Verhuiskostenvergoeding WMO: wat zijn de regels?

Geschreven door: | Informatie

Download onze verhuischecklist

DD slash MM slash JJJJ

Ben je door medische redenen genoodzaakt om je woning te verlaten? Dit is natuurlijk ontzettend vervelend, maar komt helaas regelmatig voor. Het kan bijvoorbeeld zo zijn dat je niet meer goed kunt (trap-)lopen of de woning wordt door jouw medische handicap te groot. Deze redenen kunnen ervoor zorgen dat je niet meer in je huidige woning kunt blijven wonen of dat deze omgeving niet veilig genoeg meer is voor jouw situatie. Een gedwongen verhuizing zit er aan te komen en dus dien je op zoek te gaan naar een andere woning.

Vaak heb je tijdens deze verhuizing ook nog eens hulp nodig van een verhuisbedrijf, omdat je hier zelf niet meer tot in staat bent. De kosten kunnen dus hoog oplopen door deze medische redenen. Maar wanneer heb je recht op een verhuiskostenvergoeding?

Verhuiskostenvergoeding door gezondheidsredenen

Heel vervelend, maar helaas veelvoorkomend: een woning is niet langer geschikt voor jouw medische situatie. Als je plots last krijgt van je gezondheid, waardoor je huidige woning niet langer passend is in de situatie, kan dit een verhuizing tot gevolg hebben. Je moet onverwachts op zoek naar een nieuwe woning. Een woning die wel geschikt is voor jouw gezondheid. Het kan bijvoorbeeld zo zijn dat je plots niet meer in staat bent om trap te lopen of andere bewegingen uit te voeren. Omdat je vaak zelf niet de middelen en kracht hebt om de verhuizing uit te voeren, dien je hier een verhuishulp voor in te schakelen. Deze medische situatie zorgt dus voor alsmaar oplopende kosten. Kosten waar je niet altijd de financiële ruimte voor hebt. Voor deze gevallen kun je een verhuiskostenvergoeding vanuit de Wet Maatschappelijke Ondersteuning (WMO) aanvragen.

Wat is een verhuiskostenvergoeding WMO?

Een verhuiskostenvergoeding WMO is een tegemoetkoming voor de verhuiskosten en inrichtingskosten. Je hebt recht op deze vergoeding als je door medische redenen genoodzaakt bent om te verhuizen. Dit kan bijvoorbeeld omdat de woning niet rolstoelvriendelijk is of geen traplift heeft. Als je gezondheid ertoe leidt dat er een gedwongen verhuizing op de planning staat, kun je deze verhuiskostenvergoeding WMO aanvragen. Zo worden (een deel van) jouw kosten dus gedekt, waardoor de (financiële) schade van de situatie dus beperkt blijft.

Wat zijn de voorwaarden voor een verhuiskostenvergoeding WMO?

Er zijn bepaalde voorwaarden verbonden aan de verhuiskostenvergoeding WMO. Om recht te hebben en dus in aanspraak te komen voor deze vergoeding, is het belangrijk dat je aan deze voorwaarden voldoet. De criteria luiden als volgt:

  • Je hebt een langdurige medische problemen, die je beperken in het normale gebruik van jouw woning. Door deze beperkingen is het medisch noodzakelijk om uit de woning te verhuizen. Je was nog niet bekend met deze beperkingen toen je jouw huidige woning accepteerde. De medische problemen zijn aantoonbaar.
  • Je woont op jezelf en verhuist ook naar een zelfstandige woning, waar je het gehele jaar mag wonen.
  • Je verhuist naar een woning binnen Nederland.
  • De huur is nog niet opgezegd of de woning is nog niet verkocht.

Voorrang op woningen door een verhuiskostenvergoeding

Als blijkt dat je recht hebt op de vergoeding kun je, bovenop de financiële tegemoetkoming, ook voorrang krijgen op woningen met een speciaal label. Let wel op: je ontvangt geen medische urgentie. Deze urgentie moet ook apart worden aangevraagd. Wel krijg je voorrang. De rangvolgorde is als volgt bepaald: eerst de medisch urgente, dan de WMO-indicatie en tot slot de 65-plussers (seniorenverhuizing).

