Objectvergunning Amsterdam aanvragen bij verhuizing of verbouwing: hoe werkt dat?

Geschreven door: | Informatie

Download onze verhuischecklist

DD slash MM slash JJJJ

In deze blog bespreken we de objectvergunning Amsterdam. U kunt op deze pagina nagaan of u een objectvergunning nodig hebt voor uw verhuizing in Amsterdam. Ook als u van plan bent te verbouwen, komt deze informatie van pas. U vindt hieronder duidelijk uitgelegd wanneer u een zogenaamde objectmelding doet en wanneer u een objectvergunning nodig hebt.

Op zoek naar informatie over parkeervergunningen tijdens uw verhuizing?

Eerder schreven we al een blog Parkeervergunning verhuizen Amsterdam, waarin we ingingen op de vraag wanneer u een parkeervergunning of andersoortige vergunning specifiek voor de verhuiswagen nodig hebt voor uw verhuizing binnen, vanuit of naar Amsterdam.

In de blog over parkeervergunningen behandelden wij bijvoorbeeld het type vergunning of ontheffing dat u nodig hebt als u:

 • Parkeervakken wilt reserveren voor de verhuiswagen of wilt parkeren op het trottoir;
 • De weg wilt laten afzetten;
 • Met de verhuiswagen wilt rijden op plekken waar dat normaal niet is toegestaan.

Objecten plaatsen in Amsterdam

In de huidige blog gaan we dieper in op het ‘reserveren’ van ruimte op de Amsterdamse straten die u nodig hebt tijdens uw verhuizing of verbouwing voor andere zaken dan de verhuiswagen(s). Zo kunt u ruimte nodig hebben om een verhuislift te plaatsen tijdens uw verhuizing, of een puincontainer of mobiel toilet tijdens uw verbouwing. Hiervoor volstaat soms een objectmelding, maar soms is het verplicht een objectvergunning aan te vragen.

Maar wanneer hebt u een objectvergunning nodig? U wilt bijvoorbeeld een container plaatsen, is een vergunning dan nodig? Of als u een verhuislift op de stoep voor uw appartementencomplex wilt plaatsen, hebt u dan een vergunning nodig?

Wij behandelen allereerst de vraag wanneer een objectmelding volstaat en gaan vervolgens in op de objectvergunning.

Objectmelding Amsterdam

Een objectmelding is een gratis melding die u doet bij de gemeente Amsterdam als u een object wilt plaatsen op de stoep of op een of twee parkeervakken.

Een objectmelding doen volstaat als u een van de volgende objecten wilt plaatsen:

 • Bouwmateriaal
 • Bouwhek
 • Rolsteiger
 • Mobiel toilet
 • Generator
 • Container voor puin of afval
 • Hoogwerker zonder kenteken
 • Verhuislift zonder kenteken

Wat zijn de voorwaarden voor een objectmelding?

Valt uw object in één van de bovenstaande categorieën, dan is het voldoende om een objectmelding bij de gemeente Amsterdam te doen. U moet dan wel ook aan de volgende voorwaarden voldoen:

 • U plaatst het object vanwege een verhuizing of verbouwing;
 • U plaatst maximaal 3 objecten tegelijkertijd;
 • U gebruikt maximaal 2 parkeervakken;
 • Uw object is maximaal 2,4 meter breed, 4,5 meter lang en 2,75 meter hoog. Voor rolsteigers en verhuisliften geldt deze beperking in afmetingen niet;
 • Het object wordt op de stoep of op 1 of maximaal 2 parkeervakken geplaatst;
 • Plaatst u een puincontainer op de stoep, dan moeten er rijplaten onder liggen;
 • U mag maximaal 3 meldingen per 12 maanden doen voor 1 werklocatie;
 • In winkelstraten mogen containers in de weekenden en op feestdagen niet blijven staan;
 • Elk object mag maximaal 7 dagen blijven staan;
 • Op Koningsdag of op 31 december mag u geen objecten plaatsen of laten staan.
 • Woningen, bedrijven, reclame-uitingen en herdenkingsmonumenten moeten goed zichtbaar en toegankelijk blijven;
 • Op de stoep moet minimaal 1,5 meter overblijven voor voetgangers om te kunnen passeren. In winkelstraten geldt dat dit minstens 2 meter moet zijn;
 • Plaatst u een steiger, dan moeten voetgangers eronderdoor kunnen lopen. De hoogte van de doorgang moet minstens 2,3 meter zijn en de breedte moet ten minste 0,85 meter zijn;
 • De afstand tussen het object en eventuele bomen en groenvoorzieningen, straathoeken (gemeten vanaf de hoek van de gevel), oversteekplaatsen voor voetgangers, trambaan (gemeten vanaf de buitenste spoorstaven aan de buitenzijde van de trambaan), kabelkasten, transformatorhuisjes, tram- en bushaltes moet minimaal 2,5 meter bedragen.

Een objectmelding is gratis en kan online gedaan worden op de website van de gemeente Amsterdam. U moet de melding doen voordat u het object daadwerkelijk plaatst. Dit kan tot 5 minuten voor plaatsing.

Als u het meldingsformulier invult, kan het zijn dat u voor uw straat altijd een objectvergunning nodig hebt, ook als u aan de bovenstaande voorwaarden voldoet. Het formulier geeft dit dan automatisch aan. Lees hieronder meer over de objectvergunning.

Objectvergunning Amsterdam

Voldoet u niet aan de bovenstaande voorwaarden? Dan is een objectmelding bij de gemeente Amsterdam niet voldoende en moet u een objectvergunning Amsterdam aanvragen.

