Verhuiskostenvergoeding WMO: wat zijn de regels?

Geschreven door: | Informatie

Verhuiskosten berekenen

Binnen 5 minuten een prijsindicatie
Dezelfde dag een gratis vrijblijvende offerte op maat
Met korting tot 30%!

Bent u door medische redenen genoodzaakt om uw woning te verlaten? Dit is natuurlijk ontzettend vervelend, maar komt helaas regelmatig voor. Het kan bijvoorbeeld zo zijn dat u niet meer goed kunt (trap-)lopen of de woning wordt door uw medische handicap te groot. Deze redenen kunnen ervoor zorgen dat u niet meer in uw huidige woning kunt blijven wonen of dat deze omgeving niet veilig genoeg meer is voor uw situatie. Een gedwongen verhuizing zit er dus aan te komen en u dient op zoek te gaan naar een andere woning.

Vaak heeft u tijdens deze verhuizing ook nog eens hulp nodig van een verhuisbedrijf, omdat u hier zelf niet meer tot in staat bent. De kosten kunnen dus hoog oplopen door deze medische redenen. Maar wanneer heeft nu recht op een verhuiskostenvergoeding?

Verhuiskostenvergoeding door gezondheidsredenen

Heel vervelend, maar helaas veelvoorkomend: een woning is niet langer geschikt voor uw medische situatie. Als u plots last krijgt van uw gezondheid, waardoor uw huidige woning niet langer passend is in de situatie, kan dit een verhuizing tot gevolg hebben. U moet onverwachts op zoek naar een nieuwe woning. Een woning die wel geschikt is voor uw gezondheid. Het kan bijvoorbeeld zo zijn dat u plots niet meer in staat bent om trap te lopen of andere bewegingen uit te voeren. Omdat u vaak zelf niet te middelen en kracht hebt om de verhuizing uit te voeren, dient u hier een verhuishulp voor in te schakelen. Deze medische situatie zorgt dus voor alsmaar oplopende kosten. Kosten waar u niet altijd de financiële ruimte voor hebt. Voor deze gevallen kunt u een verhuiskostenvergoeding vanuit de Wet Maatschappelijke Ondersteuning (WMO) aanvragen.

Wat is een verhuiskostenvergoeding WMO?

Een verhuiskostenvergoeding WMO is een tegemoetkoming voor de verhuiskosten en inrichtingskosten. U hebt recht op deze vergoeding als u door medische redenen genoodzaakt bent om te verhuizen. Dit kan bijvoorbeeld omdat de woning niet rolstoelvriendelijk is of geen traplift heeft. Als uw gezondheid ertoe leidt dat er een gedwongen verhuizing op de planning staat, kunt u deze verhuiskostenvergoeding WMO aanvragen. Zo worden (een deel van) uw kosten dus gedekt, waardoor de (financiële) schade van uw situatie dus beperkt blijft.

Wat zijn de voorwaarden voor een verhuiskostenvergoeding WMO?

Er zijn bepaalde voorwaarden verbonden aan de verhuiskostenvergoeding WMO. Om recht te hebben en dus in aanspraak te komen voor deze vergoeding, is het belangrijk dat u aan deze voorwaarden voldoet. De criteria luiden als volgt:

  • U hebt een langdurige medische problemen, die u beperken in het normale gebruik van uw woning. Door deze beperkingen is het medisch noodzakelijk om uit uw woning te verhuizen. U was nog niet bekend met deze beperkingen toen u uw huidige woning accepteerde. De medische problemen zijn aantoonbaar.
  • U woont op zichzelf en verhuist ook naar een zelfstandige woning, waar u het gehele jaar mag wonen.
  • U verhuist naar een woning binnen Nederland.
  • De huur is nog niet opgezegd of de woning is nog niet verkocht.

Voorrang op woningen door een verhuiskostenvergoeding

Als blijkt dat u recht hebt op de vergoeding, kunt u, bovenop de financiële tegemoetkoming, ook voorrang krijgen op woningen met een speciaal label. Let wel op: u ontvangt geen medische urgentie. Deze urgentie moet ook apart worden aangevraagd. Wel krijgt u voorrang. De rangvolgorde is als volgt bepaald: eerst de medisch urgenten, dan de WMO-indicatie en tot slot de 65-plussers (seniorenverhuizing). Met een verhuiskostenvergoeding kunt u bijvoorbeeld eerder aan een rolstoelgeschikte woning, seniorenwoning of benedenwoning komen. Echter is het bij de verhuiskostenvergoeding wel vereist dat u verhuist naar een zelfstandige woning. Als deze woning zich in een verzorgingstehuis bevindt, leeft u dus niet zelfstandig en zal u geen recht hebben op de tegemoetkoming.

Hoe kunt u een verhuiskostenvergoeding WMO aanvragen?

U kunt een verhuiskostenvergoeding aanvragen in uw huidige woonplaats. Dit doet u bij het WMO-loket van uw gemeente. Het maakt hiervoor niets uit als u naar een andere gemeente verhuist. Met uw gemeente kunt u op deze manier samen naar een oplossing zoeken. Zo kan er bijvoorbeeld ook gekeken worden of er in uw huidige woning aanpassingen gemaakt kunnen worden. De tegemoetkoming vraagt u aan op het moment dat u op zoek gaat naar een nieuwe woning.

Student Verhuis Service helpt bij uw verhuizing

Zorgen uw medische redenen ervoor dat u genoodzaakt bent om uw huidige woning te verlaten? Kunt u geen trap meer lopen of belemmert uw gezondheid het normale dagelijks gebruik van uw woning? Dan staat er binnenkort waarschijnlijk een verhuizing op de planning. Student Verhuis Service helpt u graag met een zorgeloze verhuizing. Wij nemen alles uit handen en zorgen ervoor dat u geen stress ervaart. Wij verhuizen uw gehele inboedel met veel discretie naar uw nieuwe locatie. De woonplaats maakt voor Student Verhuis Service niets uit. Wij zijn actief als verhuisbedrijf in AmsterdamRotterdamUtrecht en vele andere plaatsen in Noord- en Zuid Holland.

Verhuiskostenvergoeding gebruiken

Bij Student Verhuis Service staan we voor een goedkope en snelle verhuizing. Door onze efficiënte werkwijze weten wij de kosten laag te houden en een goedkope verhuizing aan te bieden. Wij begrijpen dat u in deze vervelende periode door medische problemen weinig financiële ruimte hebt voor hoge verhuiskosten. Bij ons zit u voor een goedkope verhuizing dus aan het goede adres. Bij Student Verhuis Service werken we met studenten: hardwerkende werknemers die voor een relatief laag bedrag uw verhuizing kunnen uitvoeren. Zo kunt u uw verhuiskostenvergoeding dus efficiënt besteden. Is er spoed vereist door uw medische situatie? Dan helpen wij u graag zo snel mogelijk bij deze spoedverhuizing.

Ben jij benieuwd wat wij voor u kunnen betekenen? Vraag nu een offerte aan, zodat wij u een te verwachten kostenplaatje op kunnen sturen. Graag helpen we uw medische verhuizing vloeiend te laten verlopen.

Blijf op de hoogte en volg ons op sociale media

Neem contact op, of vraag een offerte aan.

Wij vertellen u natuurlijk graag meer over onze diensten en werkwijze.