Verhuiskostenvergoeding van verhuurder: dit is hoe het werkt

Geschreven door: | Informatie

Download onze verhuischecklist

DD slash MM slash JJJJ

In sommige gevallen hebt u recht op een verhuiskostenvergoeding van uw verhuurder. In deze blog vertellen wij u wanneer u voor zo’n vergoeding in aanmerking komt.

LET OP: er zijn verschillende soorten verhuiskostenvergoedingen. De centrale vraag hierbij is: van wie krijgt u de vergoeding? Dit zijn de verschillende mogelijkheden:

 • u krijgt verhuiskostenvergoeding van uw verhuurder;
 • u krijgt verhuiskostenvergoeding van de gemeente;
 • u krijgt verhuiskostenvergoeding van uw baas.

Deze blog gaat alleen over de verhuiskostenvergoeding die u van uw verhuurder krijgt.

Verhuiskostenvergoeding van verhuurder: wat is het?

Met een verhuiskostenvergoeding van uw verhuurder bedoelen we een geldbedrag dat u krijgt van uw verhuurder als u tegen uw wil moet verhuizen. De verhuurder betaalt u dan een vergoeding als compensatie van de kosten die u moet maken als u gaat verhuizen, zowel voor de verhuizing zelf als voor het inrichten van uw nieuwe woning.

Een verhuiskostenvergoeding krijgt u bijvoorbeeld als uw verhuurder de woning waar u woont, laat slopen of renoveren en u hierdoor moet verhuizen.

 

Wanneer heb ik recht op verhuiskostenvergoeding?

U hebt niet zomaar recht op een verhuisvergoeding. U moet aan bepaalde voorwaarden voldoen om van uw verhuurder een vergoeding te krijgen.

Voorwaarden waaraan u moet voldoen:

 • u moet gedwongen verhuizen buiten uw eigen schuld om en u hebt niet de keuze om in uw huidige woning te blijven wonen;
 • u huurt een woning, een standplaats of een woonwagen, dus geen losse kamer;
 • de werkzaamheden die uitgevoerd moeten worden, zijn geen dringende werkzaamheden die niet uitgesteld kunnen worden.

Voorbeelden: hebt u recht op verhuiskostenvergoeding?

Hieronder vindt u in het kort enkele praktijksituaties, met het antwoord op de vraag of u in zo’n situatie recht hebt op verhuiskostenvergoeding.

 • De verhuurder of woningbouwvereniging zet u uit huis omdat u wangedrag vertoont of een huurachterstand hebt.

In dit geval hebt u geen recht op een vergoeding voor uw verhuizing.

 • U besluit zelf te verhuizen of u krijgt de keuze om te blijven maar wilt toch (tijdelijk) verhuizen.

Ook nu hebt u geen recht op een verhuiskostenvergoeding.

 • U moet verhuizen vanwege een renovatie die de verhuurder heeft ingepland, en u hebt niet de optie om te blijven.

Uw verhuurder dient u een verhuiskostenvergoeding te betalen.

 • U moet verhuizen vanwege een renovatie waarom u zelf hebt gevraagd bij de verhuurder.

Hoewel u zelf om de renovatie hebt gevraagd, dient uw verhuurder u toch een vergoeding te betalen.

 • Vanwege een renovatie moet u tijdelijk verhuizen, en u kunt dus na de renovatie weer terugverhuizen naar uw oude huurwoning.

In dit geval hebt u recht op verhuiskostenvergoeding. Wel ontvangt u slechts een keer een vergoeding, hoewel u twee keer verhuist.

Verhuiskostenvergoeding: ook bij een particuliere verhuurder?

Het maakt niet uit of u bij een particuliere verhuurder huurt of bij een woningbouwvereniging: als aan de voorwaarden voldaan wordt, hebt u recht op een verhuiskostenvergoeding.

Wat is de hoogte van de verhuiskostenvergoeding?

Verhuiskostenvergoeding die u van uw verhuurder ontvangt als u aan bepaalde voorwaarden voldoet, is bij de wet geregeld. Daarom spreken we ook wel van een wettelijke verhuiskostenvergoeding.

Niet enkel de voorwaarden, maar ook het minimumbedrag dat uw verhuurder u dient te vergoeden, is wettelijk vastgelegd. De minimale hoogte van de verhuiskostenvergoeding wordt elk jaar per 1 maart opnieuw vastgesteld.

Voor verhuizingen vanaf 28 februari 2019 is het minimumbedrag van de verplichte verhuisvergoeding €6095.

Betaling in natura

Uw verhuurder kan u aanbieden om uw verhuizing in natura te vergoeding. Hij kan u bijvoorbeeld de verhuizing uit handen nemen of uw nieuwe woning voor u schilderen of behangen.

U kunt dit voorstel als huurder weigeren en alsnog om de minimumvergoeding vragen. De verhuurder is dan verplicht om u het hierboven genoemde minimumbedrag te betalen.

Gedwongen verhuizen, en nu?

Hoewel u misschien recht hebt op een verhuiskostenvergoeding, brengt een verhuizing alsnog een hoop ongemak met zich mee. Student Verhuis Service staat u graag terzijde en maakt dat u uw verhuizing zorgeloos tegemoet kunt zien.

Waar u ook vandaan of naartoe verhuist: onze verhuizers staan voor u klaar. Ook voor een spoedverhuizing kunt u bij ons terecht.

Neem snel contact met ons op voor meer informatie. U kunt ook direct de kosten voor uw verhuizing berekenen met onze handige online tool waarmee u snel berekent wat uw verhuizing kost.

Wij zetten ons er altijd voor in om verhuizingen voor iedereen betaalbaar te houden. Meer weten over de kosten van verhuizingen? Lees dan onze pagina Kosten verhuisbedrijf.

Wilt u een offerte aanvragen? Zet dan uw berekening in de online tool met een druk op de knop om in een offerteaanvraag bij Student Verhuis Service.

Wij bieden iedereen een verhuizing voor een studentenprijs!

Neem contact op, of vraag een prijsindicatie aan

Wij vertellen je natuurlijk graag meer over onze diensten en werkwijze.
0900 - 1787
Verhuiskosten berekenen