Wat zijn de voorwaarden voor een objectvergunning?

Een objectvergunning is sowieso nodig als u een object wilt plaatsen op de openbare weg en uw object voldoet niet aan de bovenstaande voorwaarden voor een objectmelding.

Verhuislift plaatsen Amsterdam: objectmelding of objectvergunning?

Let op: wilt u een verhuislift plaatsen in Amsterdam? Dan hebt u óf voldoende aan een objectmelding óf u hebt een objectvergunning nodig:

 • Verhuislift zonder kenteken: een objectmelding volstaat;
 • Verhuislift met kenteken: om een verhuislift met kenteken te mogen plaatsen in Amsterdam, hebt u een objectvergunning nodig.

Belangrijk om te weten hierbij is dat een objectmelding aanvragen of een objectvergunning hebben aangevraagd nog niet betekent dat de plek waar u uw verhuislift wilt neerzetten, ook daadwerkelijk vrij is. Hebt u bijvoorbeeld een parkeerplaats op het oog en hebt u daarvoor een objectvergunning aangevraagd en verkregen? Dan betekent dit NIET dat de parkeerplaats ook daadwerkelijk voor u wordt afgezet. U dient het parkeervak nog apart te reserveren. U leest er meer over in onze blog over parkeervergunningen in de gemeente Amsterdam.

Kosten objectvergunning Amsterdam

De kosten voor de aanvraag van een objectvergunning aanvragen in Amsterdam zijn afhankelijk van de periode dat u het object wilt plaatsen.

 • Object plaatsen voor 2 weken of korter: 150 euro
 • Elke volgende week: 75 euro
 • Object plaatsen voor 4 maanden: 750 euro

De facturatiekosten voor elke objectvergunningsmelding bedragen 20 euro.

Hoe kan ik een objectvergunning aanvragen?

Een objectvergunning voor uw verhuizing of verbouwing in Amsterdam aanvragen kan online of via het Stadsloket. U moet uw aanvraag minstens een week van tevoren indienen. U hebt sowieso een situatieschets nodig om uw aanvraag in te dienen, neem deze dan ook mee als u uw aanvraag bij het Stadsloket gaat indienen.

De reactietijd van de gemeente Amsterdam verschilt per aanvraag. Vraagt u een vergunning aan voor een datum over een maand of langer, dan kan het zijn dat u soms 2 weken wacht op reactie. Zorg er in ieder geval voor dat u uw vergunning ruim op tijd aanvraagt. Zo voorkomt u dat u te laat bent met het indienen van een tweede aanvraag als de eerste onverhoopt wordt afgewezen.

LET OP: u krijgt nooit geld terug!

De kosten die u betaalt voor een objectvergunning Amsterdam, zijn de kosten voor de aanvraag, dus niet voor de objectplaatsing zelf. Dit houdt in dat u ook betaalt als uw aanvraag afgewezen wordt. Wees daarom zeer zorgvuldig bij de aanvraag van uw objectvergunning! Zo voorkomt u dat uw aanvraag afgewezen wordt omdat deze niet volledig is en dat u uw geld kwijt bent.

Ook als u uiteindelijk toch uw vergunning niet gebruikt of als er iemand op de door u gereserveerde plek staat en de handhaving niet snel genoeg ter plekke is om dit voertuig af te slepen, betaalt u alsnog voor uw vergunning.

Let op: ook in andere steden kunt u een vergunning nodig hebben!

Gaat u verhuizen vanuit, naar of binnen een andere stad dan Amsterdam? Dan kan het zijn dat u ook een objectvergunning of bijvoorbeeld een parkeervergunning nodig hebt voor uw verhuizing.

Student Verhuis Service is niet alleen dagelijks actief in Amsterdam, maar werkt ook met grote regelmaat als bijvoorbeeld

Wij denken hierin graag met u mee. Neem gerust contact met ons op!

Ontvang onze verhuischecklist gratis per mail!

Voer hieronder je gegevens in om direct de exclusieve Verhuischecklist van Student Verhuis Service per mail te krijgen!

Ontvang tips die elke verhuizing tot een succes maken, inbegrepen in onze checklist.

DD slash MM slash JJJJ

Hulp nodig bij uw objectvergunning aanvragen?

Bij Student Verhuis Service vragen we bijna dagelijks objectvergunningen in Amsterdam aan voor onze klanten. Het aanvragen van Amsterdamse objectvergunningen is een extra service die wij leveren als aanvulling op onze normale dienstverlening. U kunt bijvoorbeeld een objectvergunning door ons laten aanvragen als u ons inschakelt voor uw:

De kosten voor de aanvraag van een objectvergunning door Student Verhuis Service bedragen 50 euro (excl. btw). Wij bieden geen garantie dat de vergunning door de gemeente Amsterdam wordt goedgekeurd, maar hebben wel veel ervaring met vergunningsaanvragen en zetten deze opgedane kennis graag voor u in.

Om uw vergunning voor uw objectplaatsing aan te vragen, hebben wij van u een machtiging nodig. Neem gerust contact met ons op als u ons als verhuizer wilt inschakelen en vermeld erbij dat u ook uw objectvergunning (en/of ontheffingen die u nodig hebt voor uw verhuizing) door ons wilt laten aanvragen.

Neem contact op, of vraag een prijsindicatie aan

Wij vertellen je natuurlijk graag meer over onze diensten en werkwijze.
0900 - 1787
Verhuiskosten berekenen