Verhuizen checklist 2025: Wat je echt niet moet vergeten

Geschreven door: | Tips

Hoera, je hebt de sleutel van je nieuwe huis! We snappen dat je nu liever droomt over de nieuwe inrichting, maar het verhuizen zelf moet ook gebeuren. En dat kan een stressvolle bedoeling zijn…

Met een goede voorbereiding en een complete verhuischecklist wordt het een stuk eenvoudiger! Deze gids biedt je een allesomvattend overzicht van wat je moet regelen, van maanden van tevoren tot na de verhuisdag.

Nog makkelijker? Ontvang onze checklist in je mailbox!

Wat moet je regelen bij een verhuizing?

Verhuizen is veel meer dan spullen inpakken en verplaatsen naar jouw droomhuis. Het gaat ook om administatie, financiën en praktijk. Wat je zeker niet mag vergeten:

  • Adreswijzigingen doorgeven: de gemeente, de bank en andere instanties moeten je natuurlijk wel kunnen bereiken. Dit zijn de stappen die je moet zetten bij het doorgeven van je adres.
  • Financiële zaken: het aanpassen van je hypotheek of het aanvragen van huurtoeslag hoort bij de taken. En heb je al gecheckt of je in aanmerking komt voor een verhuiskostenvergoeding?
  • Praktische zaken: het gebeurd pas in de praktijk. Heb je al nagedacht over de hulp die je nodig hebt? De opvang voor kinderen of huisdieren? En dan natuurlijk het verhuizen zelf: het verhuisbedrijf!
  • Nieuwe woning: wat moet er allemaal gebeuren in de nieuwe woning? Klusjes plannen, overnames regelen en dingen goed opmeten… denk er goed aan.

De grote vraag is natuurlijk: wanneer moet wat? Hoe zorg je dat je niets belangrijks vergeet en hoe houd je dat overzicht? Een verhuischecklist is dan van groot belang: zorg ervoor dat je alles afstreept!

Waarom een verhuischecklist voor het plannen van de verhuizing?

Je verhuizing goed uitvoeren begint met je verhuizing goed plannen. Om je verhuizing écht goed te plannen, is het slim om alles vast te leggen.

Als je alle taken die je voor je verhuizing moet uitvoeren, overzichtelijk op een to do list zet. Met deze verhuischecklist kun je steeds de gedane taken afstrepen. Je ziet zo precies waar je bent gebleven, wat je al hebt gedaan en welke taken je nog te wachten staan.

De verhuischecklist van Student Verhuis Service is exact op maat en op volgorde. Hierdoor weet je precies wanneer je aan welke taak moet beginnen.

Een verhuischecklist: waar vind ik die?

Je kunt de verhuischecklist natuurlijk zelf maken, maar dat kost energie en vooral tijd. Gelukkig hebben we bij Student Verhuis Service zo’n verhuischecklist al gewoon voor je gemaakt.

Als professionele verhuizer heeft Student Verhuis Service dagelijks te maken met mensen die stress en spanning ervaren tijdens de verhuizing. De onzekerheid neemt met de dag toe: wat moet ik regelen? Wie moet ik inlichten?

Om het overzicht te bewaren, hebben we de ultieme verhuischecklist voor je samengesteld. Zo weet je altijd:

  • Wat er moet gebeuren
  • Wat de kleine dingetjes zijn die je niet over het hoofd kan zien
  • Hoe lang je de kat moet binnenhouden
  • Hoeveel kleingeld je nodig hebt voor de parkeermeter
  • Wat je in het winkelwagentje moet stoppen als je nog wat bij de bouwmarkt moet halen

Verhuistips: alles voor een soepele verhuizing

Als professioneel verhuizer doen we er alles aan om jouw verhuizing zo soepel mogelijk te laten verlopen. Met Student Verhuis Service neem je geen enkel risico. Ook als je ervoor kiest om de verhuizing zelf uit te voeren, geven we je wat tips voor het verhuizen.

Met deze tips voor een goede verhuizing kom je niet voor onverwachte verrassingen te staan. De tips komen voort uit de kennis en ervaring over verhuizen, die we door de jaren heen hebben opgebouwd.

Doordat we altijd bezig zijn met het verhuizen van particulieren en het verhuizen van bedrijven, weten we precies wat er bij een verhuizing komt kijken.