Met een verhuiskostenvergoeding kun je bijvoorbeeld eerder aan een rolstoel-geschikte woning, seniorenwoning of benedenwoning komen. Echter is het bij de verhuiskostenvergoeding wel vereist dat je verhuist naar een zelfstandige woning. Als deze woning zich in een verzorgingstehuis bevindt, leef je dus niet zelfstandig en zal je geen recht hebben op de tegemoetkoming.

Hoe kun je een verhuiskostenvergoeding WMO aanvragen?

Je kan een verhuiskostenvergoeding aanvragen in jouw huidige woonplaats. Dit doe je bij het WMO-loket van jouw gemeente. Het maakt hiervoor niets uit als je naar een andere gemeente verhuist. Met jouw gemeente kun je op deze manier samen naar een oplossing zoeken. Zo kan er bijvoorbeeld ook gekeken worden of er in jouw huidige woning aanpassingen gemaakt kunnen worden. De tegemoetkoming vraag je aan op het moment dat je op zoek gaat naar een nieuwe woning.

Ontvang onze verhuischecklist gratis per mail!

Voer hieronder je gegevens in om direct de exclusieve Verhuischecklist van Student Verhuis Service per mail te krijgen!

Ontvang tips die elke verhuizing tot een succes maken, inbegrepen in onze checklist.

DD slash MM slash JJJJ

Student Verhuis Service helpt bij jouw verhuizing

Zorgen jouw medische redenen ervoor dat je genoodzaakt bent om jouw huidige woning te verlaten? Kun je geen trap meer lopen of belemmert jouw gezondheid het normale dagelijks gebruik van jouw woning? Dan staat er binnenkort waarschijnlijk een verhuizing op de planning. Student Verhuis Service helpt je graag met een zorgeloze verhuizing. Wij nemen alles uit handen en zorgen ervoor dat je geen stress ervaart. Wij verhuizen jouw gehele inboedel met veel discretie naar de nieuwe locatie. De woonplaats maakt voor Student Verhuis Service niets uit. Wij zijn actief als verhuisbedrijf in AmsterdamRotterdamUtrecht en vele andere plaatsen in Noord- en Zuid Holland.

Verhuiskostenvergoeding gebruiken

Bij Student Verhuis Service staan we voor een goedkope en snelle verhuizing. Door onze efficiënte werkwijze weten wij de kosten laag te houden en een goedkope verhuizing aan te bieden. Wij begrijpen dat je in deze vervelende periode door medische problemen weinig financiële ruimte hebt voor hoge verhuiskosten. Bij ons ben je voor een goedkope verhuizing dus aan het goede adres. Bij Student Verhuis Service werken we met studenten: hardwerkende werknemers die voor een relatief laag bedrag jouw verhuizing kunnen uitvoeren. Zo kun je jouw verhuiskostenvergoeding dus efficiënt besteden. Is er spoed vereist door je medische situatie? Dan helpen wij je graag zo snel mogelijk bij deze spoedverhuizing.

Ben jij benieuwd wat wij voor jou kunnen betekenen? Vraag nu een offerte aan, zodat wij jou een te verwachten kostenplaatje op kunnen sturen. Graag helpen we jouw medische verhuizing vloeiend te laten verlopen.

Veelgestelde vragen over verhuiskosten vergoeding

Als je niet in aanmerking komt voor een WMO-verhuiskostenvergoeding, zijn er mogelijk andere ondersteuningsvormen of fondsen waarop je een beroep kunt doen, afhankelijk van je omstandigheden. Voor specifieke informatie is het raadzaam contact op te nemen met je gemeente.

Een vergoeding voor een tijdelijke verhuizing is mogelijk, afhankelijk van je specifieke situatie en de beoordeling door de gemeente.

Het proces voor het aanvragen en goedkeuren van een WMO-verhuiskostenvergoeding varieert per gemeente, maar het kan enkele weken tot maanden duren.

Blijf op de hoogte en volg ons op sociale media

Neem contact op, of vraag een prijsindicatie aan

Wij vertellen je natuurlijk graag meer over onze diensten en werkwijze.
0900 - 1787
Verhuiskosten berekenen