Wanneer heb je recht op verlof voor een verhuizing?

Geschreven door: | Tips

Download onze verhuischecklist

DD slash MM slash JJJJ

Veel mensen weten niet dat zij recht hebben op verlof voor een verhuizing. Bijzonder verlof is niet vastgelegd in de wet en daarom is het zeker de moeite waard om je cao of arbeidsvoorwaarden te raadplegen. Verhuizen in een ingrijpende gebeurtenis die veel tijd en energie kost, dus als je jouw verhuizing het liefst zelf regelt is het wel zo fijn om daarvoor vrij te nemen. Er zijn werkgevers waarbij je 2 verlofdagen per jaar mag opnemen voor een verhuizing. Sommige werknemers hebben zelfs recht op een verhuisvergoeding, dus lees snel verder en ontdek hoe jij slim gebruik kan maken van verlof en vergoedingen voor een verhuizing.

Bijzonder verlof voor verhuizen of onbetaald verlof?

In Nederland is het vaak mogelijk om bijzonder verlof aan te vragen voor buitengewone situaties in je privéleven, zoals een begrafenis, huwelijk of verhuizing. Zo hoef je geen reguliere vrije dagen te gebruiken voor je verhuizing, maar krijg je wel doorbetaald. Bijzonder verlof voor verhuizen is helaas niet wettelijk geregeld, dus niet iedereen heeft er recht op. Je moet dus controleren of er in jouw cao een aparte regeling is opgenomen voor bijzonder verlof. Als dit niet het geval is, vind je de afspraken meestal in je arbeidsovereenkomst of in het bedrijfsreglement. Kom je er niet uit? Om zeker te weten of je recht hebt op bijzonder verlof kun je het beste even de personeelsafdeling binnenlopen. Zij weten precies welke afspraken er gelden.

Het is belangrijk op te merken dat bijzonder verlof doorgaans beperkt is tot een specifiek aantal dagen per jaar en dat het gebruik ervan afhankelijk kan zijn van de aard van de gebeurtenis. Het is verstandig om de regels en richtlijnen met betrekking tot bijzonder verlof binnen je organisatie goed te begrijpen, zodat je op de juiste manier gebruik kunt maken van deze voorziening wanneer dat nodig is. Voor meer informatie over bijzonder verlof kun je ook de website van de rijksoverheid raadplegen.

Jouw verlof voor verhuizing opnemen

Heb je recht op verlof voor de verhuizing en wil je hier gebruik van maken? Laat de personeelsafdeling dan tijdig weten dat je jouw bijzonder verlof wil opnemen voor het verhuizen. Let er wel op dat je maximaal twee dagen per jaar bijzonder verlof kunt nemen. Als je verwacht meer bijzonder verlof op te moeten nemen, bijvoorbeeld voor een huwelijk, wil je wellicht overwegen maar één vrije dag op te nemen. Je combineert jouw bijzonder verlof dan met onbetaald verlof voor de verhuizing. Misschien is het ook mogelijk jouw opgebouwde uren (tijd voor tijd) in te zetten voor de verhuisdag. Dan hoef je geen verlof aan te vragen en raak je geen vrije dagen kwijt.

Bij het opnemen van bijzonder verlof is het van belang om rekening te houden met de specifieke regels binnen je organisatie. Overleg met de personeelsafdeling over mogelijke alternatieven en wees bereid om flexibel te zijn in het vaststellen van de verlofperiode. Een goede communicatie met zowel de personeelsafdeling als je directe collega’s is essentieel om een soepele overgang te waarborgen. Mocht bijzonder verlof voor verhuizing niet mogelijk zijn, bekijk dan de opties voor onbetaald verlof en bespreek eventuele andere regelingen die je kunnen helpen de verhuisperiode soepel door te komen. Het gebruik van opgebouwde uren kan ook een praktische oplossing zijn om verlof te vermijden zonder je vrije dagen te verliezen. Vergeet niet duidelijke afspraken te maken en alle communicatie schriftelijk vast te leggen om eventuele misverstanden te voorkomen.

