Parkeervergunning verhuizen Amsterdam: heb ik een parkeervergunning nodig?

U hebt een tijdje geleden het koop- of huurcontract voor uw nieuwe woning getekend en de verhuizing komt snel dichterbij: binnenkort woont u in uw nieuwe woning in Amsterdam!

Voor het zover is, moet de verhuizing echter nog plaatsvinden. Misschien hebt u al een verhuisbedrijf geregeld voor uw verhuizing in Amsterdam of bent u zich aan het oriënteren op de goedkoopste en slimste manier om te verhuizen.

Een van de zaken die u voor uw verhuizing moet regelen, is het aanvragen van een parkeervergunning voor verhuizing in Amsterdam. Of u door te verhuizen Amsterdam nu verlaat, naar Amsterdam komt of binnen Amsterdam verhuist, en in welke wijk u ook in- of uitlaadt: in Amsterdam zult u een parkeervergunning nodig hebben voor de verhuiswagen.

In deze blog geven we antwoord op al uw vragen omtrent parkeervergunningen voor uw verhuizing in Amsterdam.

Let op: we gaan hier enkel in op (parkeer)ontheffingen voor de verhuiswagen die u eventueel nodig hebt voor uw verhuizing. Naast deze ontheffingen voor de verhuiswagen moet u vrijwel zeker een objectmelding of objectvergunning aanvragen  voor de werkruimte die u gebruikt tijdens uw verhuizing, waarbij verhuismateriaal en/of een verhuislift op stoepen of fietspaden geplaatst worden.

Ontheffing parkeren voor tijdens uw verhuizing: nodig of niet?

Allereerst is de vraag: is een (parkeer)vergunning nodig voor de verhuiswagen? Het kan zo zijn dat u zowel voor uw laadplaats als voor uw losplaats, dus zowel bij uw oude als uw nieuwe woning, een ontheffing nodig hebt.

Een ontheffing is nodig in de volgende gevallen:

 • Als er geen parkeervakken zijn die u kunt gebruiken voor het laden of lossen van de verhuiswagen;
 • Als u parkeervakken expliciet wilt reserveren voor de verhuiswagen;
 • Als u de weg wilt laten afzetten omdat u anders geen plek hebt om te laden of lossen;
 • Als u ergens wilt rijden waar dat normaal niet toegestaan is (bijvoorbeeld op een trottoir of in een gebied dat afgezet is met (verzinkbare) paaltjes).

Parkeren verhuiswagen in Amsterdam: dit zijn de regels

Er zijn twee verschillende soorten ontheffingen die van toepassing kunnen zijn als u in Amsterdam verhuist en daarvoor plek nodig hebt voor uw verhuiswagen of ergens wilt komen met de verhuiswagen waar dat normaal gesproken niet toegestaan is:

 • RVV Verkeersontheffing
 • TVM

RVV Verkeersontheffing aanvragen

Bij de Gemeente Amsterdam dient u een RVV (Reglement Verkeersregels en Verkeerstekens) Verkeersontheffing in als u ergens wilt rijden waar dat normaal niet mag (op de stoep of een weg die afgesloten is door middel van paaltjes bijvoorbeeld) of als u een ontheffing voor parkeren op het trottoir nodig hebt.

Een RVV Verkeersontheffing aanvragen kunt u online doen via de website van de gemeente Amsterdam.

Een RVV Verkeersontheffing vraagt u aan voor één bepaald stadsdeel. U kunt dus met de ontheffing parkeren of rijden in één bepaald stadsdeel op de door u aangevraagde manier. Wilt u met de verhuiswagen in meerdere stadsdelen rijden, laden of lossen op plekken waar dat normaal gesproken niet mag, dan hebt u hiervoor een RVV Verkeersontheffing nodig die geldig is in heel Amsterdam.

TVM aanvragen

Moet er een (gedeelte van de) weg worden afgezet omdat er anders geen ruimte is om de verhuiswagen te parkeren tijdens het laden of lossen? Dan dient u hiervoor een TVM (Tijdelijke Verkeersmaatregel) aan te vragen. Een TVM is ook wat u nodig hebt als u parkeervakken wilt reserveren om de verhuiswagen in of uit te laden.

Ook een TVM kunt u via de website van de gemeente Amsterdam aanvragen.

Let op! Er zijn strikte regels waaraan u moet voldoen als u parkeervakken hebt gereserveerd met een TVM:

 • U mag de gereserveerde parkeerplaatsen alleen gebruiken om te laden of te lossen;
 • Als u voor of na het laden of lossen wilt parkeren in de vakken, dient u hiervoor normaal parkeergeld te betalen. Doet u dit niet, dan kunt u hiervoor een boete krijgen.