Voorbereiding: vanaf de definitieve aankoop van je nieuwe huis

Gefeliciteerd! Je hebt je nieuwe droomhuis te pakken! Maar wat nu? Voor je de sleutel in handen hebt, moet je nog een hoop regelen. Een overzicht:

  • Oude huis verkopen. Heb je nog een huis te verkopen? Wacht niet langer en plan direct een afspraak met de makelaar! Als je de verkoop van je oude huis te krap plant, loop je het risico op dubbele lasten. Bedenk welke spullen je achter wil laten/over wilt laten nemen door de kopers van je huis.
  • Fiscale zaken aanpassen. Een verandering in je hypotheeklasten heeft uitwerking op bijvoorbeeld je belasting. Ga na wat de uitwerking van je veranderende hypotheeklasten zijn op je fiscale status en zorg zo dat je later niet voor verrassingen komt te staan.
  • Nagaan of je recht hebt op een verhuiskostenvergoeding. Verhuis je voor je werk? Dan kan het zijn dat je recht hebt op verhuiskostenvergoeding. De voorwaarden om voor deze vergoeding in aanmerking te komen, vind je op de site van de Rijksoverheid.
  • Uitzoeken of je recht hebt op huurtoeslag. Bij huur van een nieuw huis: zoek uit of je recht hebt op huurtoeslag. Dit is te achterhalen via de Belastingdienst.
  • Inboedel-, opstal- en andere verzekeringen regelen of omzetten. “Better safe than sorry”… regel alles direct goed, zodat de portemonnee niet leegloopt.
  • Gas, water en licht én internet omzetten of opnieuw afsluiten: Beëindig deze abonnementen of contracten voor je oude woning en sluit deze af voor je nieuwe woning. Dit is een goed tijdstip om nog eens prijzen en andere voorwaarden van verschillende aanbieders met elkaar te vergelijken.
  • Uitzoeken van nieuwe school, kinderopvang, huisarts en tandarts. Door deze zaken nu alvast te regelen, verklein je de kans op een wachtlijst te komen en/of bij noodgevallen geen arts of tandarts te hebben. Ook ben je zo zekerder van een plek voor je kind op de school en/of opvang van je eerste keuze.
  • Werkzaamheden in je nieuwe huis bepalen. Wat moet er gebeuren aan het nieuwe huis voordat je verhuist? Doe je dit zelf of laat je dit doen?
  • Duurzaamheidscheck van nieuwe huis doen. Kijk ook naar de isolatie van het huis en vraag eventueel aan de verkopers om energierekeningen. Zo weet je of je ook extra isolatiewerkzaamheden moet of wilt uitvoeren.
  • Offertes opvragen. Vraag offertes op voor de werkzaamheden die je wilt laten uitvoeren.
  • Gereedschap regelen. Koop het benodigde gereedschap of vraag rond of je het kunt lenen van familieleden of vrienden. Het huren van gereedschap is ook een optie.
  • Nieuwe huis opmeten. Maten opnemen van de ruimtes in het nieuwe huis wordt vaak onderschat. Meten en tekenen is key: waar zitten de stopcontacten? Passen je huidige meubels, koelkast, vriezer en wasmachine in je nieuwe droomwoning?
  • Navraag doen over bijzonderheden van je nieuwe woning. Vraag bij de huidige bewoners na of er bijzonderheden aan het huis zijn waar je rekening mee moet houden.
  • Navraag doen over overname van zaken. Vraag na welke zaken de huidige bewoners achterlaten/ter overname aanbieden. Ga na of alle apparatuur die de huidige bewoners achterlaten, functioneert.
  • Verhuisdozen en ander verhuismateriaal regelen. Hoe eerder je dit doet, hoe eerder je kunt beginnen met uitzoeken en inpakken van je spullen. Bij Student Verhuis Service kun je ook voordelig verhuisdozen huren. Denk ook aan overige verhuisbenodigdheden, zoals verhuisdekens, spanbanden, matrashoezen, inpakmaterialen, witgoedhoezen, meubelhoezen, tape, een zwarte stift, etiketten voor op de dozen, etc.
  • Opruimen. Opruimen is een werkwoord: het is werken geblazen.Wat neem je mee,wat gooi je weg? Laat jouw innelijke Marie Kondo naar buitenkomen en gooi spullen weg die je niet meer nodig hebt.
  • Spullen die je niet nodig hebt? Kan iemand in je omgeving jouw oude spullen misschien goed gebruiken? Anders maak je met veel spullen de kringloop blij. Vind je het niet erg om wat extra moeite te doen en wat bij te verdienen? Zet je spullen dan op Marktplaats.
  • Precieze verhuisdatum bepalen en verlof aanvragen. Heb je een verhuisdatum te pakken? Overleg dan met je werkgever of je vrije dagen op kunt nemen.
  • Kiezen of je een professioneel verhuisbedrijf wilt inschakelen. Beslis samen of je een professioneel bedrijf in wilt schakelen voor de verhuizing. Woon je op een etage? Dan kan een verhuislift handig zijn.
  • Familie en vrienden optrommelen. Vele handen maken licht werk, dus vraag zo veel mogelijk familie en vrienden om te helpen. Vraag ook gelijk na of zij bijvoorbeeld verhuisdozen, verhuisdekens of steekwagentjes mee kunnen nemen.
  • Eventuele opslagruimte regelen. Heb je ook (tijdelijk) opslagruimte nodig? Hiervoor kun je vaak ook bij verhuisbedrijven terecht. Bij Student Verhuis Service kan je veilig, voordeling en gemakkelijk inboedelopslag huren.

