt gehouden.
 • Meterstanden opnemen. Neem meterstanden op, zowel in je oude als straks in je nieuwe huis.
 • Laatste keer nalopen van alle ruimtes. Loop na het inpakken ruimte voor ruimte na. Ben je echt niets vergeten? Loop ook de schuur, kelder en zolder nog eens na. Vergeet ook dingen als gordijnen, wandplanken en plafondlampen niet.
 • Inladen. Tijd om in te laden! Probeer alle transportruimte te benutten: stapel dozen recht op elkaar en laad grote meubelen (eventueel gedemonteerd) eerst in. Vul lege ruimtes op met zachte spullen, zoals tassen met kleding, kussens, knuffels of handdoeken.
 • Laatste schoonmaakwerkzaamheden. Zijn alle spullen ingeladen? Dan is het tijd om de laatste schoonmaakwerkzaamheden uit te voeren.
 • Schadecheck uitvoeren. Bekijk na het uitladen of er geen schade is ontstaan aan spullen.

De week na je verhuizing

 • Aanmelden bij de gemeente.
 • Buren leren kennen. Bel eens aan bij de buren en maak kennis met de mensen in uw wijk.
 • Verstuur verhuisberichten. Belangrijke instanties hebt u eerder al op de hoogte gesteld, maar voor uw vrienden en familie is een verhuisbericht ook handig. Via de e-mail is de snelste manier.
 • Bedankjes regelen. Regel bedankjes voor de vrienden en familieleden die je hebben geholpen bij je verhuizing.
 • Praktische informatie bij de gemeente opvragen.
 • Kat binnenhouden. Een kat kan na de verhuizing van slag zijn omdat hij zich ineens niet meer in zijn vertrouwde territorium bevindt. Houd je kat daarom binnen totdat deze zich weer normaal gedraagt, net als in het oude huis. Als je kat zich weer normaal gedraagt, beschouwt hij je nieuwe huis als zijn thuis en kan hij voorzichtig de nieuwe buurt gaan verkennen. In onze blog ‘Hoelang de kat binnenhouden na een verhuizing’ lees je meer.

Onze scherpe tarieven:

Verhuizers: €32,50 per uur
Handyman: €40,- per uur
Verhuiswagen: €35,- per uur
Verhuislift: €30,- per uur
Brandstof: €0,94 per km

Blijf op de hoogte en volg ons op sociale media

Een prijsinschatting binnen 5 minuten
Ontvang dezelfde dag een offerte
Profiteer vandaag nog van onze aanbieding: ontvang tot 30% korting op jouw verhuisdag!

Veelgestelde vragen over een verhuischecklist

Planten kunnen het beste verhuisd worden in stabiele, geïsoleerde dozen en door ze van tevoren goed water te geven, vooral bij lange afstanden, om stress te minimaliseren.

Voor de veiligheid van je nieuwe huis, overweeg sloten te vervangen en een veiligheidssysteem te installeren.

Om huisdieren voor te bereiden op een verhuizing, is het belangrijk om ze te laten wennen aan hun vervoersmiddel en stress te minimaliseren door hun routine zoveel mogelijk te behouden.

Neem contact op, of vraag een prijsindicatie aan

Wij vertellen je natuurlijk graag meer over onze diensten en werkwijze.
0900 - 1787
Verhuiskosten berekenen