Tips - Wanneer heb je recht op verlof voor een verhuizing?

Wanneer heb je recht op verlof voor een verhuizing?

Verhuizen kost een boel tijd en energie. Als u uw verhuizing het liefst helemaal zelf regelt, moet u daarvoor wellicht vrij nemen. Maar welke rechten en plichten heeft u dan? Is het mogelijk betaald verlof op te nemen voor een verhuizing?

Bijzonder verlof voor verhuizen of onbetaald verlof?

U kunt uw reguliere vrije dagen gebruiken, maar in sommige cao’s is ook opgenomen dat u bijzonder verlof voor verhuizen op kunt nemen. U krijgt dan gewoon doorbetaald. Bijzonder verlof voor verhuizen is helaas niet wettelijk geregeld. Niet iedereen heeft er recht op, dat verschilt per cao. Als u verlof voor uw verhuizing op wilt nemen zult u dus moeten controleren of uw cao dit toestaat, in de vorm van bijzonder verlof. U kunt dan verhuizen tijdens deze dagen, gecombineerd met bijvoorbeeld een weekend. Zo speelt u vrij eenvoudig vier verhuisdagen vrij. U heeft namelijk – als u aanspraak kunt maken op bijzonder verlof – recht op twee bijzonder verlofdagen per jaar. Door slim om te gaan met uw verhuisdag hoeft u bovendien zo min mogelijk verlof op te nemen.

Uw verhuisdag verlof opnemen

Als u niet zeker weet of u aanspraak kunt maken op bijzonder verlof voor verhuizen, kunt u dit navragen bij uw HR-afdeling. Kunt u bijzonder verlof aanvragen en wilt u dat? Laat uw personeelsafdeling dan tijdig weten dat u uw bijzonder verlof opneemt voor het verhuizen. Let er wel op dat u maximaal twee dagen bijzonder verlof per jaar op kunt nemen. Als u verwacht meer bijzonder verlof op te moeten nemen, bijvoorbeeld voor een huwelijk, wilt u wellicht overwegen toch één vrije dag op te nemen. U combineert uw bijzonder verlof dan met onbetaald verlof voor het verhuizen. Misschien is het ook mogelijk uw opgebouwde uren (tijd voor tijd) in te zetten voor uw verhuisdag. Dan hoeft u geen verlof aan te vragen en raakt u geen vrije dagen kwijt.

Uw verhuisdag tijdens uw verlof plannen

Door uw vrije dagen slim in te zetten maakt u er optimaal gebruik van. Stel dat u uw vrije dagen of uw bijzonder verlof voor verhuizen inzet op een donderdag en vrijdag. Dan heeft u vervolgens de zaterdag en zondag ook nog voor verhuiswerkzaamheden. Het is natuurlijk ook mogelijk uw verhuisdag verlof op te nemen op maandag en dinsdag. Kijk goed naar de datum waarop u de oude woning schoon en leeg moet opleveren en plan daaromheen. Het is goed mogelijk dat u genoeg heeft aan één verhuisdag en dus aan één dag verlof.

Verhuizing organiseren

Zijn uw vrije dagen schaars en kunt u geen verlof voor uw verhuizing opnemen? Dan is het extra belangrijk dat u uw verhuizing goed organiseert. Zorg dat u van tevoren precies weet wat u moet doen en maak een planning. Daarmee beperkt u de tijd die u kwijt bent aan de verhuizing. Schakel zoveel mogelijk hulp in van vrienden, familie of bekenden. Lukt dat niet? Dan kunt u overwegen een professioneel verhuisbedrijf in te schakelen. Die pakken uw spullen vakkundig in, verhuizen ze, en pakken ze weer uit. Dat scheelt u veel tijd en energie. U hoeft dan alleen de verhuizers te instrueren en de spullen in de nieuwe woning op hun plek te zetten.

Het is zelfs mogelijk het verhuisbedrijf de schoonmaak te laten doen. Hierdoor bent u slechts één dag aan uw verhuizing kwijt. Verhuizen in de avonduren is ook mogelijk. Zo kunt u de verhuizing zelfs rondom uw normale kantooruren heen plannen. In dat geval heeft u geen enkele verhuisdag of verlof nodig.

Vanuit onze standplaats Amsterdam werken wij door heel Nederland. Wij zijn niet enkel in grote steden zoals Amsterdam actief, maar ook in steden en dorpen, bijvoorbeeld in de buurt van Amsterdam. Zo kunt u op ons rekenen als bijvoorbeeld:

Met ons interactieve aanvraagformulier ziet u gelijk een schatting van de kosten van uw verhuizing. U krijgt dezelfde dag een vrijblijvende verhuisofferte toegestuurd met een concrete prijsindicatie en eventuele toelichting. Klik hieronder op de knop om gelijk de kosten van uw verhuizing te berekenen!

Bereken direct hoeveel uw verhuizing kost