Het plannen van jouw verlof voor verhuizen

Het plannen van jouw verlof voor de verhuizing vergt een strategische aanpak om er optimaal gebruik van te maken. Een slimme zet is bijvoorbeeld om jouw verlofdagen in te zetten op een donderdag en vrijdag, waardoor je het hele weekend beschikbaar bent voor verhuiswerkzaamheden. Een alternatief is natuurlijk om verlof op te nemen op maandag en dinsdag, waardoor je alsnog vier opeenvolgende dagen hebt voor de verhuizing. Het is van essentieel belang om de datum waarop je de oude woning moet opleveren in gedachten te houden en je verlof daar strategisch omheen te plannen.

Een doordachte planning kan resulteren in voldoende tijd voor de verhuisactiviteiten, waarbij je wellicht aan één verhuisdag genoeg hebt en dus slechts één dag verlof hoeft op te nemen. Het is raadzaam om ook rekening te houden met eventuele bijkomende taken, zoals het schoonmaken en leeg opleveren van de oude woning, om zo de verhuisperiode effectief te organiseren.

Mocht je hulp nodig hebben bij het strategisch plannen van jouw verhuizing, dan staan onze verhuisspecialisten klaar om je deskundig advies te geven. Met hun expertise kunnen zij je ondersteunen bij het optimaliseren van jouw verlofplanning en het efficiënt organiseren van de verhuisdag(en).

Heb ik recht op een verhuisvergoeding?

Net als bij verlof voor een verhuizing weten veel mensen niet dat ze in sommige gevallen recht hebben op een verhuiskostenvergoeding. Bijvoorbeeld wanneer je gedwongen moet verhuizen voor een renovatie of door medische redenen. De verhuiskostenvergoedingen kunnen oplopen tot €7.156, dus lees vooral verder om te zien waar jij recht op hebt.

Verhuiskostenvergoeding sloop of renovatie

Wordt je woning gerenoveerd of gesloopt en moet je daardoor gedwongen verhuizen? Dan heb je recht op een verhuiskostenvergoeding van de verhuurder. Wanneer een verhuurder het geldende bestemmingsplan wilt uitvoeren en jouw huur daardoor stopt, geeft dit je ook recht op een vergoeding. In het zeldzame geval dat een verhuurder de huur opzegt voor dringend eigen gebruik, heb je ook recht op een verhuiskostenvergoeding. Wanneer je een zelfstandige woning hebt, geldt er een minimumbijdrage van de verhuurder. Als je enkel een kamer huurt is er geen sprake van een minimumbedrag aangezien de verhuis- en inrichtingskosten hiervoor lager zijn dan bij een zelfstandige woning. Als er schade ontstaat tijdens de renovatie en de verhuiskostenvergoeding niet voldoende is om de schade te dekken, dan kan je een schadevergoeding aanvragen. Deze vergoeding komt dan boven op de verhuiskostenvergoeding.

In sommige gevallen krijg je bij een renovatie ook een vergoeding vanuit de gemeente. Hiermee vervalt je recht op een verhuiskostenvergoeding van de verhuurder niet! De verhuurder staat hierin wel in zijn recht om het bedrag van de gemeente in mindering te brengen van de verhuiskostenvergoeding. Omdat verhuizen geen goedkope aangelegenheid is, kan het zeer verstandig zijn om na te gaan of je recht hebt op een verhuiskostenvergoeding van de verhuurder en/of de gemeente. Meer informatie, bijvoorbeeld over de hoogte van de vergoedingen, vind je op de website van de rijksoverheid

Financiële tegemoetkoming verhuizen en inrichting WMO

Een andere situatie waarin je aanspraak zou kunnen maken op een verhuiskostenvergoeding is wanneer je moet verhuizen om medische redenen. Bijvoorbeeld wanneer je door een handicap niet meer in je huis kan blijven wonen. Er bestaat in Nederland een wet, namelijk de wet maatschappelijke ondersteuning (WMO), met als doel om ervoor te zorgen dat mensen zo lang mogelijk thuis kunnen blijven wonen. Per gemeente verschillen de regels betreffende de WMO, dus ga na bij je gemeente of je aanspraak kan maken op de financiële tegemoetkoming verhuizen en inrichting. Voor meer informatie kun je terecht op onze aparte blog over WMO-verhuiskostenvergoeding. 