Voorbereiding: 3+ maanden voor de verhuizing

Nog maar drie maanden wachten! Welke zaken moet je nu aan denken?

  • Adreswijziging doorgeven. Geef alle instanties alvast je adreswijziging door. Vermeld hierbij duidelijk de datum waarop je op je nieuwe adres gaat wonen.
  • Parkeervergunningen regelen. Nagaan of er parkeervergunningen nodig zijn op de verhuisdag en deze regelen.
  • Beginnen met inpakken. De spullen die je niet direct gebruikt eerst, en naarmate de maand vordert, pak je steeds meer spullen in.
  • Kinderen en dieren voorbereiden op de verhuizing. Bespreek met de kinderen wat de verhuizing inhoudt en wat dit voor het kind betekent. Ook de huisdieren hebben voorbereiding nodig.
  • Reiskostenvergoeding op het werk aanpassen. Krijg je reiskostenvergoeding? Die is gebaseerd op het aantal kilometers dat je aflegt tussen je huis en je werk. Bij een verhuizing wijzigt dit aantal kilometers, dus pas dit aan.

Voorbereiding: 1 maand voor de verhuizing

Een maand voor de verhuizing… het voelen misschien als de laatste stappen, maar er moet nog heel veel gebeuren.

  • De vriezer stap voor stap leegmaken. Kijk wat er nog in de vriezer zit en probeer regelmatig dingen uit de vriezer te eten.
  • Nadenken over handbagage. Voordat het daadwerkelijke inpakken begint: maak een lijst met de spullen die je direct bij de hand wilt hebben in je nieuwe huis. Deze spullen verpak je apart.
  • Belangrijke documenten apart houden. Houd ook belangrijke papieren en documenten apart die je nodig hebt bij de verhuizing.
  • Opvang regelen voor kinderen en/of huisdieren. Regel opvang voor kinderen en/of huisdieren voor op de verhuisdag.
  • Nieuw adres doorgeven aan kopers van je oude huis. Zorg dat de nieuwe bewoners van je oude huis je nieuwe adres hebben. Zo kunnen zij post voor je die eventueel nog op je oude adres binnenkomt, doorsturen. Je kunt ook gebruikmaken van de verhuisservice van PostNL, waardoor je post automatisch met je mee verhuist.

Voorbereiding: 1 week voor de verhuizing

Nog een weekje wachten. De verhuischecklist begint inmiddels vrij vol te raken, maar vergeet hem niet!

  • Eten en drinken voor de verhuisdag verzorgen. Zorg voor eten en drinken voor op de verhuisdag en eventueel de dag erna.
  • De koelkast stap voor stap leegmaken. Kijk wat er nog in de koelkast (en eventueel in de vriezer) zit en probeer deze etenswaren deze week nog op te eten.
  • Zorgen voor muntgeld. Zorg dat je wat muntgeld in huis hebt. Dit kan goed van pas komen rond en op de verhuisdag, bijvoorbeeld voor winkelwagentjes of parkeermeters.
  • Bereid de wasmachine voor op transport. Maak de slang los, laat deze leeglopen en plak deze vervolgens vast aan de wasmachine. Zorg er ook voor dat er in de wasmachine zelf geen water meer zit. Fixeer vervolgens de trommel van de wasmachine met de transportbouten die ook in de wasmachine zaten toen je hem kocht.
    • Hoe laat ik het water uit de wasmachine lopen? Aan de achterkant van de wasmachine zie je een klepje. Kantel de wasmachine (bijvoorbeeld door hem op een verhoging te zetten), zet een emmer onder het klepje en maak het klepje open. Als er nog water in de wasmachine zat, loopt dit er nu uit.
  • Beschermviltjes controleren. Ga na of alle beschermviltjes nog goed onder de meubels zitten en vervang deze indien nodig. Zo voorkom je dat je de vloer in je nieuwe huis direct beschadigt. Je kunt er ook voor kiezen dit na de verhuizing te doen. Zet dan de meubels in het nieuwe huis zo lang op bijvoorbeeld een verhuisdeken.
  • Meubels demonteren. Demonteer de demontabele meubels.
  • Schoonmaken. Je hebt nu het grootste gedeelte van je spullen ingepakt. Maak de plekken waar je bij kunt, alvast schoon. Dit scheelt werk op de verhuisdag. Houd hierna de schoonmaakspullen apart en zet hier vast een doos of tas voor klaar. Je hebt de schoonmaakspullen nog nodig op de verhuisdag zelf.
  • Nabellen verhuishulp. Bel nog even alle belangrijke partijen na die bij je verhuizing helpen (bijvoorbeeld het verhuisbedrijf, vrienden, kennissen): is er geen miscommunicatie geweest?