Altijd een situatietekening bijvoegen

Dient u een aanvraag in voor een RVV Verkeersontheffing of een TVM, dan moet u deze aanvraag altijd voorzien van een duidelijke schets van de verkeerssituatie. Op de situatieschets moet onder andere zichtbaar zijn:

 • Op welke plek u uw verhuiswagen(s) zou neerzetten, dus waar precies uw verhuiswagen op de stoep of op gereserveerde parkeerplaatsen zou komen te staan (vermeld duidelijk de huisnummers van de panden in de straat);
 • Hoeveel ruimte er met de verhuiswagen(s) nog over zou zijn als deze op de stoep zou(den) staan;
 • De toegangsdeuren van omliggende huizen en winkels;
 • Waar een eventuele afzetting van de weg zou moeten komen en waar omleidingsborden geplaatst zouden moeten worden (laat hierbij ook duidelijk de huisnummers van de panden in de straat zien);
 • De afmetingen van de verhuiswagen(s).

Wilt u tijdens het verhuizen laden en lossen op de stoep, houd er dan rekening mee dat er minimaal nog 2 meter (in winkelstraten) of 1,5 meter (andere straten) in de breedte aan stoep overblijft voor voetgangers.

Wat kost een parkeervergunning aanvragen voor mijn verhuizing in Amsterdam?

De kosten voor het aanvragen van een RVV Verkeersontheffing of TVM worden ook wel leges genoemd. Leges zijn een vast bedrag dat u betaalt om uw aanvraag in behandeling te laten nemen door de gemeente. Let erop dat u de leges sowieso betaalt als u uw aanvraag indient. Ook als uw aanvraag wordt afgewezen, betaalt u het volle bedrag. Wees dus zorgvuldig als u ontheffingen aanvraagt! 

Vult u het online formulier van gemeente Amsterdam in om een RVV Verkeersontheffing en/of een TVM aan te vragen, dan berekent dit formulier automatisch de kosten van uw aanvraag.

Hieronder een kostenindicatie om een beeld te geven van wat verschillende ontheffingsaanvragen kosten:

 • RVV Verkeersontheffing aanvragen voor 1 tot 5 voertuigen op dezelfde locatie: 230 euro
 • TVM aanvragen voor afzetting van de weg voor 1, 2 of 3 dagen: 200 euro
 • 1 of 2 parkeervakken afzetten: 315 euro
 • 3 tot en met 6 parkeervakken afzetten: 324 euro
 • Voor alle ontheffingsaanvragen gelden facturatiekosten van 20 euro

Hier kunnen nog eventuele kosten bij komen die gemaakt worden om de weg af te zetten als dat nodig is. Denk aan de kosten voor het gebruik en de plaatsing van hekken en verkeersborden.

Voor alle ontheffingen geldt: deze moeten minimaal 7 werkdagen vóór de verhuisdatum worden aangevraagd.

Parkeervergunningen: ook vaak nodig bij verhuizing in andere steden!

Let op: ook in andere steden is vaak een parkeervergunning nodig voor de verhuiswagen! Student Verhuis Service is ook vaak actief als verhuisbedrijf Den Haag, verhuisbedrijf Utrecht of verhuisbedrijf Rotterdam en denkt graag met u mee op het gebied van parkeervergunningen, ook in deze steden.

TIP: zelf parkeervakken reserveren

Zoals u hierboven ziet, is een parkeervergunning voor verhuizen in Amsterdam of een ontheffing om op plaatsen te mogen rijden waar dat normaal niet is toegestaan, niet bepaald voordelig.

Hebt u in de buurt van uw oude of nieuwe woning bepaalde parkeervakken nodig om uw verhuiswagen kwijt te kunnen? Dan kunt u het ook slim aanpakken door de parkeervakken zelf te reserveren door uw eigen auto er te parkeren. Hebt u twee auto’s, dan kunt u twee naast elkaar gelegen parkeerplaatsen op die manier ‘reserveren’.

Als u buren of vrienden vraagt om hun auto op de parkeervakken daarnaast te parkeren, kunt u op deze manier meerdere vakken naast elkaar voor de verhuiswagen(s) vrijhouden. Let er wel op dat u voor deze manier van ‘reserveren’ van de parkeervakken wel gewoon parkeergeld betaalt!

Ervaren verhuizers helpen u graag

Een parkeervergunning voor uw verhuizing in Amsterdam aanvragen kan een heel uitzoekwerk zijn. Juist als de verhuizing dichterbij komt, zit u vaak niet te wachten op extra onzekerheid. Student Verhuis Service neemt u graag die onzekerheid uit handen en kan u alles vertellen over parkeervergunningen voor uw verhuizing vanuit, in of naar Amsterdam.

Ook in het geval van bijvoorbeeld een ontruiming die snel geregeld moet worden of een spoedverhuizing kunt u een parkeervergunning in Amsterdam nodig hebben. Ook als er haast bij is, kunnen de verhuizers van Student Verhuis Service snel in actie komen voor u.

Hebt u vragen over parkeervergunningen of over verhuizen in het algemeen? Wij helpen u graag verder, neem gerust contact met ons op!