Verhuizen in bijstand

Wanneer je bijstand ontvangt en wilt verhuizen is het belangrijk om goed op de hoogte te zijn van jouw rechten en plichten. Als je bijvoorbeeld vrijwillig naar een andere gemeente gaat verhuizen, moet je opnieuw een bijstandsuitkering aanvragen in de gemeente waar je naartoe verhuist. Los van de vraag of dit überhaupt wordt toegewezen, kan het tot 8 weken duren voor de aanvraag wordt goedgekeurd. Anticipeer dus vooral op de financiële gevolgen van zo’n verhuizing.

Indien je gedwongen moet verhuizen vanwege speciale omstandigheden zoals een echtscheiding of een te hoge huur, kun je een aanvraag voor bijzondere bijstand verhuiskosten indienen. Als je geen goede reden hebt om te verhuizen is de kans groot dat het verzoek wordt afgewezen. Wanneer je wel met een gegronde reden moet verhuizen is het nog niet zeker dat de bijzondere bijstand verhuiskosten wordt toegewezen. Het is dus raadzaam om je ver voor de verhuizing te verdiepen in de voorwaarden. Meer informatie over verhuizen en bijstand vind je hier.

Jouw verhuizing organiseren

Heb je geen of weinig vrije dagen en kun je geen verlof opnemen voor jouw verhuizing? Dan is het extra belangrijk dat je de verhuizing goed organiseert. Zorg dat je van tevoren precies weet wat je moet doen en maak een planning. Om helemaal goed voorbereid te zijn kun je ook gebruikmaken van onze ultieme verhuischecklist. Daarmee beperk je de tijd die je kwijt bent aan de verhuizing. Schakel zoveel mogelijk hulp in van vrienden, familie of bekenden. Lukt dit niet? Dan kun je overwegen een professioneel verhuisbedrijf in te schakelen. Bij een full service verhuizing pakken onze ervaren verhuizers al jouw spullen vakkundig in, verhuizen ze, en pakken ze alles weer uit. Dat scheelt jou veel tijd en energie. Het enige wat jij hoeft te doen, is de verhuizers instrueren en wij doen de rest. Wel zo makkelijk!

Het is zelfs mogelijk om de oude woning bezemschoon op te laten leveren door een verhuisbedrijf. Hierdoor ben je slechts één dag kwijt aan jouw verhuizing. Ook is het mogelijk om in de avonduren te verhuizen. Zo kun je zelfs de verhuizing om kantooruren heen plannen. In dat geval hoef je geen verlof op te nemen en kan je jouw vrije dagen bijvoorbeeld gebruiken om rustig te settelen in het nieuwe huis.

Goedkoop verhuizen

Nu we hebben gelezen hoe je slim gebruik kan maken van verlof, een mogelijke verhuisvergoeding kan aanvragen en weten hoe een verhuisbedrijf uitkomst kan bieden bij de snelle transitie naar een nieuwe woning, ben je misschien geïnteresseerd geworden in het inschakelen van professionele hulp. Veel mensen denken dat verhuisbedrijven duur zijn en in veel gevallen is dit helaas ook waar, maar niet bij Student Verhuis Service! Met onze betaalbare student verhuizers, standaard lage tarieven en flexibiliteit in dienstverlening maken wij goedkoop verhuizen voor iedereen mogelijk.

Vanuit onze standplaatsen Amsterdam, Groningen en Rotterdam werken wij door heel Nederland. En doordat wij inmiddels drie vestigingen hebben verspreid over het land, is de kans groot dat we voor jouw verhuizing, ongeacht de locatie, vrijwel geen voorrijkosten hoeven te rekenen. Mede hierdoor zijn wij niet alleen voordelig in grote steden zoals Utrecht, maar ook in steden en dorpen in de rest van het land, bijvoorbeeld in de buurt van Den Haag. Zo kun je op onze voordelige verhuisservice rekenen als bijvoorbeeld:

Met ons interactieve aanvraagformulier zie je gelijk een schatting van de kosten van jouw verhuizing. Je krijgt dezelfde dag een vrijblijvende verhuisofferte toegestuurd met een concrete prijsindicatie en eventuele toelichting. Klik op de knop hieronder om gelijk de kosten van jouw verhuizing te berekenen!

Neem contact op, of vraag een prijsindicatie aan

Wij vertellen je natuurlijk graag meer over onze diensten en werkwijze.
0900 - 1787
Verhuiskosten berekenen