Op de verhuisdag

Het is zover: de verhuisdag! Er is een hoop te doen, maar wat exact? Een overzicht:

  • Op tijd opstaan. Sta op tijd op! Beter te veel tijd dan te weinig.
  • Goed ontbijten. Een verhuizing kan een stressvolle aangelegenheid zijn, leg een goede basis voor de dag.
  • Laatste spullen inpakken. Pak nu de spullen in die je tot op het laatste moment nodig had. Wil je zaken gelijk weer tot je beschikking hebben in je nieuwe huis? Let er dan op dat de doos of tas apart wordt gehouden.
  • Handbagage apart houden. Houd je handbagage apart en zorg dat deze niet verdwijnt in een verhuiswagen of transportbus. Denk ook aan de schoonmaakmiddelen die je nog nodig hebt voor de laatste schoonmaakbeurt straks. In je handbagage doe je ook het muntgeld dat je apart hebt gehouden.
  • Meterstanden opnemen. Neem meterstanden op, zowel in je oude als straks in je nieuwe huis.
  • Laatste keer nalopen van alle ruimtes. Loop na het inpakken ruimte voor ruimte na. Ben je echt niets vergeten? Loop ook de schuur, kelder en zolder nog eens na. Vergeet ook dingen als gordijnen, wandplanken en plafondlampen niet.
  • Inladen. Tijd om in te laden! Probeer alle transportruimte te benutten: stapel dozen recht op elkaar en laad grote meubelen (eventueel gedemonteerd) eerst in. Vul lege ruimtes op met zachte spullen, zoals tassen met kleding, kussens, knuffels of handdoeken.
  • Laatste schoonmaakwerkzaamheden. Zijn alle spullen ingeladen? Dan is het tijd om de laatste schoonmaakwerkzaamheden uit te voeren.
  • Schadecheck uitvoeren. Bekijk na het uitladen of er geen schade is ontstaan aan spullen.

De week na de verhuizing

Je bent er! Is alles goed gegaan? Een weekje na de verhuizing doe je alleen de laatste dingen van de verhuischecklist nog!

  • Aanmelden bij de gemeente. De gemeente moet weten dat je een nieuwe inwoner bent. Je kunt daar gelijk ook wat praktische informatie ophalen.
  • Buren leren kennen. Bel eens aan bij de buren en maak kennis met de mensen in jouw wijk.
  • Verstuur verhuisberichten. Belangrijke instanties heb je eerder al op de hoogte gesteld, maar voor jouw vrienden en familie is een verhuisbericht ook handig. Via de e-mail of WhatsApp is dat zo geregeld.
  • Bedankjes regelen. Regel bedankjes voor de vrienden en familieleden die je hebben geholpen bij je verhuizing.
  • Kat binnenhouden. Een kat kan na de verhuizing van slag zijn omdat hij zich ineens niet meer in zijn vertrouwde territorium bevindt. Houd je kat daarom binnen totdat deze zich weer normaal gedraagt.

Meer over verhuizen:

Een prijsinschatting binnen 5 minuten
Ontvang dezelfde dag een offerte
Profiteer vandaag nog van onze aanbieding: ontvang tot 30% korting op jouw verhuisdag!

Veelgestelde vragen over een verhuischecklist

Planten kunnen het beste verhuisd worden in stabiele, geïsoleerde dozen en door ze van tevoren goed water te geven, vooral bij lange afstanden, om stress te minimaliseren.

Voor de veiligheid van je nieuwe huis, overweeg sloten te vervangen en een veiligheidssysteem te installeren.

Om huisdieren voor te bereiden op een verhuizing, is het belangrijk om ze te laten wennen aan hun vervoersmiddel en stress te minimaliseren door hun routine zoveel mogelijk te behouden.

Neem contact op, of vraag een prijsindicatie aan

Wij vertellen je natuurlijk graag meer over onze diensten en werkwijze.
0900 - 1787
Offerte aanvragen